Internele și Jandarmeria au falsificat informații ca să justifice intervenția din 10 august

Dora Vulcan | 21.09.2018

Ordinul de intervenţie pentru evacuarea Pieţei Victoriei, emis de Laurenţiu Cazan, directorul general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, a fost dat cu încălcarea dispoziţiilor legale, spun procurorii militari care investighează dosarul violențelor Jandarmeriei din 10 august.

Pe aceeași temă

 

 

 Abuz în serviciu, purtare abuzivă, fals intelectual – sunt doar câteva dintre acuzațiile pe care procurorii militari de la Parchetul General le aduc unor șefi din Jandarmerie și Ministerul de Interne, în dosarul violențelor de la protestul diasporei din 10 august, transmite Parchetul General.  

 

Ordonanța procurorilor militari - prin care sunt puși sub urmărire penală șefii din Jandarmerie, Cucoș, Sindile și Cazan, și Dan Mihai Chirică, secretarul de stat din Ministerul de Interne, subordonatul ministrului de Interne Carmen Dan - arată fără dubiu că s-au falsificat date pentru a justifica intervenția în forță a Jandarmeriei și că ordinul de intervenție a fost emis ilegal. Acuzații multe și foarte grave care confirmă atât falsul comis pentru a justifica o intervenție de o violență nejustificată, complicitatea între conducerea Ministerului de Interne cu autorul falsificării ordinului de intervenție, cât și abuzul în sine comis prin intervenția violentă asupra oamenilor care protestau pașnic, unii dintre ei cu copiii alături, detaliu consemnat și de procurorii militari.

 

 

Acuzații și acuzațiile

 

Maiorul Laurențiu Cazan - în prezent șef al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti este acuzat de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals.

 

Comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică - secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

 

Colonelul Gheorghe Sebastian Cucoș - în prezent prim adjunct al șefului Jandarmeriei Române este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

 

Colonelul Ionuț-Cătălin Sindile - în prezent șef al Jandarmeriei Române este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

 

 

Faptele 

 

În ordonanța procurorilor militari, de punere sub urmărire penală, se arată că maiorul Cazan Laurențiu Valentin, în data de 10.08.2018, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

 

Ordinul de intervenţie pentru evacurea pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

 

De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

 

În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă.

 

 

 

 

Conducerea de la Interne, complice cu Cazan

 

 

Secretarul de stat Chirica Mihai Dan, comisarul șef de poliție, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

 

Colonelul Cucoș Gheorghe Sebastian și colonelul Sindile Ionuț Cătălin, în noaptea de 10/11.08.2018, în lipsa unui ordin sau dispoziții fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurențiu, prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind făcută în mod gradual și având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22