22 de asociatii ii cer lui Iohannis sa organizeze referendumul pe Justitie

Laurentiu Gheorghe | 20.03.2019

22 de asociatii din societatea civila au transmis o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis in care ii solicita sa orgaanizeze un referendum pe tema Justitiei chiar in ziua alegerilor europarlamentare.

Pe aceeași temă

In scrisoare, i se cere lui Iohannis:

„Emiterea unui decret de organizare a unui referendum national privind continuarea luptei impotriva coruptiei si a asigurarii integritatii functiei publice in data de 26 mai 2019" si "Organizarea de consultari cu organizatii ale societatii civile si asociatii profesionale ale procurorilor si judecatorilor pentru a asculta opinii privind formularea uneia sau mai multor intrebari care sa apara pe buletinul de vot la referendum”.

Mai mult, membrii asociatiilor au facut si o lista cu cateva sugestii privind formularea uneia sau mai multor intrebari la care romanii sa raspunda in cadrul referendumului solicitat:

  • Sunteti de acord cu inasprirea legislatiei penale pentru infractiunile de coruptie si de serviciu?

  • Sunteti de acord ca cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie sa nu poata fi alesi in organele administratiei publice locale si centrale pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii?

  • Sunteti de acord ca Legile Justitiei si politica penala a Romaniei sa fie facute exclusiv in Parlament, dupa consultarea si in acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia, GRECO si Comisiei Europene prin rapoartele privind Mecanismul de cooperare si verificare?.

Acestea roaga romanii si ONG-urile interesate sa propuna idei alternative sau sa participe la dezbaterea publica pentru imbunatatirea sau modificarea acestor intrebari, adaugand ca cei care doresc sa isi exprime sprijinul pentru organizarea referendumului pot semna petitia initiata de Reset.

Asociatiile care semneaza scrisoarea sunt: #activAG Pitesti; Actiunea Civica Galati; Aradul Civic; Brasovul Civic; Coruptia ucide; Evolutie in Institutie; Geeks For Democracy; Initiativa Romania; Initiativa Timisoara; Oradea Civica; Procivic Baia Mare; Reactiv Brasov; Reset; #REZISTENTA, #rezist Constanta; #Rezist Ingolstadt. Si eu sunt din Romania; #Rezist MILANO; Stafeta Steagului Uniunii Europene; Umbrela Anticoruptie Cluj; Valea Jiului Society; VeDem Just - Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie si Va Vedem din Sibiu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22