Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Proiectul privind gratierea, initiat de Florin Iordache in 2017, a fost adoptat tacit de Senat
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-09-12
Actualitate Interna
3

În Parlamentul României există un proiect de lege privind grațierea, adoptat tacit de Senat, la care a făcut referire miercuri și Tudorel Toader. Proiectul a ajuns la Camera Deputaților putând fi oricând reintrodus în circuitul legislativ.

 

 

 

Este vorba de un proiect inițiat de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, care a fost adoptat tacit în mai 2017 și trimis la Camera Deputaților, unde a fost abandonat "la sertar", scrie HotNews.ro, citând surse social-democrate.

 

Acest proiect ar putea intra în dezbatere la Camera Deputaților, dacă există voința politică în acest sens, potrivit surselor citate.

 

De asemenea, proiectul ar putea fi modificat și amendat în Comisia Juridică din Camera Deputaților, dacă există, de asemenea, voința politică, au precizat aceste surse.

 

Proiectul a fost contestat în prima parte a anului 2017, după ce senatorul PSD Șerban Nicolae a introdus și faptele de corupție în categoria faptelor grațiate, chestiune la care s-a renunțat. Ulterior, proiectul a fost adoptat tacit în forma inițiată de Iordache, care prevedea că faptele de corupție sunt excluse de la grațiere.

 

Vezi aici forma inițială a proiectului care ar putea intra la Comisia Juridică

 

Tăriceanu, despre amnistie: Există un astfel de proiect la nivelul Parlamentului

 

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri că, din câte știe el, ar exista un proiect la nivelul Parlamentului care vizează amnistia, însă nu au fost purtate discuții în acest sens în cadrul coaliției de guvernare și că acest subiect nu trebuie să fie unul tabu.

 

"Nu știu care este exact situația proiectelor legislative de pe masa Guvernului. Știu că există un astfel de proiect la nivelul Parlamentului, se pare că ar exista unul dar nu am avut o discuție în acest sens cu colegii mei, nici la nivelul coaliției pentru a vă putea da un răspuns. Am spus că nu trebuie să fie un subiect tabu. Având în vedere gravele excese la nivelul DNA, din trecut, prin care procedurile judiciare au fost grav prejudiciate, având în vedere că anchetele s-au făcut pe baza protocoalelor secrete ilegale, sigur se impune o măsură mai degrabă reparatorie, pentru că nu avem posibilitatea să știm care sunt procesele în care au fost condamnați vinovați sau nevinovați. De aceea s-a vorbit despre amnistie și grațiere. Nu am hotărât acest lucru. Din acest punct de vedere cel mai în măsură ar fi ministrul Justiției să propună o soluție", a declarat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, miercuri la Parlament, potrivit Mediafax.

 

Tudorel Toader a declarat marți seara, la Antena 3, că la ministerul Justiției nu există un proiect de ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea „nici în discuție, nici în dezbatere, elaborare sau avizare”.

 

„La ministerul Justiției nu există nici în discuție, nici în dezbatere, elaborare, avizare un proiect de act normativ pe OUG referitor la amnistie și grațiere”, a spus Toader, la o întrebare formulată de Mihai Gâdea.

 

Acesta a pasat mai degrabă mingea la Parlament. „Suntem în anul centenar” iar „legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă”, în condițiile în care „există în Parlament un proiect de lege privind amnistia și grațierea”.

 

„Este vorba de o decizie juridică, de o politică penală pe care legiuitorul are deplină competență să o promoveze, eu nu pot să mă substitui legiuitorului”, a subliniat el.

TAGS : psd parlament gratiere amnistie
Comentarii
Pesedistul vesel 2018-09-13
TOTUL PENTRU INFRACTORI, TOTUL PENTRU GANGSTERI.
PENTRU ROMANI ADICA CUM SPUN TARICEANU, DRAGNEA SI ORDONANTA TUDOREL
horatiu 2018-09-13
daca noi romanii , care am votat la un referendum parlament de 300 de persoane ( si am cistigat prin vot cinstit ) , nu am reactionat atunci cind aceasta vointa populara a fost pusa sub pres --- uite ca parlamentul de 600 de persoane ne da la toti cu tifla --- au timp sa faca diverse comisii si comitete si sa aspire la asa zisa republica parlamentara in care bataia de joc la adresa rominilor sa fie complecta . Absenteismul la vot a venit doar sa complecteze ceea ce se intimplase deja cu ignorarea referendumului cu 300 ...O sa mergem acuma la vot la referendumul prin care mamele care isi cresc singure copii sa fie ostracizate - modelul pentru noi fiind nea Taricelu cu 6 la 12 casatorii si nea Dracnea cu sotii mai tinere decit nurorile . Ceilalti romani , atit din tara cit si din diaspora nu vor mai conta . Posturile foarte bine platite , unde in principal se taie frunza la ciini au fost distribuite clientelar , se practica imprumutul la greu ca sa acopere furajarea clientelei pe spinarea viitorului copiilor si nepotilor nostri ...ramine sa aplicam sfatul din bancul cu atacul nuclear de la radio erevan --- sa ne luam un cearceaf alb , sa ne infasuram bine in acesta si sa ne indreptam in liniste spre cimitir ...
emil 2018-09-12
Huliganii parlamentari au devenit legionari.
Total 3 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1381
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22