Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFEuropa suverană vs. „America First“
2018-09-04
2
Cu fiecare pas făcut de o parte și de alta a Atlanticului, există riscul să se ajungă într-un punct fără întoarcere în care să asistăm la dizolvarea definitivă a parteneriatului euroatlantic.

 

La începutul săptămânii trecute, a venit, cel puțin la nivel retoric, în mod sincron, de la Berlin și Paris, răspunsul vechiului continent la demersul „America First“ al lui Donald Trump: o Europă suverană care să nu mai depindă de SUA în materie de securitate și să dispună de instrumente financiare total independente față de actuala infrastructură de tranzacții bazată pe dolar, aflată în acest moment sub controlul Washingtonului. Mesajul a fost livrat la Paris de Emmanuel Macron, care a reiterat cu prilejul reuniunii anuale a ambasadorilor francezi că „Europa nu se mai poate baza pe Statele Unite pentru a-și asigura securitatea“, iar la Berlin, cu prilejul unei eveniment similar, de către ministrul de Externe german, Heiko Maas. Acesta din urmă nu făcea de altfel decât să reitereze ideile dintr-un editorial, cu titlul sugestiv Planuri pentru o nouă ordine mondială, pe care îl publicase cu doar câteva zile înainte în cotidianul financiar Handelsblatt.

 

În opinia sa, distanțarea Europei de America a început în fapt cu mult înainte de venirea lui Donald Trump, motiv pentru care crede, spre deosebire de exponenții curentului pro-atlantist, că suntem pe un drum fără întoarcere și că actuala antipatie a Administrației Trump față de Europa reprezintă „o oportunitate istorică de a redefini fundamental rolul UE“. S-a vorbit cu acest prilej și despre „noi alianțe“. E interesant de remarcat că la ambele întâlniri a fost invitată să participe și Chrystia Freeland, ministrul de Externe al Canadei, o încercare de a exploata actualele tensiuni existente în relația comercială dintre Ottawa și Washington.

 

Nu e prima oară când se vorbește despre o desprindere, pe diverse planuri, a Europei de Statele Unite, însă e prima dată când apar inițiative concrete în acest sens. Săptămânalul Die Zeit relatează că este în curs de formare un grup de lucru la nivelul guvernului de la Berlin care să analizeze variantele de decuplare a UE de sistemul de tranzacții financiare globale axat pe dolar. Heiko Maas a vorbit explicit în acest sens despre o alternativă la sistemul SWIFT, însă Angela Merkel este reticentă să facă acest pas din cauza efectelor colaterale negative, cum ar fi diminuarea capacității de a urmări tranzacțiile financiare suport pentru acțiunile teroriste, pentru traficul de droguri sau cel de persoane.

 

Experții avertizează că aceste demersuri sunt dificile, iar pe termen scurt, pentru salvarea acordului cu Iranul, elementul care a declanșat în fapt toate aceste evoluții, europenii vor trebuie să se bazeze pe China care, pentru tranzacțiile cu petrol cu Iranul, poate utiliza propriul său sistem de plăți, CIPS, lansat în 2015, o alternativă la SWIFT. Asistăm la un proces care va eroda masiv pe termen lung supremația financiară a SUA și va pune în discuție statutul dolarului de moneda de referință a lumii. Un efect pe care Casa Albă, care acționează preponderent pe termen scurt, mai degrabă impulsiv decât strategic, nu pare să-l fi luat serios în calcul. În 2016, Jack Lew, secretarul de atunci al Trezoreriei, avertiza asupra riscului de a abuza de sancțiunile financiare, mai ales de o manieră unilaterală, pentru că atunci celelalte state vor căuta formule de a evita să facă afaceri în dolari.

