Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFAlianța Salvini-Orbán sau cum se sinucide Europa
2018-09-04
10
Principalul obiectiv al lui Orbán este să își consolideze regimul autoritar și corupt, iar principalul obiectiv al lui Salvini este să instaureze unul.

 

Vara politică europeană a fost dominată de criza migrației. A început cu o dispută între cancelarul Angela Merkel și ministrul său de Interne Horst Seehofer, care a fost foarte aproape să rupă cea mai veche alianță politică din Europa - cea dintre Creștin-Democrați și Creștin-Socialii bavarezi  (și, odată cu ea, guvernul de la Berlin) –, și cu un summit tensionat dedicat imigrației ilegale cvasi-eșuat, la care au fost adoptate niște măsuri aproape imposibil de pus în practică. S-a încheiat cu violențele de la Chemnitz și cu anunțul unei noi alianțe politice între prim-ministrul ungar Viktor Orbán și ministrul de Interne și vicepremierul italian Matteo Salvini, o alianță care, ne-a anunțat cel din urmă, va duce la „o schimbare istorică la nivel continental“. E foarte posibil să aibă dreptate.

 

Problema imigrației poate singură să rupă Europa în bucăți și să o transforme în foarte scurtă vreme din Uniunea pașnică de azi într-un iad antiliberal. Mai grav e că împrejurările se așază aproape perfect pentru un astfel de deznodământ și nimeni nu are nici curajul, nici viziunea să oprească această alunecare ce pare inevitabilă. Motivul constă în faptul vechile partide politice ale ordinii liberale se feresc să abordeze problema direct și onest și se mulțumesc să recurgă la o retorică vag tolerantă și umanistă, în timp ce asistă neputincioase cum forțele antiliberale și antieuropene se folosesc fără complexe de tema imigrației ilegale pentru a-și avansa propria agendă autoritară.

 

Până acum, combinația între retorica antiimigrație și cea antiausteritate (austeritatea bugetară devenind sinonimă cu Uniunea Europeană) a deposedat deja stânga de una dintre marile sale teme de luptă politică: protecția celor defavorizați - și a șters până acum de pe scenă social-democrația în Italia și Franța. Aș zice că, în bună măsură, stânga își merită soarta pentru că, în continuare, pare să nu fi învățat absolut nimic din aceste eșecuri. Reacția stângii la orice incident care are de-a face cu imigranții este să denunțe rasismul/fascismul/xenofobia celor care îndrăznesc măcar să ridice problema. Cetățeanul occidental abia dacă a avut timp să se adapteze la valul masiv de migranți proveniți din Estul Europei, care au ocupat o bună parte a pieței muncii și au pus sub presiune sistemele de asistență socială. Criza migranților din 2015 a dus această tensiune la limita rupturii și a creat resentimente reale și legitime în rândurile populației autohtone, care n-a avut parte, în schimb, decât de discursuri despre cât de xenofobă și naționalistă este. Când nimeni nu mai este acolo să îl apere, iar presa obișnuită să vehiculeze aceleași clișee politic corecte oferă o perspectivă cel puțin distorsionată asupra faptelor, atunci singurul refugiu pe care îl percepe „omul simplu“ este acela pe care i-l oferă cei care îi dau iluzia că îl ascultă și le pasă de problemele lui.

 

