Dan continuă să susțină că nu s-a implicat în reprimarea violentă a protestului din 10 august

Redactia | 21.08.2018

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat marți în comisia de apărare a Camerei Deputaților, că s-a prezentat la Minister în data de 10 august la ora 12:00 și a stat în biroul ei până la ora 3:00 dimineața a doua zi, pentru că a dorit să împărtășească cu oamenii din teren „propriile lor trăiri”.

Pe aceeași temă

 

 

 

Carmen Dan a explicat că, în opinia ei, n-a fost o ședință operativă, ci una ”de informare”. Ministrul a susținut că n-a putut fi convocat Centrul Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică deoarece, potrivit legii, ar fi trebuit să existe o situație de risc în mai multe județe, nu doar în București.

 

”Am stat în biroul meu în toată această perioadă. Tot ce am solicitat a fost să fiu informată și am plecat din minister în jurul orei 3:00 dimineața, când colegii mei finalizaseră misiunea și când mi-am dorit să vină în birou și să împărtășim propriile lor trăiri, să îmi edific anumite aspecte. Aveam teme sensibile: dispăruse o armă, aveam doi jandarmi bătuți și internați în spital. Nu a fost ședință operativă, ci de informare”, a susținut Carmen Dan.

 

Alte declarații făcute de Carmen Dan în fața deputaților, așa cum le-a consemnat G4Media.ro:

 

  • Prezența mea în minister a fost doar în ideea de a-mi asuma această responsabilitate
  • Există o rutină a manifestărilor publice și vreau să precizez că au mai fost adunări publice în care mie mi s-a părut normal ca ministrul să fie în minister
  • Referitor la convocarea Centrului Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică, cred că oricine se poate uita într-un HG și poate realiza care sunt condițiile
  • Ar fi fost obligatoriu să avem o situație de risc și de pericol în mai multe unități administrativ teritoriale, nu doar în București
  • Ar fi fost nevoie să avem indicii că avem de-a face cu un atac la ordinea de drept constitutționale
  • Putem să dezvoltăm pe marginea cadrului legal și să vă oferim toate argumentele în așa fel încât dvs să aveți percepția exactă a deciziei de a nu avea funcțional acest organism
  • Nu răspunde ministrul la întrebările tehnice, pentru că ministrul nu a coordonat în nici un fel chestiunile operative
  • Eu am precizat destul de lămuritor că încercăm să abordăm această problematică cu mult echilibru. La nivelul Jandarmeriei este deja o anchetă internă.
  • Poate o să ajungem să vorbim și de gradul de agresivitate al celor care au forțat intrarea în guvern și a celor care au pus o presiune constantă și puternică pe cordonul de jandarmi
  • Referitor la convocarea doamnei prefect. Nu eu stabilesc lucrul acesta.
  • Noi nu am venit la Comisiei în baza unei invitații oficiale. Am venit în ideea ca noi să fim aici și să vă putem expune aspectele pe care le considerați relevante
  • Nu am nici o rezervă să solicitați și prezența prefectului capitalei
  • Ministrul de Interne este audiat la ora transmiterii acestei știri în cadrul Comisiei pentru apărare a Camerei Deputaţilor, care s-a întrunit în urma solicitării PNL de audiere a responsabililor pentru intervenţia Jandarmeriei de la protestul din Piaţa Victoriei, liberalii dorind să fie chemaţi la comisie ministrul de Interne, Carmen Dan, fostul şef al Jandarmeriei Sebastian Cucoş, prefectul Capitalei, Speranţa Clişeru, dar şi alte persoane implicate în activitatea de coordonare a Jandarmeriei, la intervenţia de la protestul din 10 august.
  • Întrebată dacă își asumă responsabilitatea pentru modul în care au acționat jandarmii: Nu cumva vă antepronunțați? Nu cumva ați ieșit din sfera obiectivismului? După ce veți parcurge acest raport veți fi mult mai îndreptățiți să trageți concluzii. Nu aveți date pentru a spune clar că Ministerul de Interne nu și-a făcut datoria
    Dacă eu aș fi stat în concediu sunt convinsă că acum ați fi întrebat de ce n-am fost la minister

 

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat, în cadrul audierii de marţi din Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, că nu găseşte o corelare între folosirea substanţelor lacrimogene şi starea bărbatului care a participat la protestul din 10 august şi care a decedat duminică la spital în Alexandria.

