Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDeși și-a zdrobit adversarii și continuă războiul cu statul de drept, Împăratul Dragnea e gol
2018-09-22
9
Marea rebeliune pesedistă împotriva lui Liviu Dragnea a eșuat lamentabil vineri, când scrisoarea prin care i se cerea liderului PSD să se retragă din fruntea PSD și a Camerei Deputaților a primit numai opt voturi în cadrul Comitetului Executiv Național, mai puțin decât o treime din cifra susținătorilor anunțată anterior pe diferite canale de comunicare ale partidului.

 

 

 

Marea rebeliune pesedistă împotriva lui Liviu Dragnea a eșuat lamentabil vineri, când scrisoarea prin care i se cerea liderului PSD să se retragă din fruntea PSD și a Camerei Deputaților a primit numai opt voturi în cadrul Comitetului Executiv Național, mai puțin decât o treime din cifra susținătorilor anunțată anterior pe diferite canale de comunicare ale partidului.

 

Diferența uriașă dintre peste cele 25 de filiale anunțate inițial ca susținătoare ale scrisorii și numărul real al liderilor care au votat cu adevărat în favoarea ei poate fi explicată printr-o combinație de tactici puse în practică de președintele PSD cu succes: promisiuni de funcții lucrative în aparatul de stat, de contracte cu statul și de alocări bugetare preferențiale, șantaj, capacitatea de a-i lucra pe unii împotriva altora pe principiul divide et impera, infiltrarea unor oameni de încredere printre „puciști” care să saboteze din interior rebeliunea la momentul oportun. etc. Rezultatul a fost zdrobirea a ceea ce părea a fi cea mai serioasă contraofensivă de până acum cu o ușurință care duce la concluzia că Dragnea a fost pe toată perioada crizei „în control” și nici o secundă în pericol. Faptul că nu a fost nevoit să făcă uz de „arma nucleară” - amenințarea cu demisia guvernului Dăncilă și trecerea în opoziție - este o dovadă că nu a fost cu adevărat nici un moment în pericol.

 

Rebeliunea de catifea

 

Decizia grupului dizident de a duce lupta pe terenul lui Dragnea, în CEx, s-a dovedit una perdantă de la început și motivul constă în faptul că oricât de vehement l-au contestat pe președintele partidului, și-au dorit să păstreze conflictul nu doar în cadrul PSD ci și în liniile de de acțiune ale partidului fixate de Dragnea. Niciunul din cele 20 de puncte ale scrisorii nu reprezenta o îndepărtare de fond de la linia politică impusă de actualul lider, ci pretindea doar că stilul autoritar al acestuia și vulnerabilitatea sa din justiție pun în pericol obiectivele partidului. Altfel spus, obiectivul rebelilor pare să fi fost să continue politica PSD impusă de Dragnea dar fără Dragnea.

 

Dovadă stă faptul că nici unul dintre ei, cu excepția lui Adrian Țuțuianu, nu a luat în considerare serios să mute conflictul din zona de confort a lui Dragnea (CEx) acolo unde acesta ar fi produs cu adevărat consecințe politice concrete - în Parlament. Dimpotrivă, unul dintre cei trei lideri, Paul Stănescu,s-a grăbit, recunoscător probabil pentru faptul că nu a fost exclus din partid să dea asigurări că parlamentarii „puciștilor” vor continua să voteze ceea ce le va cere partidul, ceea ce devine la o capitulare în fața lui Dragnea.

 

Singurul mod prin care poziția lui Dragnea poate fi amenințată este o amenințare serioasă la adresa majorității pe care o controlează Dragnea în parlament ceea ce presupune riscul ruperii PSD și al intrării în opoziție. Din acest punct de vedere pare că am avut parte de o revoltă de catifea înăbușită de Dragnea cu aceeași delicatețe. Președintele PSD nu a riscat executarea imediată a revoltaților pentru a nu provoca o ruptură în partid, dar asta nu înseamnă că nu îi va urmări și anihila unul câte unul ulterior. Aparențele pot fi însă înșelătoare.