Pentru un om politic precum Matteo Salvini, liderul partidului Liga (fost Liga Nordului), acest amestec vicios între sentimentul lipsei oricărei protecții, pe de o parte, și sentimentul lipsei de reprezentare este o sursă de putere și legitimitate. Pentru din ce în ce mai mulți italieni, Salvini pare vocea care dă glas în Europa frustrării lor de multe ori legitime atunci când vine vorba de imigranți. În același fel, mulți unguri, dar și europeni cred că Orbán este un adevărat erou european care ține piept de unul singur invaziilor barbare, sfidând Germania, Franța și establishment-ul de la Bruxelles, unul dintre ultimii apărători ai omului de rând. Alianța lor, oricât de improbabilă le pare unora, reprezintă o amenințare serioasă la arhitectura politică europeană. Există comentatori care s-au grăbit să observe că alianța anunțată săptămâna trecută la Milano nu va ține, pentru că Salvini și Orbán au obiective diferite în privința imigrației ilegale. Primul dorește o redistribuire mai largă și mai echitabilă a refugiaților între statele europene pentru a prelua o parte din povara care apasă asupra Italiei, în vreme ce cel din urmă nici nu vrea să audă de cote de imigranți și dorește să îi oprească pe toți în țările de origine. Mai devreme sau mai târziu, aceste interese ar trebui să intre în conflict și asta ar aduce și sfârșitul alianței. Cel puțin așa sună teoria.

 

Numai că această teorie se bazează pe presupunerea falsă că Salvini și Orbán sunt realmente preocupați de limitarea imigrației și că, având soluții aflate în conflict, vor intra la rândul lor în conflict. Problema este că atât pentru unul, cât și pentru celălalt membru al acestei alianțe tema imigrației nu este decât un instrument pentru promovarea unei agende profund antiliberale și autoritare. Principalul obiectiv al lui Orbán este să își consolideze regimul autoritar și corupt, iar principalul obiectiv al lui Salvini este să instaureze unul. De aceea și l-au ales drept principal inamic pe Emmanuel Macron, deși președintele francez nu este nici pe departe un campion al imigrației fără limite.

 

Ținta lor este să devină cea de-a doua forță politică europeană la alegerile europarlamentare din 2019, pentru ca apoi să dea asaltul final asupra creștin-democrației care guvernează astăzi Europa. Cu cât dreapta europeană va amâna mai mult confruntarea cu extrema populistă, cu atât sfârșitul Europei liberale va deveni mai greu de evitat.