 

"Acel om s-a prezentat cu sângerare la nivelul nasului. Tensiunea era mărită. Acest caz se trece mai degrabă ca epistaxis şi hipertensiune arterială.

 

Substanţele iritant lacrimogene nu sunt fără efecte, însă corelarea între acestea şi starea pacientului, eu nu o găsesc. Se va vedea la autopsie. Dacă se găseşte o corelare o să spună cei de la medicină legală.

 

Faptul că a avut vărsături la 4 zile, problema netrecută când a venit la noi în seara acea pentru intervenţie.

 

Situaţia nu are corelare cu ce s-a întâmplat în 10 august. Ce iese de la autopsie poate să releve aspect, dar aceasta este părerea mea potrivit şi informaţiilor pe care le avem la acest moment", a afirmat marţi Raed Arafat, în cadrul audierii.

 

Poliţiştii din Teleorman au fost sesizaţi de reprezentanţii spitalului din Alexandria cu privire la decesul unui bărbat în vârstă de 62 de ani, care s-a simţit rău în urma protestului din 10 august din Capitală, şi au deschis un dosar penal. Cauza exactă a morţii va fi stabilită după efectuarea necropsiei.

 

Laurenţiu Cazan, cel care a comandat intervenţia forţelor de ordine la mitingul din 10 august, a declarat, marţi, că nu reprezintă un impediment identificarea jandarmilor care şi-au ascuns numerele de identificare de pe cască cu bandă neagră.

 

"Aceste cazuri sunt analizate inclusive la nivelul Jandarmeriei. E o comisie internă. Sunt analizate. Bineînţeles că sunt avute în vedere şi de cei de la Parchetul Militar. Totuşi să nu uităm contextual. Vorbim de o acţiune a restabilirii ordinii publice. De fiecare dată, am făcut precizarea că am avut acţiuni violente progresive în Piaţa Victoriei. Am ajuns în situaţia în care nu doar cei doi colegi ai noştri au fost ultragiaţi, am avut oameni care efectiv au fost răniţi de aceste acte de violenţă împotriva lor", a declarat Laurenţiu Cazan, coordonatorul acţiunii jandarmilor din Piaţa Victoriei.

 

Coordonatorul acţiunii jandarmilor din Piaţa Victoriei a mai spus că în sprijinul jandarmilor din faţa Guvernului au venit colegi şi din alte judeţe.

 

"La nivelul instituţiei noastre au fost efective care au venit în sprijin pe de o parte. Nu e un impediment în identificarea acestor jandarmi care au acţionat. Chiar dacă au existat situaţii izolate nu este niciun impediment în identificarea lor. Vreau să vă asigur că nu a existat niciun ordin care a îndemnat la violenţă împotriva oamenilor paşnici. Vreau să vă spun că sunt situaţii izolate, identificate şi de noi, le-am observat şi în spaţiul public. Ulterior vor fi analizate şi concluzionate toate aceste aspecte", a mai spus Laurenţiu Cazan.

 

Maiorul Laurenţiu Cazan, ministrul de Interne, Carmen Dan, şeful DSU, Raed Arafat, dar şi fostul şef al Janadrmeriei Sebastian Cucoş participă la şedinţa de marţi a Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor, în contextul solicitării liberalilor de a oferi explicaţii despre protestele violente din 10 august.

 

Solicitarea liberalilor de a o invita la Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor a fost făcut încă de săptămâna trecută, însă şedinţa de atunci a forului legislativ nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22