2011: Impozitare după avere şi venituri

Fara Autor | 30.12.2010

Pe aceeași temă

Noul an va aduce şi un un nou mod de impozitare: după avere şi venituri, a spus premierul Emil Boc, în cadrul unei emisiuni din data de 28 decembrie, de la TVR.

Premierul a adăugat că Fiscul se "va uita în curtea" contribuabililor să vadă dacă au casă sau maşină de lux, pentru a aplica impozitarea veniturilor nedeclarate, de natură necunoscută. El a mai adăugat că impozitarea averilor se va face prin control indirect şi prin "metoda patrimoniului".

Emil Boc a precizat că acest control indirect este "acela când faci o analiză a veniturilor şi cheltuielilor persoanei respective şi este metoda patrimoniului. Te uiţi la ce are un om în curte - are o casă foarte luxoasă, are o maşină de lux - şi te uiţi la venituri şi vezi că veniturile nu acoperă nici 10% din patrimoniul pe care îl are. Îl cheamă Fiscul şi îl întreabă: Dumneata, la Fisc, ai 100 de lei venituri, patrimoniul tău este de 1.000 de lei? Dacă nu poţi să justifici, diferenţa de la 100 la 1.000, ţi-o impozitez cu 16%, pentru că este un venit nejustificat".

O altă modalitate de control indirect de care a amintit premierul este şi "metoda cheltuielilor". Această metodă a explicat-o astfel: "Ai venituri, iarăşi foarte mici, dar ai concedii în străinătate, maşini, la fel, de lux, cumpărături şi bijuterii şi alte lucruri de acest fel, foarte scumpe şi Fiscul te întreabă: Veniturile tale sunt de 100 de lei, bijuteriile, vacanţele, concediile, maşinile sunt de 300 de lei? Nu poţi să justifici de unde ai aceşti bani, diferenţa o plăteşti prin impozitarea cu 16%".

Referindu-se la aceleaşi chestiunii de metodă nouă de impozitare, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că va exista un departament ANAF care va verifica persoanele cu venituri foarte mari şi va impozita cu 16% veniturile nedeclarate de natură necunoscută, estimate prin metode de control indirect.

În urma verificărilor, va fi impozitată diferenţa între veniturile declarate şi situaţia fiscală reală, diferenţă ce se va stabili pe baza metodelor de control indirecte: metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare şi metoda patrimonială.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22