250.000 de protestatari sunt așteptați în Piața Victoriei

Dora Vulcan | 10.08.2019

Aproximativ 250.000 de persoane sunt așteptate sâmbătă în Piața Victoriei, la un an de la protestul reprimat cu violență de jandarmerie când la conducerea MAI se afla Carmen Dan.

Pe aceeași temă

Pe paginile de socializare au fost create mai multe evenimente dedicate protestului. Mai multe evenimente cheamă oamenii în Piața Victoriei începând cu ora 11.00, 14.00, 16.00 și 18.00.

Din raţiuni de siguranţă, participanţii la protest sunt rugaţi să nu deţină bagaje sau genţi voluminoase şi să se îndepărteze de persoanele sau grupurile care au intenţia de a periclita buna desfăşurare a evenimentelor.

Primăria Capitalei a anunțat că manifestaţia este organizată de Tomescu Tommy Joul, reprezentant al Grupului de Acţiune Civică Diaspora pentru România, căruia i-a fost aprobată cererea pentru 250.000 de persoane. Jandarmeria spune că organizatorii au anunțat protestul pentru intervalul 14,00-22,15.

Evenimentul principal, intitulat ”Diaspora revine Acasa! 10 August 2019, TOȚI în Piata Victoriei!”, cheamă participanții tot de la ora 16.00 în Piața Victoriei.

„A mai rămas foarte puţin până la 10 August 2019. Aproape nimic nu s-a schimbat, cu excepţia faptului că Dragnea a intrat la puşcărie. În continuare, însă, îi avem pe Tăriceanu, Dăncilă, Şerban Nicolae, Nicolicea, Iordache, Pleşoianu, iar lista poate continua. În continuare, dosarul 10 August este nerezolvat, ba mai mult a fost mutat la DIICOT, acolo unde PSD şi-a pus omul de încredere în urmă cu aproximativ un an jumătate. Tocmai din cauza acestor lucruri, pe 10 August 2019 ne vedem din nou în Piaţa Victoriei. În urma discuţiilor cu mai multe persoane implicate, acesta va fi programul general al protestului din 10 august: 1) adunarea începe încă de la primele ore ale dimineţii în Piaţa Victoriei; 2) la ora 17,00 ne mutăm cu toţii în Piaţa Revoluţiei, la sediul MAI, de unde la ora 19,00 va începe un marş spre Piaţa Victoriei. Traseul marşului este următorul: ora 19,00 – plecare de la sediul MAI, din Piaţa Revoluţiei – sediul DIICOT (Calea Griviţei) – Guvern (pe Calea Victoriei). Sunt în jur de doi kilometri, iar timpul estimat este de jumătate de oră”, se spune în anunţul de pe Facebook.


Un alt eveniment este intitulat ”RESET - TOATĂ ȚARA LA BUCUREȘTI!”, iar participanții sunt chemați începând cu ora 16.00 în Piața Victoriei. Câteva mii de oameni și-au anunțat prezența.

"Vom veni din toată țara și toată diaspora la București, să cerem demisia celor vinovați și judecarea lor", spun organizatorii acestui eveniment. Ei cer: Demisia lui Tăriceanu din Parlamentul României;

Pedepsirea vinovaților pentru represiunea din #10August; Demisia Guvernului și numirea unui prim-ministru care să nu fi avut nicio legătură cu Dragnea; Stoparea legilor pentru corupți; Desființarea comisiei Iordache si demisia lui Iordache din Parlamentul României; Judecarea proceselor de corupție cu termene la o săptămână; Confiscarea extinsă a averilor corupților condamnați; Nicio eliberare înainte de termen daca nu este plătit tot prejudiciul; Fără penali în funcții publice; Repartizarea corectă a mandatelor de parlamentari pentru romanii din diaspora; Aplicarea deciziei poporului de la referendumul în care s-a stabilit să fie 300 de parlamentari; Desființarea Jandarmeriei.

De la ora 17,00, un protest de mai mici dimensiuni se va organiza în faţa Ministerului de Interne, de unde oamenii vor pleca în marș, la ora 19,00 spre Piaţa Victoriei.

