ÎCCJ, sub presiunea sentinței în procesul lui Dragnea. Șefa Curții, anchetată de IJ

Dora Vulcan | 15.09.2018

Motivarea sentinței de condamnare a liderului PSD Liviu Dragnea a fost redactată și poate începe apelul. ”Miza este acum la ce complet pică”, au explicat pentru G4Media.ro surse din magistratură. Miza este și schimbarea componenței Completelor de 5 judecători (C5) ale Înaltei Curți, care vor da sentința finală.

Pe aceeași temă

 

 

Potrivit surselor G4Media.ro, șefa Instanței Supreme, Cristina Tarcea, a fost reclamată la Inspecția Judiciară de părintele Chris Terhes - un obișnuit al Antenei 3 - pentru că nu a convocat ședința Colegiului de conducere în iulie, imediat după intrarea în vigoare a modificărilor la legea privind organizarea judiciară, care prevede că toți judecătorii din complet sunt trași la sorți. Legea veche spunea că C5-urile sunt conduse de membrii de drept, iar ceilalți judecători sunt trași la sorți la sfârșitul fiecărui an pentru anul viitor.

 

Sunt două complete de apel la Înalta Curte, cu 5 judecători (C5), unul condus de vicepreședintele ICCJ, Iulian Dragomir și un altul condus de șefa interimară a Secției penale, judecătoarea Sorina Mirela Popescu. Aceste complete dau sentințele definitive pentru demnitari (miniștri, parlamentari, etc).

 

Potrivit surselor G4Media.ro, procesul lui Dragnea s-ar putea încheia abia prin martie. Însă dacă C5-ul unde se va judeca apelul apucă până la sfârșitul acestui an să administreze probe, atunci completul își va păstra aceeași componență și în 2019, pe principiul continuității stabilit de CEDO.

 

Hotărârea Colegiului de conducere al ICCJ de a modifica componența C5-urilor abia la sfârșitul anului ar fi motivul care l-ar fi determinat pe liderul PSD să declare într-o emisiune tv că la Înalta Curte nu se respectă legea.

 

Șefa Instanței Supreme a fost reclamată la IJ tocmai pentru că nu a convocat ședința Colegiului de conducere în iulie, imediat după intrarea în vigoare a modificărilor la legea 304. Faptul de o gravitate fără precedent ca șefa ICCJ să fie anchetată de IJ a fost semnalat de altfel și de site-ul apropiat de Liviu Dragnea, Lumea Justiției. 

 

“Legea 304 nu e în vigoare peste tot, la ÎCCJ nu e. Acolo se consideră ca intră în vigoare la 1 ianuarie. Așa am auzit. Trebuie să intre în vigoare până la 1 ianuarie toate legile justiției. Toate instituțiile trebuie aduse în matca constituțională. Cu aceasta arhitectură bulversată abuzurile vor continua. Asta vrem în România? Ideea de Rezist e vorba de rezistență la aducerea normalității în România”, spunea Dragnea la Antena 3, pe 9 septembrie.

 

”Acum se vede de ce actuala conducere a IJ este atât de importantă încât a fost nevoie de o ordonanță de Guvern pentru menținerea actualilor șefi la conducere”, au arătat G4media.ro surse din magistratură.

 

articolul complet pe G4Media

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22