Organizațiile județene ale PSD adoptă rezoluții pro sau contra Dragnea, pentru CExN

Redactia | 20.09.2018

Membrii Comitetului Executiv Național al PSD, care se întrunesc vineri pentru a stabili viitorul lui Liviu Dragnea în fruntea partidului, organizează la nivelul organizațiilor locale întâlniri pentru ca să obțină împuternicirea de reprezentare în cadrul CExN, atât pentru susținerea lui Dragnea în fruntea partidului cât și pentru cererea de demisie.

Pe aceeași temă

 

 

Comitetul Executiv Național al PSD are 69 de membri iar adoptarea unei decizii prin care să i se ceară demisia din fruntea partidului trebuie să fie aprobată cu 35 de voturi. Joi au loc ultimele ședințe ale conducerilor organizațiilor locale pentru a acorda mandate pro sau contra Dragnea. La ora prânzului, pe surse din partid se știa că deocamdată sunt 19 organizații care vor detronarea lui Dragnea și 16 organizații care se declară fidele conducerii actuale a PSD. Restul organizațiilor sunt încă nehotărâte, iar decizia de ultim moment pe care o vor lua va înclina balanța puterii într-o parte sau alta.

 

Liderul informal al puciștilor, Paul Stănescu, a obținut încă de miercuri din partea președintelui executiv al PSD Olt, Marius Oprescu, împuternicirea pentru votul din CExN:  

 

"Încă de vineri, domnul Paul Stănescu, preşedintele PSD Olt, a spus că, în problemele care există în acest moment la nivel naţional, între un prieten şi partid va alege partidul. În urma acelei declaraţii noi am avut şi un Comitet Executiv în care PSD Olt, cu unanimitate de voturi, la-a împuternicit pe domnul Paul Stănescu să ia cele mai bune decizii, la Bucureşti, în ceea ce priveşte partidul. Iată că astăzi a venit şi soluţia, bineînţeles că susţinem această soluţie şi deciziile vor fi în consecinţă. Vom vedea ce se va întâmpla în şedinţa de vineri", a spus Marius Oprescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Olt.

 

Și senatorul, Adrian Țuțuianu, și-a asigurat mandatul din partea organizației PSD Dâmbovița. Cristian Stan, președintele PSD Târgoviște, a declarat că demersul politic al lui Țuțuianu, are susținerea Biroului Permanent și Comitetul Executiv Județean:

 

Cristian Stan, președintele PSD Târgoviște, a declarat că senatorul Adrian Țuțuianu, unul dintre semnatarii scrisorii, a avut mandat din partea PSD Dâmbovița pentru demers.

 

„Demersul public asumat de preşedintele Adrian Ţuţuianu a fost, anterior, suspus dezbaterii în Biroul Permanent Judeţean şi Comitetului Executiv Judeţean, acolo unde cvasitotalitatea membrilor a fost de acord cu această conduită de urmat. A fost, aşadar, un mandat pe deplin întărit, din partea organizaţiei judeţene, în dreptul căruia domnul Ţuţuianu a acţionat. Mai mult, adaug şi eu, ca preşedinte al Organizaţiei PSD Târgovişte, că susţin acest demers, ca unul care priveşte în jurul său şi simte nevoia unei limpeziri a lucrurilor din mai multe puncte de vedere”, a declarat Cristian Stan.

 

Călin Dobra, reprezentatul PSD Timiș a primit și el mandat.

 

„Am convocat Biroul Politic Judeţean al PSD Timiş, mâine, ţinând cont că vineri este CEx-ul naţional şi va trebui să merg cu mandat foarte clar. Îl vom supune votului (n.r, mandatul) şi voi merge cu poziţia partidului, aşa cum e logic şi normal”, a declarat, astăzi, Călin Dobra.

 

De cealaltă parte, și tabăra pro-Dragnea se mobilizează. De exemplu în Moldova, patru președinți județeni s-au reunit și au adoptat o poziție comună.

