1.000 de organizații cer Guvernului să elimine modificările la Codul Fiscal care vizează ONG-urile

Redactia | 04.08.2023

Proiectul de Ordonanță „scurs” pe surse în presă conține două modificări care anulează mecanismele de sponsorizare și lasă fără finanțare domeniul nonguvernamental.

Pe aceeași temă

Modificările, odată aplicate, vor pune în pericol sponsorizările pentru ONG-uri și pentru milioane de beneficiari.

Impactul bugetar al adoptării acestor noi măsuri este nesemnificativ pentru stat dar vital pentru beneficiarii sectorului ONG

Propunerile Guvernului pun în pericol un sistem care și-a dovedit eficiența timp de 2 decenii, se mai arată în comunicatul transmis vineri HotNews.ro.

Față de această măsură, semnatarii scrisorii deschise își exprimă îngrijorarea și solicită de urgență eliminarea prevederilor.

În prezent, organizațiile nonguvernamentale reprezintă aproximativ 45% dintre furnizorii acreditați de servicii sociale. Vorbim de beneficiari (copii, adulți, vârstnici) pentru care intervenția sectorului este singura formă de sprijin pe care o primesc, iar statul nu are capacitatea și resursa umană să suplinească eforturile sectorului ONG.

“În acest moment, sponsorizarea nu este un simplu instrument de finanțare a sectorului nonprofit, ci asigură spațiul de intersecție în care statul, sectorul de afaceri și organizațiile neguvernamentale lucrează împreună pentru binele comunității. Acest echilibru trebuie păstrat și încurajat pentru că și-a dovedit eficiența excepțională în ultimii ani, cu precădere în perioada de pandemie Covid și a războiului din Ucraina”, spun semnatarii scrisorii.

Puteți citi textul scrisorii aici.

În forma actuală a Codului Fiscal, Statul direcționează către entitățile eligibile, care includ și organizațiile neguvernamentale, o medie anuală de 0,15% din PIB. În 2020, acest procent reprezenta 1,8 miliarde de lei.

Aceste măsuri vor avea efecte grave asupra beneficiarilor tuturor organizațiilor neguvernamentale din România. Pacienți care nu vor mai avea acces la aceleași servicii decente de sănătate, copii pentru care șansa la educație va deveni un vis îndepărtat, păduri care vor fi din ce în ce mai amenințate și lipsite de protecție, bătrâni care nu vor mai avea parte de o bătrânețe demnă.

Efectele acestor măsuri, în cazul în care s-ar adopta așa cum preconizează proiectul de OUG, vor duce la:

  • eliminarea posibilității antreprenorilor locali de a contribui la ameliorarea situației comunităților în care funcționează;

  • descurajarea sectorului de afaceri de a mai participa în acțiuni de construcție comunitară;

  • restrângerea substanțială a programelor de intervenție ale organizațiilor din domeniile socio-medical și educație care, în acest moment, sunt complementare sau chiar suplinesc serviciul public (de exemplu, excluderea bolnavilor de cancer și boli incurabile de la servicii de îngrijire paliativă, întreruperea proiectelor de modernizare și construire din sistemul de sănătate, reducerea programelor care adresează abandonul școlar, prevenirea segregării în școală, diminuarea acoperirii serviciilor de sprijin și asistență pentru copii, vârstnici, persoane cu dizabilități etc).

“Privim către un scenariu dureros și brutal, care va afecta și dezvoltarea sectorului nonguvernamental, într-o perioadă atât de vulnerabilă pentru întreaga societate. Reducerea acestor sponsorizări va însemna, la finalul zilei, mai puțini copii protejați, maternități și spitale care nu-și vor mai primi aparatura vitală, mai multe persoane sărace și vulnerabile fără nicio plasă de siguranță și mai puține șanse egale. Sponsorizările ne ajută să intervenim atunci când e nevoie, unde e nevoie și ne ajută să aducem o schimbare care să reziste în timp”, spune Dana Pîrțoc, directoarea-executivă a Asociației pentru Relații Comunitare.

“Nu este niciun motiv pentru care Codul Fiscal ar trebui modificat în privința dispozițiilor privind sponsorizarea, deoarece ele aduc multe beneficii prețioase în forma în care sunt acum. Legea actuală produce efecte la care Statul, de unul singur, n-ar putea ajunge la fel de repede, la fel de eficient, la fel de bine”, adaugă semnatarii scrisorii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22