 

Mandat pentru destructurarea Justiției. Obiectivele lui Dragnea

 

Dragnea s-a folosit de victoria sa regizată din cadrul CEx pentru a pretinde că a primit un mandat reînnoit din partea partidului pentru a continua acțiunile de subminare a Justiției și anihilare a statului de drept pe care le-a declanșat de în ultimii doi ani. În declarația sa de după CEx Dragnea a zăbovit prea puțin asupra problemelor interne din PSD și a trecut direct la atacul împotriva dușmanilor săi personali și a denunțat așa cum ne-a obișnuit „sistemul odios” format din DNA, SRI, SPP, președintele Iohannis și mișcarea #Rezist.

 

Cu acest mandat reînnoit în spate Dragnea a făcut un pas înainte și a făcut în mod aproape explicit din cauza sa personală anti-Justiție o cauză a întregului partid. Într-o diatribă bine regizată, liderul PSD a pretins că numai cu el în frunte PSD își va atinge obiectivele: „Dacă eu de mâine nu mai exist, de a doua zi acest sistem o să ia în brațe PSD, o să sprijine finalizarea legilor Justiției?” s-a întrebat Dragnea și tot el a răspuns cu siguranță „Nu”.

 

Din discursul său pretins indignat a reieșit destul de clar că sub conducerea sa Dragnea va urmări trei obiective:

 

  1. Ordonanța de amnistie și grațiere, singura modalitate de a-i scăpa de dosare și de condamnări pe toți corupții partidului în frunte cu el însuși. Pretenția că „nu îl mai interesează” este doar o manevră ieftină de imagine marca Dragnea. În realitate este unul dintre puținele lucruri care îl interesează. Faptul că CEx-ul a votat propunerea de numire a lui Toni Greblă în fruntea secretariatului general al Guvernului pare să confirme faptul că Dragnea își continuă planul de a obține o ordonanță privind amnistia și grațierea ocolind mecanismele de avizare ale Ministerului Justiției, care a rezistat până acum.

 

  1. Anularea prin mijloace legislative a protocoalelor dintre SRI și Parchet și a condamnărilor obținute pe baza probelor obținute pe mandatele puse în aplicare de SRI. O asemenea mutare radicală presupune anihilarea separației puterilor în stat și intruziunea brutală a legislativului în sfera de competență a puterii Judecătorești dar Dragnea a lăsat încă o dată să se înțeleagă vineri seara că numai el ar voința politică să facă acest pas.

 

  1. Punerea totală sub control politic a Parchetelor și Instanțelor și transformarea României într-un paradis al infractorilor prin adoptarea modificărilor la Codurile Penale, codificate sub denumirea benignă de „finalizare a legilor Justiției”. Atacurile la adresa Parchetului General precum și a președintei Înaltei Curți, lansate din calitea de lider reconfirmat al PSD nu de președinte al Camerei ,reprezintă o indicație clară a Dragnea nici măcar nu se mai ferește să ascundă faptul că a declarat război total Justiției.

 

Calea lui Dragnea este calea spre totalitarism

 

Dragnea nu se mai află în război deschis cu „statul paralel” ci cu Statul român însuși. „Sistemul odios” la care se referă nu reprezintă altceva decât mecanismele de funcționare ale unui stat relativ modern în care funcționează o separație imperfectă a puterilor și un control relativ al acestora. Prin încercarea de anihilare a justiției și a acestei separații Dragnea atacă nu numai elementele statului de drept ci fundamentele înseși ale statului român democratic. Mai mult, el așază PSD în conflict cu statul democratic proclamând că obiectivele sale aparțin întregului partid și că numai cu el în frunte aceste obiective vor fi atinse. Or, obiectivele lui Dragnea sunt de natură totalitară. Ele nu pot fi atinse decât dacă instituțiile și mecanismele statului sunt înlocuite de instituțiile și mecanismele de partid. Dragnea susține nici mai mult nici mai puțin decât că singura cale pe care o poate urma PSD pentru a se salva de „dușmani” este să acapareze în întregime putere în stat adică să își asume în mod deschis un țel totalitar.

 

Împăratul e gol

 

Oricât de înspăimântătoare par aceste perspective și oricât de puternic vrea să pară Dragnea după victoria de vineri, în realitate este vulnerabil. Blitzkrieg-ul anti-Justiție pe care îl plănuiește nu poate avea succes decât într-o stare de complicitate perfectă a partidului, non-combat al celorlaltor instituții ale statului și în apatia generală a societății. Or, nici una din aceste condiții nu sunt îndeplinite.

