Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Grupul Verzilor propune organizarea în PE a unei dezbateri despre statul de drept în România
Dora Vulcan - - - -
2018-09-03
International
0

Co-preşedintele grupului Verzilor din Parlamentul European, Reinhard Butikofer, a declarat luni că grupul din care face parte va propune organizarea în Parlamentul European a unei dezbateri despre mecanismul de control şi echilibrare a statului de drept în România.

 

 

 "Am decis să vin aici (la Bucureşti - n.r.) să fac două lucruri: să pregătesc vizita preşedintelui Iohannis la Strasbourg din 23 octombrie, când preşedintele va vorbi Parlamentului European şi voiam să pregătesc şi o iniţiativă pe care grupul nostru speră să o lanseze în Parlamentul European, cu propunerea ca atunci când ne vom revedea după vacanţa parlamentară să organizăm o dezbatere în sesiunea din octombrie a Parlamentului European despre mecanismul de control şi echilibrare a statului de drept în România.

Parlamentul European este parlamentul tuturor cetăţenilor europeni, de aceea considerăm că atunci când statul de drept este ameninţat oriunde, în orice ţară a Uniunii Europene, Parlamentul European trebuie să se implice", a spus Butikofer într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres. 

 

El a adăugat că în raportul preliminar prezentat de Comisia de la Veneţia în iulie există "motive să fim alarmaţi".

 

"Comisia de la Veneţia a scris în paragraful 160 al raportului preliminar că 'sunt aspecte importante care ar putea submina independenţa judecătorilor şi procurorilor români şi încrederea publicului în puterea judecătorească'.

Apoi, peste trei paragrafe, Comisa de la Veneţia detaliază nouă recomandări pentru autorităţile române. Comisia de la Veneţia nu spune că sistemul judiciar nu ar trebui reformat, ci spune că sunt nouă aspecte particulare care reprezintă un motiv serios de îngrijorare.

Aşa că vor 'ca autorităţile române să reconsidere sistemul pentru numirea sau demiterea procurorilor cu rang înalt', vor ca autorităţile să elimine sau să definească mai bine prevederile care permit procurorilor superiori să invalideze soluţiile procurorilor ca fiind nefondate, să elimine restricţiile propuse cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor şi procurorilor, să suplimenteze prevederile legate de răspunderea magistraţilor, să reconsidere înfiinţarea unei structuri pentru investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori. (...)

Acestea nu sunt chestiuni superficiale. Merg direct la esenţa semnificaţiei expresiei de independenţă a Justiţiei", a explicat co-preşedintele grupului Verzilor din PE.

 

Butikofer consideră că unul dintre cele mai letale vicii ale unui sistem este corupţia.

TAGS : parlamentul european grupul verzilor reinhard butikofer dezbatere stat drept romania
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1597
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22