Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


NYT, oficial de la Casa Albă: Fac parte din Rezistența împotriva Administrației Trump
Dora Vulcan - - - -
2018-09-06
International
1

Sub titlul “Fac parte din rezistenţa din interiorul administraţiei Trump”, cotidianul New York Times a publicat miercuri un articol de opinie scris de un “oficial american de rang înalt”, a cărui identitate nu este dezvăluită, la cererea acestuia.

 

 

 

 Un demers jurnalistic cel puțin ciudat din punctul de vedere al rigorilor profesiei, dar asumat de conducerea New York Times, în care un oficial al Casei Albe scrie un editorial, sub protecția anonimatului, în care spune că face parte dintr-un grup de rezistență de la Casa Albă care-l împiedică pe Trump să acționeze împotriva intereselor SUA. Trump a luat în derâdere demersul NYT și l-a făcut laș pe autor. Ideea unei opoziţii interne în cadrul guvernului Statelor Unite apare şi în cartea lui Bob Woodward, care va apărea săptămâna viitoare. Woodward este celebru pentru investigaţia Watergate.

 

 

Ziarul american New York Times a publicat un editorial nesemnat, dar atribuit unui ”înalt oficial” din Administrația SUA, în care acesta scrie că un grup de ”rezistență” împotriva președintelui Donald Trump a luat în calcul îndepărtarea acestuia din funcție din cauza incapacității de a-și îndeplini atribuțiile. Ziarul New York Times recunoaşte că practica publicării unui editorial dintr-o sursă confidenţială este neobişnuită, dar îşi motivează decizia prin importanţa dezvăluirilor şi prin riscul ca, dacă şi-ar face cunoscută identitatea, autorul să fie demis. Cititorii sunt asiguraţi că redacţia ştie cine a scris articolul şi sunt invitaţi să pună întrebări despre conţinut şi despre procesul de aprobare a publicării.

 

Articolul arată că în cadrul administraţiei SUA există oameni care încearcă să obstrucţioneze o parte din intenţiile preşedintelui Donald Trump. Cei implicaţi consideră că prima lor datorie este cea faţă de ţară, susţine autorul.

 

„Dilema - pe care Trump nu a prins-o în totalitate - este că mulţi oficiali din propria-i administraţie muncesc din interior să dejoace părţi din agenda lui şi cele mai rele tendinţe ale lui. Ştiu asta. Sunt unul dintre ei”.

 

Autorul editorialului a scris că, în cele din urmă, grupul de rezistență a renunțat la idee, care se baza pe o procedură extrem de complicată și greoaie. Grupul de rezistență continuă însă să saboteze ceea ce membrii săi consideră a fi acte care dăunează intereselor SUA, a mai scris sursa anonimă.

 

În urma apariţiei articolului, Trump a comentat pe Twitter, respingând cele scrise de NY Times, numind textul „o ruşine” şi persoana „fără curaj” şi a atacat autorul, de a cărui existenţă se îndoieşte, şi publicaţia americană. El a calificat așa-zisele dezvăluirile drept ”un act de trădare” și a cerut ziarului New York Times să facă imediat public numele autorului. New York Times a refuzat să-și dezvăluie sursa.

 

 

The Failing New York Times! pic.twitter.com/SHsXvYKpBf

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 5 septembrie 2018

 

 

 

Ideea unei opoziţii interne în cadrul guvernului Statelor Unite există şi în cartea “Fear: Trump in the White House” (“Teamă: Trump la Casa Albă”) a ziaristului Bob Woodward, celebru după investigaţia jurnalistică în urma căreia s-a declanşat scandalul Watergate.

 

Volumul urmează să apară abia săptămâna viitoare, dar CNN a difuzat marţi fragmente din text. Potrivit lui Woodward, unii consilieri apropiaţi ai lui Trump ar fi luat măsuri ieşite din comun la Casa Albă, încercând să oprească “impulsuri periculoase” ale preşedintelui şi mergând până la ascunderea unor documente, pentru ca acesta să nu le semneze.

TAGS : sua trump nyt grup rezistenta
Comentarii
Ron LEVINET 2018-09-07
Nu merita a i se acorda atentie ! O "mica javra" lase - fara minim curaj - care latra "de dupa gard" ! Pai daca nu este de acord cu politica Presedintelui - de ce mai "sta" la Casa Alba ? Doar pentru "parai" ? Face - SIGUR - parte din cohorta de slugi democrate ! Probabil iubeste pe madam Hilary - o perfecta "parasuta se America" (Pe aici se numesc TART !!)
Total 1 comments.
Mai multe din International
1031
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22