CEx la PSD cu agenda ascunsă. Se pregătește pedepsirea puciștilor: sancționare sau excludere

Redactia | 05.11.2018

În aceeași zi în care a fost stabilit al doilea termen în dosarul angajărilor fictive, în care Dragnea a fost condamnat pe 21 iunie la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, și în lipsa premierului Dăncilă, președinte executiv al PSD, Dragnea a convocat ședința Comitetul Executiv al PSD pentru luni la ora 12:00.

Pe aceeași temă

 

 

 

Şeful PSD şi-a chemat susţinătorii cu o seară înainte pentru negocieri de ultim moment. Întîlnirea nu a avut loc la sediul partidului, ci în Parlament, unde jurnaliştii nu au acces. O astfel de reuniune informală a fost folosită de Liviu Dragnea și în alte momente critice, ca să afle pe câte voturi se bazează înainte de ședința Comitetului Executiv. Liviu Dragnea e cel care a solicitat o „ședință pregătitoare” în format restrâns.Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a anunţat că va avea loc „o discuţie serioasă, bărbătească, aplicată”, el urmând să ceară lămuriri de la Adrian Ţuţuianu în urma declaraţiilor făcute la adresa unor membri ai partidului. El a declarat pentru Mediafax că acei lideri care au trimis scrisori „de sorginte #rezist” și au spus că fac parte dintr-un partid de „maimuțe” nu mai reprezintă „poziția unitară a PSD”.

 

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte de la ora 12:00, la Palatul Parlamentului, în sala grupului PSD „Ovidiu Şincai” și are pe agenda oficială propunerile pentru ASF, pentru CNA și remanierea - care, cel mai probabil se va amâna pentru că premierul Dăncilă este plecată în turneu în Sultanatul Oman şi Statul Qatar, până joi.  

 

Cine sunt indezirabilii

 

Neoficial, se vorbeşte despre Adrian Ţuţuianu, pentru înregistrările care au apărut în presă, în care Adrian Țuțuianu a criticat miniștrii și conducerea partidului. Unii lideri județeni au invocat public posibilitatea excluderii vicepreședintelui PSD, în timp ce alții au îndemnat la calm.

 

Se vehiculează şi numele lui Marian Neacşu, secretarul general al partidului, cu care Liviu Dragnea a avut o serie de altercaţii înainte de moţiunea simplă a opoziției care-l viza pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

 

E posibilă o sancţiune și pentru Gabriela Firea, pentru declaraţiile critice făcute la adresa lui Liviu Dragnea în mod repetat. Apropiaţii lui Liviu Dragnea afirmă că excluderile sunt inevitabile.

 

De asemenea, vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache (PSD), consideră că „mai bine ne despărțim” de acei membri care nu respectă votul majorității și l-a nominalizat pe Adrian Țuțuianu spunând că l-a deranjat faptul că vicepreședintele partidului și-a criticat colegii.

 

Și vicepreședintele PSD Gabriel Zetea a declarat că unii președinți de organizații județene cer „vehement” excluderea din partid a lui Țuțuianu pentru „declarații nelalocul lor”.

 

Pe de altă parte, președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, consideră că partidul trebuie să încerce să-i păstreze pe liderii care au avut rezultate electorale bune. El a spus că dezaprobă „lichidarea” vocilor critice și a apreciat că vicepreședintele PSD Adrian Țuțuianu trebuie acceptat chiar dacă „vorbește în plus”.

 

De asemenea, la discuțiile lui Dragnea cu o parte din liderii PSD s-a avansat și propunerea ca în CExN să se aplice o formă de sancțiune și pentru președintele organizației județene PSD Călărași, Ciprian Pandea, precum și pentru președintele organizației județene PSD Caraș-Severin, Ion Mocioalcă. 

 

În cazul lui Țuțuianu și Neacșu, participanții la discuțiile din Parlament au avansat varianta excluderii din partid, în timp ce pentru Pandea și Mocioalcă, propunerile au fost ca aceștia să fie schimbați din fruntea organizațiilor județene pe care le conduc dar să rămână membri ai partidului, transmite Mediafax. 

 

De partea cealaltă, disidenţii spun că au un mesaj foarte clar pentru Liviu Dragnea, pe care i l-au şi transmis. Vor fi solidari, se vor opune excluderilor, ceea ce nu poate însemna decât că sunt pregătiţi să îşi dea demisia în bloc.

 

Aceşti lideri PSD controlează la rândul lor parlamentari. Astfel, îi ameninţă Pe Liviu Dragnea şi pe Călin Popescu Tăriceanu că îi vor lăsa fără majoritate. Un moment cât se poate de nepotrivit, pentru că opoziţia a anunţat că depune o moţiune de cenzură.

 

 

Agenda oficială a CEx

 

Oficial, liderii partidului se întâlnesc să discute despre propunerile pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), dar şi „chestiuni interne”.

 

Vicepremierul Viorel Ştefan a anunţat că s-a înscris în cursa pentru conducerea ASF, alături de alţi şase candidaţi, în condiţiile în care mandatul actualei conduceri expiră în această lună. Conform informaţiilor vehiculate în spaţiul public, Viorel Ştefan ar fi vizat de remanierea pe care o pregăteşte premierul Viorica Dăncilă.

 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a confirmat că vor fi două Comitete Executive ale PSD, unul politic şi unul pentru remaniere, spunând că luni are loc cel politic.

 

De asemenea, întrebată dacă vor fi excluderi, ea a spus: „Este foarte posibil”. Întrebată şi dacă există persoane din partid cu care preşedintele PSD nu mai poate colabora, Vasilescu a spus că nu este vorba despre asta. „Nu este vorba de preşedintele PSD dacă mai colaborează bine, este vorba de ce se întâmplă în Parlamentul României. Adică nu putem să fim şantajaţi din propriul nostru partid, de colegi care, dacă sunt supăraţi că au pierdut o funcţie... ”, a declarat Vasilescu.

 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi ea aflată pe lista contestatarilor din PSD, nu va participa la şedinţă, fiind în vizită oficială la Madrid.  Întrebată, vineri, dacă îi este teamă de o posibilă excludere din partid, Gabriela Firea a spus că îi este teamă doar de Dumnezeu şi că, în plus, doar a făcut declaraţii despre o persoană, neaducând astfel prejudicii partidului.

 

Pe de altă parte, CEx-ul PSD intervine după ce în weekend a izbucnit scandalul „valiza” sau Teleormanleaks. Rise Project a anunțat că a intrat în posesia unor documente provenind de la firma Tel Drum care ar fi fost aruncate pe un câmp și la care procurorii DNA nu ar fi avut acces.

 

surse: Digi 24, G4Media, News.ro, Mediafax

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22