 

La doar câteva zile după cele două reuniuni, miniștrii de Finanțe ai Germaniei și Franței, Olaf Scholz și Bruno Le Mair, anunțau o altă inițiativă menită să lovească într-un alt „pilon al relației transatlantice“: consolidarea industriei de apărare din Europa, prin fuziuni și alianțe, pentru a micșora dependența față de furnizorii de armament din Statele Unite. În fapt, se speră ca pe termen lung producătorii europeni de armament să rupă chiar din segmentul deținut în prezent la acest capitol de corporațiile americane, așa cum a făcut Airbus în competiția cu Boeing.

 

Sigur, toate aceste demersuri de desprindere a Europei de America nu sunt deloc simplu de implementat. Există dificultăți serioase în plan logistic, financiar și mai ales politic. Multe dintre celelalte țări din UE privesc cu suspiciune toate aceste proiecte care nu fac decât să consolideze dominația Germaniei în parteneriat cu Franța. Prin desprinderea Marii Britanii și decuplarea de America ele văd cum dispare orice contrapondere reală față de axa Berlin-Paris. În plus, țările baltice, Polonia, România, în general țările din Est, au toate motivele să se întrebe cum va arăta un aranjament de securitate pe continent cu Rusia și fără Statele Unite. Care va fi prețul? Apoi, nu e deloc exclus ca Administrația Trump să încerce să exploateze și să amplifice aceste temeri și tensiuni pentru a mina din interior UE.

