Tariceanu il ataca dur pe Maior si anunta ca va cere MAE revocarea lui

Redactia | 12.09.2018

Audierea ambasadorului la Washington, George Maior, a fost dominată de adevăratul rechizitoriu pe are liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i l-a făcut în debutul ședinței și acuzațiilor deosebit de grave pe care i le-a adus.

Pe aceeași temă

 

Ambasadorul în SUA, George Maior, a fost audiat, miercuri, în Comisia pentru politică externă a Senatului, pentru a da explicații cu privire la declarațiile legate de scrisoarea lui Rudolph Giuliani, avocatul președintelui Donald Trump, într-o ședință cu ușile deschise.

 

Călin Popescu Tăriceanu l-a si apostrofat pe Maior că „are o atitudine irevendițioasă” față de Comisia de Politică Externă și că „și-a permis să ridice tonul la adresa colegului Daniel Zamfie”.

 

”Vă rog să-i atrageți atenția dlui ambasador să aibă o atitudine cuviincioasă”, i-a spus Tăriceanu președintelui de ședință a Comisiei.

 

 În replică, fostul director SRI a spus că ”Un ambasador are un mandat general de a exprima adevărul. Nu înțeleg cum poate fi stigmatizat un ambasador pentru că spune un lucru adevărat”, a declarat George Maior miercuri în Comisia de Politică Externă după ce Călin Popescu Tăriceanu și colegul său din ALDE, Daniel Zamfir, l-au acuzat că a criticat scrisoarea lui Rudy Giuliani.

 

”E un mod de operare descalificant pentru un ambasador. Dacă totuși cunoașteți rigorile meseriei și le ignorați, aș dori să cunoaștem motivul pentru care ați făcut declarațiile. Dl ambasador ignoră deliberat regula reținerii. Ambasadorii sunt instruiți să nu comenteze declarațiile politice din țara gazdă. Ați devenit un agent politic partizan”, spusese Tăriceanu în cadrul audierilor.

 

”MAE a transmis că nu ați avut mandat și ați încălcat codul etic și statutul corpului diplomatic. Sunteți în situația fără precedent ca ambasadorul să aibă o poziție divergentă față de cea a Ministerului de Externe. Cum vă apreciați poziția dvs.?”, a fost întrebarea lui Daniel Zamfir.

 

 

Principalele declarații:

 

14.26 Maior a părăsit ședința. Presa a fost scoasă din sală.

 

Maior: Nu înțeleg de ce aș fi inamicul public nr 1, s-au facut aifrmatii ca as face jocuri politice, neg categoric. Nu ma intereseaza acest aspect. Singurul lucru care ma intereseaza este aprofundarea parteneriatului strategic.

 

13.53 Radu Mihail (USR): De ce credeți că ați devenit inamicul public al dlui Dragnea? Ce relație aveați cu dl Dragnea?

 

13.49 Maior: Am avut o discutie amplă cu dl Meleșcanu, nu mi-a comunicat vreo decizie de revocare.

 

13.45 Gorghiu: Ați discutat cu ministrul de Externe?

Ce știți despre vizita de acum un an și ceva a dl Dragnea?

 

13.41 Tăriceanu: Am observat o atitudine ireverențioasă, și-a permis să ridice tonul la final. 

 

13.40 Maior (răspunde unei întrebări a lui Daniel Zamfir): "Nu înțeleg cum poate fi stigamatizat ambasadorul unui stat care vorbește adevărul."

 

13.30 Maior: În ce privește afirmațiile despre calitatea mea ca ambasador, le resping categoric. Parteneriatul a evoluat excepțional, dialogul politic a fost promovat la cel mai înalt nivel. Am fost primukl stat di Europa Centrală și de Est care am vizitat Casa Abă și și cu posibilitatea de exprimare în fața opiniei publice americane a intereselor naționale românești. În ceea ce privește afirmația că aceste vizite au fost realizate prin Ambasada SUA la București este complet falsă, lucrurile sunt clar scrise în multiplele telegrame care au fost transmise ministerului român de Externe și acest lucru se poate verifica.

 

În ceea privește faptul că m-am implicat în politica internă americană este o afirmație complet falsă. Nu este nicio declarație, niciun gest, nicio luare de atitudine din partea Statelor Unite care să indice acest lucru. Am făcut o afirmație despre o persoană privată, o persoană privată care a emis o opinie și spunând adevărul în fața opiniei românești cred că mi-am făcut datoria în interesul național românesc, pentru că altfel ar fi putut exista o percepție complet falsă asupra poziționării americane în legătură cu dialogul politic, în legătură cu dialogul pe sistemele de valori dintre cele două țări, ceea ce nu ar fi fost în interesul național românesc. Aceste lucruri nu sunt deloc probate de atitudinea americană. Dimpotrivă, atitudinea americană a fost consonantă cu ceea ce am făcut, spun eu, în interesul național românesc. (sursa: Mediafax)

 

13.20 Tăriceanu: "Nu v-am invitat aici pentru a pune in discutie parteneriatul romano-american. problema asupra careia toti membrii comisiei suntem edificati. suntem in fata unei premiere. a se apara cuma t facut dvs ca scrisoarea dlui Giuliani este o actiune de lobby - parerea mea este ca este o distorsionare incredibila a realitatii. Este un modus operandi descalificant pentru un ambasador. Daca stiti rigorile si le ignorati, as dori sa cunoastem acest motiv. (...)Mi se pare că acestă postură este inaccetabilă.

 

Vreau să știu dacă aceste declarații au fost făcute cu acordul MAE. Din punctul meu de vedere, performanța în calitate de ambasador este foarte slabă. Nu am văzut niciun progres în chestiunea vizelor pt români. Rezultate aproape zero în ceea ce privește relațiile. În ceea ce înseamnă cooperarea, colaborarea pe dimensiune economică, ceea ce s-a realizat este cheltuirea banilor de buget pentru apărare, și este un angajament luat de președinte. Prin urmare dacă vorbim de parteneriat strategic mi se pare că vizita președintelui Klaus Iohannis este un element dar din 2014 ne-am fi așteptat la mult mai mult.

 

Vreau să vă atrag atenția că aprecierile pe care le-ați făcut, partizan, legate de scrisoarea regretatului John McCain și a fostului primar al NY dvs vă angajați în lupta internă din SUA și practic angajați și guvernul român.

 

Apreciez ca  dl ambasador nu si-a indeplinit misiunea de a promova si reprezenta  statul român, în schimb v-ai promovat interesele și ați implicat ROmânia în politica internă. Eu voi propune colegilor din comisie să transmitem o scrisoare MAE în care să se spună că misiunea nu mai poate să continue.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22