1 iulie vine cu noutăți fiscale: Radarul mărfurilor, e-Factura, tichete de masă de 30 de lei și alte

L. G. | 01.07.2022

De la 1 iulie se aplică noi măsuri fiscale, ajutoare de stat, majorare a beneficiilor unor angajați, scumpiri, ieftiniri, obligații pentru companii în relația cu statul etc.

Pe aceeași temă

Noutatile fiscale:

1. Valoarea nominală maximă a tichetului de masă pe care angajatorii o pot oferi angajaților crește la 30 lei per angajat, pentru fiecare zi lucrată, din luna iulie a acestui an.

2. Marii contribuabili vor trebui să aplice SAF-T, fiind obligatoriu pentru ei, după ce au trecut cele 6 luni privind perioada de grație. Este vorba despre completarea Declarației 406.

3. În luna iulie, pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei vor primi un ajutor de 700 de lei. Acesta se acordă o singură dată, adică doar în această lună.

4. e-Transport sau Radarul mărfurilor se aplică de la 1 iulie.

Dacă există un transport de bunuri cu risc fiscal ridicat, dar și alte bunuri ce nu sunt considerate cu risc fiscal, toate bunurile transportate se vor declara în sistemul RO e-Transport.

Ordinul publicat în Monitorul Oficial: Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masă maximă autorizată de minimum 3,5 tone, încărcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, aferente cel puțin unei relații comerciale care face obiectul transportului.

IMPORTANT: Sancțiunile al e-Transport se vor aplica din 1 octombrie, o ordonanță în acest sens fiind publicată joi.

5. e-Factura se aplică de la 1 iulie 2022 pentru produsele cu risc fiscal ridicat în relația B2B:

  • Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile.

  • Băuturi alcoolice

  • Construcții noi

  • Produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș)

  • Îmbrăcăminte și încălțăminte

B2G e tot de la 1 iulie.

6. Angajările la stat sunt suspendate de la 1 iulie până la 31 decembrie 2022. De precizat că pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor sau examenelor anterior datei de 1 iulie 2022, se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.

7. S-a modificat Codul de procedură fiscală în sensul că „aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 5 ani de la data săvârşirii faptei”.

Anterior, termenul era de 6 luni, dar ANAF a pierdut procese, așa că Ministerul Finațelor a decis să modifice legislația.

8. Biletele de tren se scumpesc cu 20% la toți operatorii, de la data de 1 iulie 2022. Majorarea vine după ce operatorul de stat CFR Călători a cerut acest lucru în bugetul pe anul 2022, motivând creșterea prețurilor la energie, iar o decizie de scumpire a biletelor de tren se ia de către Autoritatea Feroviară pentru toată piața. Ultima majorare de tarife la CFR Călători a fost în 2013.

9. Prețurile la carburanți vor fi compensate, voluntar, de către benzinari, cu câte 50 de bani pe litru, în perioada 1 iulie – 30 septembrie. Benzinarii care vor reduce prețul cu 0,5 lei pe litru, inclusiv TVA, vor primi jumătate, respectiv 0,25 lei pe litru, de la stat, compensând cu sumele pe care le au de plătit la rândul lor către stat. Benzinarii care cresc prețurile în această perioadă vor fi acuzați de speculă.

10. Mai mulți bugetari vor primi o majorare salarială de la 1 iulie, de un sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare.

11. Tarifele de roaming vor scădea de la data de 1 iulie 2022, a anunțat miercuri Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Totodată, clienții vor primi o notificare dacă consumă lunar de roaming peste 100 de euro și serviciile vor fi sistate dacă nu răspund operatorului că vor să continue furnizarea serviciului.

Reamintim că Guvernul trebuia să prezinte măsurile fiscale care să intre în vigoare la 1 iulie, însă nu a făcut acest lucru până la acest moment. Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a menţionat că ordonanţa care va face referire la noile măsuri fiscale urmează să fie pusă în transparenţă şi speră că se va aproba săptămâna viitoare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22