Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Internele și Jandarmeria au falsificat informații ca să justifice intervenția din 10 august
Dora Vulcan - - - -
2018-09-21
Actualitate Interna
6

Ordinul de intervenţie pentru evacuarea Pieţei Victoriei, emis de Laurenţiu Cazan, directorul general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, a fost dat cu încălcarea dispoziţiilor legale, spun procurorii militari care investighează dosarul violențelor Jandarmeriei din 10 august.

 

 

 Abuz în serviciu, purtare abuzivă, fals intelectual – sunt doar câteva dintre acuzațiile pe care procurorii militari de la Parchetul General le aduc unor șefi din Jandarmerie și Ministerul de Interne, în dosarul violențelor de la protestul diasporei din 10 august, transmite Parchetul General.  

 

Ordonanța procurorilor militari - prin care sunt puși sub urmărire penală șefii din Jandarmerie, Cucoș, Sindile și Cazan, și Dan Mihai Chirică, secretarul de stat din Ministerul de Interne, subordonatul ministrului de Interne Carmen Dan - arată fără dubiu că s-au falsificat date pentru a justifica intervenția în forță a Jandarmeriei și că ordinul de intervenție a fost emis ilegal. Acuzații multe și foarte grave care confirmă atât falsul comis pentru a justifica o intervenție de o violență nejustificată, complicitatea între conducerea Ministerului de Interne cu autorul falsificării ordinului de intervenție, cât și abuzul în sine comis prin intervenția violentă asupra oamenilor care protestau pașnic, unii dintre ei cu copiii alături, detaliu consemnat și de procurorii militari.

 

 

Acuzații și acuzațiile

 

Maiorul Laurențiu Cazan - în prezent șef al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti este acuzat de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals.

 

Comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică - secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

 

Colonelul Gheorghe Sebastian Cucoș - în prezent prim adjunct al șefului Jandarmeriei Române este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

 

Colonelul Ionuț-Cătălin Sindile - în prezent șef al Jandarmeriei Române este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

 

 

Faptele 

 

În ordonanța procurorilor militari, de punere sub urmărire penală, se arată că maiorul Cazan Laurențiu Valentin, în data de 10.08.2018, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

 

Ordinul de intervenţie pentru evacurea pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

 

De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

 

În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă.

 

 

 

 

Conducerea de la Interne, complice cu Cazan

 

 

Secretarul de stat Chirica Mihai Dan, comisarul șef de poliție, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

 

Colonelul Cucoș Gheorghe Sebastian și colonelul Sindile Ionuț Cătălin, în noaptea de 10/11.08.2018, în lipsa unui ordin sau dispoziții fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurențiu, prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind făcută în mod gradual și având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

 

 

 

TAGS : proteste piata victoriei mineriada jandarmilor parchetul general parchetul militar acuzatii MAI conducere jandarmerie
Comentarii
Doina 2018-09-25
"a justifica intervenția în forță a Jandarmerie"...
"a justifica o intervenție de o violență nejustificată,.....cât și abuzul în sine comis prin intervenția violentă asupra oamenilor care protestau PASNIC"...
Ce sa justifice interventia jandarmeriei ??? Faptul ca, dupa cum bine s-a vazut la tv, protestatarii numai pasnici nu se pot numi. Pana sa intervina jandarmii, s-a vazut clar cum protestatarii, mai ales cei din primul rand, aruncau "pasnic" cu pietre, borduri si alte obiecte in jandarmi. Ei impingeau jandarmii cu violenta si fortau "pasnic" gardurile incercand sa asalteze cladirea guvernului.
Intr-o asemenea situatie in alta tara europeana, fortele de interventie ar fi actoinat mult mai devreme si mult mai dur.
Sigur ca procurorii militari, si nu numai, stiu foarte bine toate aceste lucruri. Dar se pare ca au primit un ordin pe unitate in sens contrar celor corect stiute, pe care-l executa.
Inca o demonstratie cata coruptie este in Romania la toate nivele, dar mai ales in Justitie, care a devenit arma executiilor a Polititiei Politice.
wasile 2018-09-26
doamna... lasati antena 3 si iesiti din casa :)
nidru 2018-09-23
Orwell actual in Romania,un grup de porcii protejati de ciini si sustinuti de oi distrug ferma.De etica si morala mai are cineva,cum ar fi biserica, timp?
emil 2018-09-21
Dar ce n-au falsificat aceaste institutii ? Trec instantaneu de la imobilizare la imobiliare.
Isoscel 2018-09-21
La puscarie cu Carmen Dan !
emil 2018-09-21
Deocamdata este acoperita de imunitate.
Total 6 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
49818
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22