 

În PSD lucrurile sunt departe de a se fi liniștit o dată cu CEx-ul de vineri pentru că, dincolo de manipularea cu succes a liderilor de organizații, rămân foarte mulți nemulțumiți și nu este vorba doar de maniera discreționară și autoritară de a conduce partidul. În mod evident nu întregul PSD este dispus să îl urmeze pe Dragnea pe calea totalitară pe care acesta o propune, pentru că nimeni nu își dorește cu adevărat un nou Ceaușescu. Sunt destui lideri care deși au rămas în umbră vor putea la un moment dat da semnalul unei acțiuni parlamentare de îndepărtare a lui liderului suprem. Oameni precum Firea își joacă viitorul și în pofida amenințărilor cu excluderea, Dragnea nu își permite cu adevărat să piardă Bucureștiul printr-o acțiune de reprimare brutală pentru că există șansa ca Firea să fie urmată într-o rebeliune deschisă și de alții. În fond, Dragnea este un balast politic indiferent cum se prezintă el în fața camerelor. Dacă nu vrea cumva să anuleze alegerile, Dragnea va rămâne pentru multă vreme un om politic ineligibil. Or, mai devreme sau mai târziu majoritatea liderilor de partid vor realiza că nu pot merge prea departe cu frâna trasă de un președinte nefrecventabil. Dragnea s-a dovedit un bun maestru al șantajului în partid. Nu va trece mult până când oameni al căror viitor politic este acum în pericol vor realiza că îi pot întoarce serviciul cu mai mult succes în Parlament.

 

Cu cât instituțiile statului și societatea civilă vor rezista mai mult și mai puternic planurilor lui Dragnea cu atât puterea acestuia din urmă

