20 de ONG-uri cer președintelui să retrimită în Parlament legea privind avertizorii de integritate

L. G. | 14.07.2022

20 de ONG-uri alături de avertizori de integritate i-au trimis o scrisoare deschisă președintelui Iohannis  în care îi solicită să ceară Parlamentului reexaminarea Legii privind avertizorii de integritate.

Pe aceeași temă

Organizațiile reamintesc că, în forma adoptată de Parlament, legea diminuează mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate, iar România riscă să intre în procedură de infringement pentru transpunerea selectivă a Directivei europene în materie.

“Organizațiile și avertizorii semnatari ai prezentei scrisori vă solicită să cereți Parlamentului reexaminarea Legii privind protecția avertizorilor în interes public. Sesizarea de neconstituționalitate a fost respinsă de către Curtea Constituțională a României, ieri, 13 iulie. Prin urmare, ultimul resort pentru reintroducerea și rediscutarea acestei legi în Parlament, rămâneți Dumneavoastră, domnule Președinte.

Reamintim că, în forma adoptată de Parlament, legea diminuează mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate, iar România riscă să intre în procedură de infringement pentru transpunerea selectivă a Directivei europene în materie”, se arată în scrisoarea deschisă.

Organizațiile neguvernamentale și avertizorii de integritate au precizat că legea adoptată nu a transpus articolele din Directivă care vizează: protejarea avertizorului de răspundere pentru încălcarea confidențialității (art. 13, lit. g), protejarea avertizorilor anonimi, care sunt ulterior identificați (art. 6, alin.  3), protejarea de defăimare, încălcarea drepturilor de autor, încălcarea secretului profesional, încălcarea normelor de protecție a datelor, divulgarea secretelor comerciale (art. 21, alin. 7), prevederea măsurilor reparatorii și a compensațiilor integrale pentru prejudicii (art. 21, alin. 8).

“Aceste probleme au fost explicate pe larg, de către organizațiile semnatare ale prezentei scrisori, într-o poziție publică emisă la adoptarea legii în Parlament, comunicată și către Administrația Prezidențială. De asemenea, au fost explicate de către multe alte organizații, inclusiv de către avertizori înșiși, oamenii aflați în prima linie a dezvăluirii încălcărilor legii. Reamintim și că, în luna iunie 2022, Consiliul miniștrilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a adoptat Foaia de parcurs a procesului de aderare a României. Printre criteriile de aderare regăsim și existența unui <<cadru juridic și instituțional puternic și eficient pentru protecția avertizorilor>>, mai precizează sursa citată.

În scrisoarea deschisă sunt menționate recomandările Consiliului pentru combaterea în continuare a mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale.

Astfel, statele membre sunt invitate să ofere cea mai largă protecție avertizorilor; să permită raportările anonime și să asigure protecție relevantă celor care sunt ulterior identificați și pot suferi represalii.

Semnatarii scrisorii deschise reamintesc că un articol care oferea protecție avertizorilor care au raportat anonim, dar au fost ulterior identificați, a fost înlăturat din proiectul de lege privind avertizorii în interes public, ca urmare a amendamentelor adoptate de Camera Deputaților.

“În mod evident, în acest moment, legea adoptată nu satisface criteriile de aderare a României la OCDE.

Reamintim și că Raportul privind Statul de Drept, publicat de Comisia Europeană tot ieri, 13 iulie, identifică protecția avertizorilor de integritate drept o temă de preocupare, menționând, referitor la legea adoptată de Parlament, că: <<Unele amendamente au ridicat îngrijorări, în special din partea Procurorului Șef European, iar guvernul și-a exprimat intenția de a ajusta proiectul de lege, deoarece procesul legislativ este încă în desfășurare>>. În acest context, mai reamintim și că reprezentanții Ministerului Justiției prezenți la dezbaterile din Comisia Juridică a Camerei Deputaților, în care s-au adoptat amendamentele controversate, au explicat în mod repetat că acestea contravin cerințelor Comisiei Europene, discutate și negociate de către Minister, în procesul de adoptare a acestei legi de transpunere a Directivei europene în materie”, mai precizează scrisoarea deschisă.

Organizațiile neguvernamentale și avertizorii de integritate afirmă că acest proiect de lege este unul fundamental pentru statul de drept.

“De asemenea, așa cum se arată în preambulul Directivei, raportările și divulgările publice, făcute de către avertizori, <<alimentează sistemele naționale și europene de aplicare a legii cu informații care permit depistarea, investigarea și urmărirea penală eficace a încălcărilor dreptului Uniunii, crescând astfel transparența și responsabilizarea>> și contribuind la <<bunăstarea societății>>. De aceea, proiectul de Lege privind protecția avertizorului în interes public este unul fundamental pentru statul de drept, și, chiar și în al 11 ceas, ne exprimăm speranța că România va reuși totuși să adopte o lege cu adevărat europeană și care să răspundă interesului public, angajamentelor europene și internaționale ale României și nu scopurilor ilicite ale unor grupuri de interese.

Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm, Domnule Președinte, să faceți uz de prerogativele constituționale și să reîntoarceți către Parlament legea care, în forma sa actuală, nu îndeplinește standardele democratice la care România s-a obligat”, mai precizează scrisoarea deschisă.

Documentul este semnat de: ActiveWatch, Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă, Asociația Română pentru Transparență I Transparency International Romania, European Ethics & Compliance Association, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Federația Sindicală Hermes, Federatia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune, Asociația Kompatibil, Asociația Miliția Spirituală, Asociația Respiro, Asociația Parcul Natural Văcărești, Centrul FILIA, Asociația Mediawise Society, Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă

Centrul pentru Jurnalism Independent, APADOR-CH, Asociația pentru Tehnologie și Internet, Frontline Club Bucharest, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Scrisoarea deschisă a fost semnată și de avertizori de integritate: Camelia Imbăruș, Cristina Rusu, George Epurescu, Cătălin Gomboș, Adrian Valentin Moise, Ștefan Neagu.

”Pentru mine este foarte important ca această lege care transpune o directivă europeană să fie o lege bună, să transpună directiva nu doar în litera, ci și în spiritul ei și să avem o situație cu care realmente putem să ne ajutăm în continuare. După părerea mea, orice alt comentariu și orice altă discuție sunt premature în această etapă în care ne aflăm acum. Sunt convins că în final vom avea o lege care are o formă bună”, a declarat recent președintele Klaus Iohannis, întrebat cum vede legea avertizorilor de integritate atacată la CCR de către USR și referitor la care procurorul șef europeanCodruța Kovesi spunea că ia în calcul să sesizeze Comisia Europeană pentru a activa mecanismul condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22