148 de milioane de € din prejudicii s-au pierdut după decizia CCR privind abuzul în serviciu

Dora Vulcan | 07.02.2018

148 de milioane de euro s-au pierdut la recuperare din prejudicii după ce dosarele de abuz în serviciu au fost închise anul trecut de procurorii DNA că urmare a deciziei CCR care a redefinit infracțiunea în cauză. Calculul a fost făcut de DNA și anunțat de procurorul șef Codruța Kovesi.

Pe aceeași temă

 

 

Șefa DNA și-a exprimat îndoiala că autoritățile păgubite au făcut demersuri administrative pentru recuperarea pagubei..

 

 

”Reamintesc decizia CCR din 2016 privind infracţiunea de abuz în serviciu prin care s-a declarat constituţional în măsura în care sintagma în mod defectuos se înţelege cu încălcarea legii. Din acest motiv procurorii pot să investigheze doar acele fapte de abuz în serviciu în care s-a încălcat legislaţia primară, respectiv o lege sau o ordonanţă.

 

Din acest motiv procurorii pot investiga doar încălcarea legislației primare, în multe cauze am constatat că unele fraude s-au făcut pe încălcarea legislației secundare. O primă concluzie este că procurorii nu mai pot acționa în astfel de practici ilegale, să vedem cum va fi societatea apărată. Din acest motiv, privatizările făcute în baza unor HG nu mai pot fi investigate.

 

148 de milioane de euro era prejudiciul în 275 de dosare de acest tip care au fost închise anul trecut. Rămâne de văzut cum vor fi recuperați banii. În câte cazuri celelalte instituții au demarat procedurile pentru recuperare, s-au stabilit răspunderi disciplinare? Ce se întâmplă cu cele 148 de milioane de euro?”.

 

Procurorul şef al DNA a făcut aceste declaraţii miercuri, la o dezbatere cu tema „Frauda şi corupţia în domeniul achiziţiilor publice. De la combatere la prevenire”, la care participă şi procurorul general Augustin Lazăr şi la care Laura Codruța Kovesi a prezentat un studiu făcut de DNA pe cazuri de abuz în serviciu săvârşite de autorităţile locale în domeniul achiziţiilor publice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22