TAGS : psd liviu dragnea cex demisie
Comentarii
Darie 2018-09-27
Gol, dar împărat. Împăratul unei împărății care-l merită din plin.
GHEORGHE ANTON 2018-09-29
DECI CINE VEHICULEAZA SISTEMUL POLITIC IN ROMINIA SI DE CE ROMINUL DE RIND NU POATE IESI DIN ANONIMAT? DECI CINE TRAGE SFORILE POLITICE SI IN INTERESUL CUI SE FACE ACEASTA POLITICA? OARE ROMINII CARE SE CRED CA SINT ROMINI NU VOR SA SE RUPA DE MENTALITATEA COMUNISTA?SINT MULTE DE SPUS DAR INCETUL CU INCETU INTUIESC CA ACEASTA GAURA NEAGRA SE VA TRANSFORMA INSPRE BINE PENTRU ROMINI.CURAJ SI MULTA INTELEPCIUNE TUTUROR ROMINILOR . GHEORGHE ANTON.
BASCA 2018-09-24
Nici puciurile nu le mai ies astora,ce naiba bre,la asa istorie?
nic 2018-09-24
Pentru D-zeu, cine ne scapa de dragnea asta? Si mai ales, CAND?
Polilogu 2018-09-23
Odată cu aceasta ”victorie ” dragniotă in PSD , situatia Romaniei s-a complicat f f mult . Nu stiu, nu pot sa inteleg cum a fost posibil să existe această miopie politică, această lipsă de viziune a presei . a intregii media de drapta si centru dreapta ! La o privire mai atentă se putea vedea si cu ochiul liber scenariile tactice ascunse ale lui DRAGNE si ale unor minti ”luminate” din jurul lui. Urmarea imediata vcare va fi este transbordarea in plenul UE( Parlament, consiliu , comisie ) a ”problemei ROMANIA ”. Si asta poate fi fatal pentru chiar Romania .O data ajunsă acolo ”problema ”, imprevizibilul izbucneste din plin . De aici incolo , nimeni nu va mai putea ”ghici ” care va fi deznodământul ... 1 Decembrie bate la usă, 1 ianuarie 2019 la fel , audierile in UE , vor deveni adevărate uragane politice .” Asta va fi !! Sa nu-ti dai seama la timp , sau si mai exact . permanent , ca nu se poate glumi cu disparitia COMUNISMULUI nu mi-aș fi putut imagina. Personal, de așa ceva mi- a fost frica de cand a plecat cu... surle si trompete BASESCU. intr-o veselie generală a publicului , a mass media . chiar a elitei intelectuale !! NU persoana lui ma intereseaza !! Ma intereseaza ca a adus in PARLAMENT , CONDAMNAREA COMUNISMULUI ,(singurul - cu comisia aferentă ,desigur !) care trebuia sa fie FORTAREATA INEXPUGNABILĂ a terminarii cu COMUNISMUL SI MORAVURILE LUI adanc înrădăcinate in RO, !Dinainte de 1944 chiar ! Marxismul lui DOBROGEANU GHEREA l-a inculcat in mentalul colectiv românesc ! Abia generatia care a venit după el, continuatoare a aceleiași școli de gandire si de metalitati A VENIT CU TANCURILE DIVIZIEI T, VLADIMIRESCU, DUPĂ PREGATIREA ”INTERNATIONALĂ” A LUI HENRI BARBUSSE SI LOUIS ARAGON , DUPĂ SCOALA ”REVOLUTIONARĂ” a tovarășilor din grupa de luptători WALTER ROMAN A BRIGĂZILOR ROSII DIN SPANIA ! Sau nu e așa ? MĂ INȘEL EU ?! Isi mai amiteste cineva de Alexandru Gherea ? DE MIHAI BUJOR ? de etc etc ( că nu au fost chiar putini !) ACUM ? ACUM STAU SI MA INTREB DACĂ REFERENDUMUL CELOR 300 DE PARLAMENTARI NU A FOST UN SABOTAJ SISTEMATIC LA ADRESA ROMĂNIEI. Poate să ma combată oricine doreste. si oricât . Intrebarea pentru mine rămâne, rămâne.rămâne... Iar nouă ne- a slabit memoria si apetitul ...intelectual. Ba chiar si promovam , cică e ”political corect ”, tot felul de carti, carticele , autori si autorasi comunisti sadea , nu comunisti ...cu doctorate supte gros din doctrină . Deh, mari vizionari ai umanismului socialist , cel mai mare umanism din istorie !.
MIHAI 2 2018-09-24
Legea care reduce la 300 numarul de parlamentari tocmai A FOST ADOPTATA TACIT de catre SENAT. Urmeaza Camera Deputatilor.
Sa vedem pe unde vor scoate camesa .
Nu pot sa o respinga deoarece CCR a spus deja ca trebuie adoptata !
Ce fel de SABOTAJ aveti in vedere cand va
referiti la legea acesta .
A fost INITIATIVA PURA a lui Basescu - deci este SUCCESUL LUI ! Si anume un succes prin care partidul lui de 2 bani , care a intrat la limita in parlamentul de 550 pierde chiar orice sansa de a mai intra in noul recipient mult mai mic.
Tot gandirii lui stralucite i se datoreaza in cea mai mare masura
inexistenta reala a unei opozitii unitare de dreapta.
I-a sfaramat pe toti cei cu care a a venit in contact de am ajuns ca in calitate de SEF AL OPOZITIEI sa il avem pe unul ca Johanis.
Nu in ultimul rand a eliminat orice urma de bun simt in politica - lectie si jurisprudenta
pe care PSD ul le-a invatat si ni le tranteste acum in fasole invocand precedentele.
Sa speram ca se vor dumiri cu timpul tot mai multi cine a fost tartoul raului pentru Romania - dar desigur in ceea ce va priveste nu exisa nici o speranta . Jos Comunismul !
emil 2018-09-22
Populatia care la votat nu-l mai suporta ! Are sustinere doar la institutiile statului corupte si lideri politici judeteni periclitati infractional si amenintati cu raspunderea penala.
emil 2018-09-24
Daca majoritatea covarsitoare a romanilor ar fi votat bascaliile raioase; Gorghiu, Turcan, Orban, etc, Romania ar fi fost devorata de furnici precum un un elefant fara cap.
ronea 2018-09-23
Esti optimist. PSD are 30%. Este enorm! Si asta inaintea campaniei electorale si fara a lua in consideratie furtisagurile de la alegeri in care e specialist PSD-ul. Alte partide pentru prostii de 100 de ori mai mici au fost pur si simplu pulverizate de alegatori, disparand chiar ca partide!
Total 9 comments.
Recomandari
6568
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22