TAGS : orban savini migratie merkel Horst Seehofer europa liberal franta fascism bruxelles refugiati italia
Comentarii
AC 2018-09-13
din ciclul vai ce proști sunt englezii, italienii, austriecii că nu vor Europa plină ochi cu migrație de masă, colonizări forțate de populații total diferite, cu zero calificări, zero bani. așa ceva. Ce bine că vin romanii să le esplice cum e bine cu islamizarea, ghettouri-le, atacurile cu macetă, sharia, explozii. Cata diversitate în Europa și europenii ăștia fix acum s-au săturat.
Joaquin Murieta 2018-09-13
Politologule, cu Trump nu se poate discuta sau negocia: Il ucizi sau te ucide alta posibilitate nu exista. Sigur eu si milioane de alti Latini si Europeni ne gandim foarte serios la posibilitatea foarte reala sa pierdem acest razboi pe care ni l-a declarat Trump si sa fim toti ucishi cum au fost deja Mohicanii. Ce-o mai fi dupa aia nu ne mai intereseaza caci vom fi morti si probabil Trump va re-scrie istoria spunand ca anii se numara de la nashterea lui si Roma, Latinii si neo-Latinii nici nu au existat ci sunt doar legende.
Alka 2018-09-06
Si cine e de vina pentru invazia de imigranti ilegali care au napadit minunata UE, tovarasul Campeanu? Salvini si Orban? Sau nenorocita de Merkel si lacheii ei, ca Junker?
Joaquin Murieta 2018-09-04
Europa nu se sin-ucide ci este in pericol sa fie ucisa de Trump care vrea sa cotropeasca toata lumea nu doar Europa. Daca va supra-vietui Europa va trebui sa ajute si tarile din prima linie a agresiunii Trump-ite: Canada si Mexicul dar si Turcia care a fost deja atacata de SUA care au incercat sa il assasineze pe preshedintele Erdogan folosind aviatorii Turci si Americani de la Incirlac.
Polilogu 2018-09-10
Bine, OK ! Hai sa strigam JOS TRUMP si sa si dam de pamant cu el. Dar pot sa-ti amintesc, printre altele, că nu TRUMP nu recunoste jurisdictia CURTII INTERNATIONALE de la HAGA ! Nu a fost de acord cu ea GEORGE BUSH SI NU A SEMNAT-O ! ! Si au trecut cativa ani buni de atunci. TRUMP NU RECUNOASTE nici el această jurisdictie ! DECI ? Dăm jos pe TRUMP, dar problemele ...SUA, tot ale ei rămân ! Ale ei si ale lumii in care traim . EUROPA NU SE SINUCIDE ! ? OK ! Dar ce face ea,EVROPA cu ...ROMANIA atunci , par igzamplu ? Stii că de azi pot circula in spatiul UE TOTI TRANSNISTRENII CU ”ALESII ” lor parlamentari nerecunoscuti cu statul lor cu tot ,de niciun stat din lumea asta, prijn generoasa contributie umanistă a lui ... FRA FRATINI ? Si mai ”vezi ” ceva dincolo de aceste calatorii nevinovate ? Vezi pe toți ofiterii acoperiti si ...neacoperiti care vor circula , bine mersi, prin tot spatiul romanesc de alaltăieri , de azi si cel viitor ale trupețillor putinisti ( verzi sau ...altfel colorati !) cu fameliile lor ? Stii ce-a spus FRA FRATINI la TIRASPOL, astazi ? Ca ROMANIA VA TREBUI SA FIE INFORMATA DE R: MOLOTOVA despre masurile luate concret prin PROTOCOLUL DE LA BERLIN , in cele 8 puncte ale lui . si despre toti ”cetatenii ” care vra sa-i vada si la... ROMA ? Si asta e ok ! F OK ! Dar daca ”cetatenii” fac o nazbatie prin locurilii evropenesti, cine-i de vină ? RUMUNII , că nu i-au controlat la sânge. Dacă=i controlezi ”la sânge ”, vor zice, ... mda, dar ,bine d-lor de ce exagerati si faceti greutati ...”cetătenilor ” ?( pașnici, mă rog !)
Si încă ceva aș mai avea de spus cu îngăduința dumitale. Despre PROTOCOLUL DE LA BERLIN am aflat cate ceva de prin si cu ajutorul ...internetului de obște folosit de toti dintre noi. Adică despre 6 dintre punctele lui, despre celelalte 2 ( din 8 ) NIMIC (sau aproape nimic !) Poate stie ceva mai multe her Claus NEUKIRHEN, noul și federalul responsabil al etc etc la CHISINAU ., prezent și el la festivitatea de primire( premiere, era sa zic ) a numitelor bilte de trecere spre dulcea lume civilizată . Sau poate altii ? Altii care...stiu mai bine decat mine/noi sa scotoceasă prin ...internetele (sic!) astea mari ,cu FACEBOOK-urile si TWITER-ulele lor cu tot .
Amerlocu 2018-09-04
Și cine e de vină? Nu tocmai apostolii corectitudinii politice? Tot ce trebuie făcut pentru salvare e respectrea legii, a democrației și a libertății cuvântului. Ce e așa de dificil?!

Europeanul are de ales între „establishment”, care și-a pierdut în mod evident mințile și ultimele resturi de bun simț, și „iliberalii” ăștia pe care-i înjută cu isterie toată lumea tocmai pentru că spun niște adevăruri incomode. E exact așa cum acum câteva decenii românul avea de ales între a crede în „Scânteia”, ce pretindea că imbecilul Ceușescu e un geniu ce se naște oată șa 1000 de ani, și „Europa Liberă”ce făcea bășcălie de gângăvelile lui.