 

Liderul organizației PSD Bacău, Dragoș Benea, s-a întâlnit cu cu preşedinţiii organizaţiilor judeţene PSD din Iaşi (Maricel Popa), Neamţ (Ionel Arsene) şi Botoşani (Doina Fedorovici). Preşedintele PSD Iaşi, Maricel Popa, a anunţat, luni, că organizaţia judeţeană a stabilit, în unanimitate, susţinerea actualei conduceri centrale a partidului şi continuarea guvernării, acesta explicând că „primarii din judeţ vor linişte”. Și ceilalți trei au obținut susținerea organelor de conducere a filialelor.

 

Toate organizațiile PSD din Transilvania se reunesc, joi la București, pentru a lua o decizie privind susținerea în continuare a lui Liviu Dragnea sau să i să ceară demisia.

 

"Vom avea o întâlnire importantă la București a organizațiilor PSD din Transilvania. Dacă azi în PSD se vorbește despre tabere, grupări, deja e începutul sfârșitului pentru noi ca partid. Greșim enorm în aceste zile. Asta zic toți colegii mei: 'opriți-vă, încetați odată', nu asta vor românii de la noi", a declarat președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea, unul dintre susținătorii fervenți ai lui Dragnea.

 

„Mai avem încă puţin de discutat. Am avut o întâlnire cu primarii PSD din judeţul Bihor, ei toţi sunt pentru a încerca să facem linişte în partid, nu sunt de acord cu cererea de demisie a preşedintelui şi doresc să rămânem la guvernare şi să continuăm punerea în aplicare a programului de guvernare, inclusiv această reformă în justiţie de care ţara aceasta are nevoie ca să revenim la normalitate”, a declarat, joi, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, întrebat care este mandatul cu care va merge la şedinţa CExN de vineri.

 

Liderul judeţean a adăugat că decizia finală a organizaţiei va fi luată în cursul acestei zile şi s-a declarat convins că poziţia membrilor Biroului Politic Judeţean va fi identică cu cea a primarilor.

 

„Am mai discutat cu o parte din membrii Biroului Permanent care sunt plecaţi şi nu pot participa azi, de la orele 14.00, dânşii reprezintă mai mult de 30% din Biroul Permanent, şi au aceeaşi poziţie (cu a primarilor - n.r.). Sunt convins că şi ceilalţi care azi vor fi prezenţi la Birou vor avea aceeaşi poziţie. Biroul Permanent va da mandatul şi este reprezentativ, 29 de primari plus Biroul Permanent”, a precizat Ioan Mang.

 

Lideri ai PSD au semnat o scrisoare deschisă prin care cer "demisia imediată" a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor şi asigurarea interimatului la conducerea partidului de către premierul Viorica Dăncilă, care este preşedinte executiv.

Preşedintele PSD Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că organizaţia judeţeană a stabilit să îl susţină pe Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte al partidului la şedinţa CExN de vineri în care se va discuta cererea de demisie a liderului social-democrat.

 

„Consider că scrisoarea care a apărut, ieri, în spaţiul public, trebuia să apară, mai întâi, în toate organizaţiile judeţene, pentru ca toţi membrii PSD şi în special Comitetele Executive judeţene să ia act de ea. Nu vreau să spun că sunt vinovaţi cei care au făcut această scrisoare, dar mi se părea corect ca prima oară să ia partidul la cunoştinţă de ea”, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele PSD Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

 

Potrivit acestuia, organizaţia judeţeană a stabilit încă de săptămâna trecută că îl susţine în continuare pe Liviu Dragnea la şefia partidului şi că poziţia PSD Hunedoara rămâne neschimbată după apariţia scrisorii în care Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu cer demisia liderului social-democrat.

 

****

 

Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte, vineri, de la ora 12.30.

 

Gabriela Firea, Paul Stănescu şi Adrian Ţuţuianu au dat publicităţii, joi, o scrisoare cu 19 puncte, primul dintre ele fiind legat de demisia lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte PSD şi al Camerei Deputaţilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22