TAGS : europa america first macron heiko mass securitate trump merkel
Comentarii
Ioan Vlad Nicolau 2018-09-08
Domnule Lazescu
Orice tara, regat sau imperiu, in orice timp si in orice spatiu, european sau nu, ca sa poata realiza ceva deosebit in istorie, a trebuit, sau ar fi trebuit in primul rind sa existe. Si in al doilea rind, daca a reusit sa se-nfiripe, sa existe si sa poata evolua catre un conglomerat social, puternic, care sa poata sa realizeze cea ce si-a propus, acesta conditie odata realizata, ar fi trebuit nu numai s-o vrea, dar s-o si poata face, fiindca vrutu-i una si pututu-i alta.
Dumneavoastra ignorati tocmai aceste doua lucruri esentiale. Vorbiti de o Europa care de fapt nu exista sau daca inca mai exista, atunci exista numai ca proiect. Proiect de altfel deosebit de prost intocmit si fara nici o sansa de a se realiza vreodata, asa cum tacimul de politicieni europeni actuali incalificabil de slabi, inca mai cred ca-l vor putea realiza. Nu-l vor putea realiza in forma actuala si ei constientizeaza asta, ca nu-s chiar plecati de tot cu pluta, dar...... nici ei nu mai stiu cum ar putea face sa iasa din infundatura in care singuri s-au bagat.
Si asta, cu toate ca, pentru viitorul apropiat si mediu, realizarea unui astfel de proiect ar fi imperios necesara, obligatorie as zice eu, pentru ca sub impactul fortelor din jur care se infiripa si conglomereaza, Europa sa nu dispara din istorie, asa cum multe alte popoare au disparut cu limba si oameni cu tot din istorie definitiv, fiindca n-au putut, n-au vrut, sau istoria nu le-a permis sa mearga mai departe, dindu-le mintea, vointa si puterea de a se adapta in aceasta idee, noilor conditii si cerinte, create de evolutia societatii omenesti la nivel mondial.
Asa dar astazi Europa este un lucru, ca sa punem lucrurile la punct scotind capetele din nouri si ajungind din nou cu picioarele pe pamint, un proiect, o virtualitate existenta asa cum spuneam numai ca proiect si nu ca realitate efectiva. Ea de fapt nu exista! NU EXISTA! Toata lumea politica se preface ca Europa asta ar exista, dar in acelasi timp, toata lumea stie ca-i numai o fantoma. Europa ca si cei care o privesc cu jind din preajma este un vis, o dorinta, dar nimic concret. este In forma actuala este o fictiune!
Dar chiar daca ar fi sau ar fi sa fie vreodata cu adevarat un conglomerat coherent si macar oarecum functional, care sa poata decide si impune, intr-un cuvint un adevarat stat functional asa ca Statele Unite, ar trebui nu numai sa vrea, dar sa si sa poata! Sa poata planui si decide, sa se poata impune si realiza......, dar pentru asta ar trebui in primul rind asa cum spuneam, sa existe efectiv, sa fie din punct de vedere militar, economic, social si politic, la fel de puternica, ca şi celelalte conglomerate sociale din jurul ei, care unele sunt de mult infaptuite asa ca Statele Unite, a le Americii, altele tinzind si dorind neaparat, cu orice pret s-o faca, chiar prin forta si agresiune asa cum ar fi Rusia si infine altele cum ar fi China care se profileaza ca un colos cu pretentii la conducerea lumii viitoare aparut ca atare numai in ultimele decenii ale secolului XX si primele din secolul XXI. Ori Europa nu poate! Si n-ar putea! N-ar putea singura, chiar daca ar fi printr-o minune sa se-mplineasca. In momentul de fata este impotenta din toate punctele de vedere si fara o alianta cu unul dintre monstrii ce tind s-o inconjoare, risca sa dispara, inghitita de unul din ele. Bucata cu bucata. Fiindca niciuna din tarile aflate pe Continentul European n-ar putea, fi capabila, oricit de puternica ar parea sa fie economic macar, daca nu politic si militar, sa se opuna colosilor ce se dezvolta-n jur de una singura, oricit de evoluata, ar parea ea sa fie. Vremea tarilor nationale a apus si cu cit mai tirziu isi vor da seama de asta, cu atit mai mari sunt sansele ca ele sa dispara din istorie. Iar astazi, chiar daca ar reusi sa se transforme intr-o uniune de tari dupa exemplul american, pentru o anumita vreme, fara ajutorul puternicei Americi, nu ar reusi dupa cum bine se poate vedea, sa stea pe propriile ei picioare. N-ar putea sa se apere de agresiunea vecinilor si nici sa se mentina singura sub forma unui conglomerat uman de tip stat federal, uniune, dictatura, sau egal sub orice alta forma de stat si guvernamint s-ar implini ea.