Alegerea e cât poate de simplă. „Creștin-Democrația” europeană nu mai are nimic în comun cu valorile creștinismului și democrației. A devenit un soi de socialism mai leșios.Nu e deloc sigur că „iliberalii” vor fi capabili să scape Europa de sinucidere. Însă e cât se poate de clar că „establishmen-ul” o duce garantat spre pieire.
Robert 2018-09-04
Totusi, democratia nu poate fi decat liberala????
Imreh Istvan 2018-09-04
Dle Cristian Campeanu, deja incep sa ma satur sa tot intervin la astfel de articole, ce apara fara scrupule stanga liberala, democratia liberala ce conduce azi UE. Nu stiu de ce considerati ca doar liberalismul de stanga este este democratica restul sunt fascisti, nazisti, extremisti de dreapta, nationalisti si nu mai stiu ce. Considerati, mai ales din punctul de vedere a celor ce au trait ororile comunismului, ca cei ce conduc UE sa participe si sa elogieze pe Karl Marx, fondatorul ideologic al comunismului, al celui mai longeviv si criminal sistem politic. Credeti ca ceea ce se intampla in Germania, adica politistul care a demascat numele criminalului migrant ilegal si exclus din Germania sa fie tinta unei anchete dure pe cand la criminali inca nici nu s-a efectuat o perchezitie? Credeti ca este corect ca cei ce au muncit in tarile lor si azi sunt pensionari sa aiba pensii mai mici decat ceea ce se da prin asistenta sociala unor migranti ilegali? Si sa etichetati constant cu colegii Dvoastra de la Revista 22 pe premierul Orban drept dictator, corupt si dusmanul democratiei europene. Puteti face acest lucru, probabil pentru asta sunteti platiti, dar Orban Victor ramane cel mai popular om politic, apreciat de multi, prea multi din punctul Dvoastra de vedere.
Polilogu 2018-09-12
Ungaria trece printr-o dilemă existentială fara precedent in istoria ei milenară. Cu toți cetatenii ei de vreo 10-12 miloane de suflete. Cunosc bine Ungaria si vorbesc binisor ungureste, desi sunt roman din tata-n fiu. Să accepti fie si 200-300 de mii de ...musulmani in orasele tale, în țara ta si printre ai tăi si sa mai si reusesti sa-i integrezi ..ca la carte , nu este o treaba usoară si fara urmări ...etnice serioase. Pe de o parte e de inteles si de avut compasiune reală pentru ea/ei,dar pe de alta , regret, nu e . Nu este pentru că si-o face ea cu mana ei proprie si cu politica ei fata de proprii cetateni de azi si de maine.DA, situatia e f grea, f delicată psihologic, socio-poltic ,dar nici să cazi in irational nu e o solutie. Si din pacate, exista semne f clare ca solutiile irationale pot prevala cu șanse mari de a degenera in iredentismul stiut.Ungurii au traditional ”simtul” demnitătii, al mandriei (... magyar bajusz ...)dar este exagerat , chiar f exagerat, ceea ce impietează asupra perceptiei propri si a celor din jur. Ca Viktor Orban este cel mai popular om politic, este adevarat si aud asta mereu in jurul meu pe unde aud vorbindu-se ungureste. Asta nu inseamna însă că este si cel mai potrivit, ba chiar as zice necesar...ungurilor.
Bogdan Roman 2018-09-05
Mie mi se pare ca acum domnul Campeanu a adus critici destul de consistente stangii corecta politic: "Reacția stângii la orice incident care are de-a face cu imigranții este să denunțe rasismul/fascismul/xenofobia celor care îndrăznesc măcar să ridice problema". A scris clar ca aceasta stanga isi merita soarta, doar ca din exprimarea dansului reiesea ceva compasiune.

Nici eu nu cred ca este in regula sa il omagiezi deschis pe Marx sau sa ascunzi crime comise de imigranti, doar pentru a stavili furia opiniei publice.

In schimb, faptul ca V. Orban sau oricine altcineva e popular nu il face mai putin dictator sau mai putin corupt. Dimpotriva.
Total 10 comments.
Recomandari
2479
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22