180 milioane de €, prețul acordului semnat cu lobbyistul care l-a dus pe Dragnea în SUA

Dora Vulcan | 09.03.2018

Jurnalistii de la McClatchydc.com au publicat, joi, o ampla investigatie despre afacerile lobbystului american Elliott Broidy si sugereaza ca invitarea lui Dragnea si Grindeanu in SUA are legatura cu interesele sale in extinderea businessului in zona contractelor militare din România.

Pe aceeași temă

 

 

 

Potrivit sursei citate, una din firmele lui Broidy, cel care a semnat invitatia pentru Dragnea si Grindeanu pentru a participa in ianuarie 2017 la ceremonia de investire a presedintelui american Donald Trump, si-a deschis in luna mai 2017 o filiala in Romania. Este vorba de Circinus Defense SRL, al carei actionar cu 99% este Circinus LLC, firma specializata in servicii high tech pentru armata, detinuta de Broidy, scrie Dan Tăpălagă pe Hotnews.ro, citând McClatchydc.com

 

 

Oficialii Ministerului Economiei au confirmat, la solicitarea HotNews.ro, semnarea acordului intre Circinus si Romarm, eveniment despre care la vremea respectiva nu s-a comunicat nici o informatie in mod oficial, nici de partea romana, nici de partea americana. De regula, acest tip de evenimente sunt amplu mediatizate, fiind vorba de contracte importante din cadrul parteneriatului strategic dintre Romania si Statele Unite.

 

 

"In data de 1 februarie 2018, reprezentantii Romarm, companie din subordinea Ministerului Economiei, si oficialii firmei americane Circinus s-au intalnit la sediul Ministerului Economiei pentru semnarea unui acord", au precizat joi, 8 februarie 2018, pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Economiei, fara a furniza mai multe detalii despre acest acord.

 

Oficialii Ministerului Economiei au mai precizat ca "documentul a fost semnat de catre directorii generali Marius loana (Romarm) si Alan Blaine Stone (Circinus) în prezenţa Ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă, a Ministerul Apararii, Mihai Fifor, precum si a Ambasadorului SUA, Hans Klemm." Oficialii MApN au confirmat, la randul lor, aceste informatii. Si Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a confirmat pentru HotNews.ro ca ambasadorul Hans Klemm a participat la eveniment, precizand ca este o practica obisnuita prezenta la semnarea contractelor cu companii americane.

 

Ce este programul C4ISR

 

Pentru Ministerul Apararii realizarea unui sistem C4ISR este unul din programele prioritare majore de inzestrare a Fortelor Armate. C4ISR se refera la Comandă, Control, Comunicaţii, Computere, Informaţii, Supraveghere şi Recunoastere, iar in lista programelor majore de inzestrare de circa 9,3 miliarde de euro intocmita de MApN si aprobata de catre Parlament in aprilie 2017 proiectul este trecut cu titulatura "Sisteme C4I cu capabilitati de integrare ISTAR" cu o valoare estimata la circa 180 de milioane de euro.

 

Reamintim ca de pe lista celor opt proiecte majore aprobate de catre Parlament trei au fost deja demarate din 2017, iar altele sunt planificate a fi incepute din 2018.

 

 

articolul integral, pe Hotnews.ro

 

 

 

 

 Bloomberg: Conturile de email ale lui Elliott Broidy au fost sparte. Incidentul ar putea tulbura inca un ciclu electoral in SUA

 

 

​​Conturile de email ale lui Elliott Broidy, important fundraiser (persoana implicata in strangerea de fonduri) in campania electorala a presedintelui Donald Trump, in 2016, au fost sparte, scrie Bloomberg, preluat de Hotnews.ro. Sursa noteaza ca incidentul produce ingrijorari ca scurgerile de documente astfel rezultate ar putea tulbura inca un ciclu electoral in SUA, avand in vedere ca are loc inaintea alegerilor de mijloc de mandat pentru Congresul american.

 

Broidy e stiut in Romania drept cel care l-a invitat pe Liviu Dragnea la ceremonia de investire a presedintelui Trump, in ianuarie 2017. O companie a sa, Circinus, a semnat recent un acord cu compania Romarm.

 

Potrivit Bloomberg, Broidy, vicepresedinte pentru finante la Comitetul National Republican (RNC), a aflat despre problema mailurilor in momentul in care un reporter a pus intrebari in legatura cu mesaje private ale sale, dupa cum a spus reprezentantul legal al lui Broidy, Christopher Clark. Broidy a anuntat autoritatile, iar acestea investigheaza acum spargerea emailurilor sale private si de business.

 

Sursa citata noteaza ca unele organizatii au citat din comunicarile lui Broidy in articole publicate pe parcursul ultimei saptamani, "descriind cum el a incercat sa-si foloseasca legaturile politice pentru a promova interesele de afaceri ale sale si ale unor lideri straini". Bloomberg scrie ca  "ar putea urma alte dezvaluiri. Toate informatiile vor fi in curand publicate pe dark web, potrivit unei note ce a insotit emailurile transmise Bloomberg."

  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22