Si acum intr-un moment dramatic care in citeva zile s-ar putea transforma intr-un al treilea razboi mondial, cind blestemata pravoslavnica Rusie, culmea cu pretentie de cea mai crestina tara din lume, aliata culmea culmilor, cu cea ce are islamul mai reprezentativ si mai agresiv, Turcia si Iranul, nu numai aliata, dar asezata-n chiar virful acetei contra naturii coalitii, este pe cale de a incerca sa salveze unul din cele mai criminale regimuri islamice care au existat, regimul sirian si pe asasinul Asad al Siriei vinovat si acuzat de uciderea a cel putin 350.000 de oameni ai propriului popor, a milioane de oameni, tot sirieni de ai lui răniţi si a altor nu se stie cite alte milioane de oameni, tot ai poporului sau, ramasi fara locuinte si fara mijloacele cele mai elementare de trai, care au trebuit sa fuga refugiindu-se, unde au apucat si unde au vazut cu ochii. Si alianta asta, este indreptata impotriva lumii civilizate, impotriva celor mai elementare principii democratice, a celor mai esentiale reguli si tratate de drept interational. Si nu! Nu numai asasinul Asad a comis crimele, ca singur ar fi diparut de mult ca si alti asasini de anvergura si teapa lui: Gadafi al Libiei, Sadam Al Irakului. Spinzurat, impuscat, sau linsat de catre propria-i populatie. Nu singur a realizat oroarea, ci ajutat substantial cu oameni armament, bani si logistica, cu aviatie, nu a lui, ca el n-are, ci ruseasca si iraniana, cu bombe si gaze toxice, infine cu tote mijloacele moderne posibile si capabile de a ucide si schingiui o natiune, un popor, ajutat s-o faca si mentinut la putere de catre Rusia lui Putin si islamismul radical iranian. Ba acuma pe ultima suta de metri, ajutat chiar de catre un alt satrap musulman, Erdogan al Turciei, care ar vrea si el sa se alature coalitiei criminale.
Si pete tot tabloul, peste situatia tulbure si deosebit de periculoasa, veniti dumneavoastra, cu o naivitate si seninatate ne mai auzita, de fata mare inca ne data la alea lumestile, declarind senin, doct si hotarit, ca Europa ca suverana ce este, trezindu-se infine din somnul cel de moarte, s-a decis sa dea un raspuns hotarit, decisiv si imediat pretentiilor lui Trump ca America first! Pai sigur! Era si timpul! Ba chiar, ca tara unita si puternica ce se afla, sa inlature influenta nefasta economica a Statelor Unite si s-o inlocuiasca cu o noua ordine mondiala, aruncind la lada de gunoi a istoriei dolarul blestemat si impreuna cu el si banditismul american ce a dominat si a dus lumea in dezastru, cu atit mai mult cu cit Europa nici macar nu se mai poate baza pe Statele Unite, acestea dovedindu-se totalmente neserioase, ne mai vrind si ne mai putind asigura securitatea Continentului European!
Chiar de la-nceput debitati prapastii, dovedind fie o lipsa totala de informatii, o crasa neputinta de intelegere a lucrurilor, sau o rea vointa din cale afara de ciudata pentru un jurnalist. Ziceti dumneavoastra:
La inceputul saptaminii trecute, a venit, cel puțin la nivel retoric, in mod sincron, de la Berlin și Paris, raspunsul vechiului continent la demersul America First al lui Donald Trump: o Europa suverana care sa nu mai depinda de SUA in materie de securitate și sa dispuna de instrumente financiare total independente fața de actuala infrastructura de tranzacții bazata pe dolar, aflata in acest moment sub controlul Washingtonului. Mesajul a fost livrat la Paris de Emmanuel Macron, care a reiterat cu prilejul reuniunii anuale a ambasadorilor francezi ca Europa nu se mai poate baza pe Statele Unite pentru a-și asigura securitatea, iar la Berlin, cu prilejul unei eveniment similar, de catre ministrul de Externe german, Heiko Maas. Acesta din urma nu facea de altfel decit sa reitereze ideile dintr-un editorial, cu titlul sugestiv Planuri pentru o noua ordine mondiala, pe care il publicase cu doar citeva zile inainte in cotidianul financiar Handelsblatt.
Domnule Lazescu! Chiar v-ati desprins de simtul realitatii pina-ntr-atit incit nu va dati seama ca cea ce spuneti este alaturi cu drumul si ca ati luat-o razna peste ogor dind cu sorcova dupa muste?
Care Europa suverana? Cum sa poata ca o fictiune sa impuna lumii o noua ordine mondiala? Si cum amarita asta de fictiune sa se poata apara de raul mondial singura, independenta si cu succes, cind ea reprezinta pe nimeni si nimic, fiind numai un vis avortat? Cum dracu va pot trece asemenea idei prin cap?
Sau astea sunt comandate de catre...... stiti dumneavoastra, dar si noi cine!
Amerlocu 2018-09-04
Desprindeți-vă măi tovarăși! Ce mai așteptați?

Europa aratăt deja mai mult ca un cadavru viu. Se scufundă tot mai tare într-un amestec toxic de socialism-islam-LGBTQ-anticreștinism-rasism antialb. În momentul ăsta ar fi imoral ca SUA să facă cele mai mici eforturi pentru apărarea degeneraților ce sunt oricum condamnați la descompunere. E mai bine dacă europenii pleacă singuri. Așa măcar dispar ultimele dileme morale.
Total 2 comments.
Recomandari
1886
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22