„La MAI sunt vinovaţii principali pentru violenţele din 10 August 2018 şi tot aici s-a creat acel plan diabolic împreună cu şefii din Jandarmerie şi alte structuri. La ora 19,00 plecăm în MARŞUL DREPTĂŢII spre Guvern, prin faţa sediului DIICOT, unde se instrumentează acum dosarul 10 August. NU UITAŢI, tot de la MAI (fostul CC al PCR) a pornit Revoluţia din 89′ care ne-a scăpat de regimul dictatorial şi tot de aici trebuie să aflam adevărul şi desecretizarea jurnalului de luptă, iar vinovaţii, Carmen Dan, Cucoş, Paraschiv, Cazan, să răspundă în faţa Justiţiei!”, scrie pe o altă pagină de Facebook.

Proteste în toată țara și în străinătate. Pliante Declic despre votul în străinătate la graniță, în Centrul Vechi și în Piața Victoriei

Proteste sunt anunţate şi în alte oraşe din ţară, la Iaşi, Constanţa, Cluj-Napoca, Satu Mare, Craiova, Braşov, Sibiu, dar şi în străinătate, la Roma, Milano, Paris şi în alte capitale europene unde trăiesc grupuri mari de români.

Românii din diaspora care se întorc în ţară vor fi întâmpinaţi la frontieră de peste 100 de voluntari ai comunităţii Declic, care îi vor informa despre votul prin corespondenţă. Voluntarii vor împărţi peste 50.000 de pliante şi vor oferi detalii despre cum pot vota la alegerile prezidenţiale, fără să mai stea la cozi.

Campania Comunităţii Declic se derulează vineri şi sâmbătă în aeroporturile din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, la vama Borş şi Nădlac.

De asemenea, echipele Declic vor fi sâmbătă în Centrul Vechi al Capitalei şi în Piaţa Victoriei, unde vor împărţi pliante cu informaţii utile despre votul prin corespondenţă şi explicaţii în şapte paşi despre procedurile pe care trebuie să le facă românii din străinătate pentru a se înregistra pe site-ul alegerilor din diaspora.

În plus, de la ora 18,00, echipa Declic va amplasa în faţa Muzeului Antipa un plic gonflabil uriaş, unde vor fi împărţite pliante şi vor fi oferite informaţii despre votul prin corespondenţă, pe care românii aflaţi în diaspora îl pot exercita la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.

Ieșenii au plecat spre București pentru protestul din Piața Victoriei

Câteva zeci de maşini au plecat din Iași, sâmbătă dimineaţă, spre Bucureşti pentru a participa la protestul din Piaţa Victoriei. Cei mai mulţi dintre protestatari doresc construcţia Autostrăzii A8 - Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş.


Protestatarii sunt așteptați să ajungă în București în jurul orei 17.00.

”Nu suntem mulți, dar suntem hotărâți! Moldova are nevoie de șanse reale de dezvoltare, iar A8 e cea mai importantă. Pentru că ne-au mințit ani de zile și ne-au gazat în 10 august 2018, când am mers să cerem șanse pentru Moldova, azi revenim în Piața Victoriei”, arată un mesaj al Asociației ”Împreună pentru A8”.

Prezență inedită la proteste, pianistul german Davide Martello, care concertează în zone de conflict

„Îmi pare rău că trebuie să îmi anulez concertele următoare din Germania. Este un protest mare pe 10 august în Bucureşti împotriva corupţiei din România. Anul trecut, în cadrul unei manifestaţii paşnice similare, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva propriului popor. Vreau să îi ajut de această dată, astfel încât să se poată ascunde în spatele pianului meu în cazul în care poliţia foloseşte din nou gaze lacrimogene”, spune pianistul german Davide Martello pe pagina sa de Facebook.

Restricții de trafic

  • traficul în zona Guvernului va fi restricționat începând cu ora 14.30;

  • începând cu ora 14.30, în funcţie de sosirea participanţilor, se va restricţiona traficul rutier pe Şos. Kiseleff, între Str. Arh. Ion Mincu și Piaţa Victoriei, permițându-se circulația pe Str. Arh. Ion Mincu;

  • începând cu ora 14.30, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe o bandă, respectiv două benzi de circulaţie pe sens, în fața Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, iar pe Str. Paris se va circula cu viraj dreapta către Statuia Aviatorilor și nu se va permite accesul în Piața Victoriei dinspre Str. Berzei și Bd. Ion Mihalache.

  • între orele 17.00 – 22.15, se va restricționa traficul rutier în Piața Victoriei, până la ocuparea perimetrului delimitat de: prelungirea Bd. Aviatorilor, Șos. Kiseleff, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzești, Calea Victoriei, intersecția Bd. Lascăr Catargiu și Bd. Iancu de Hunedoara, cu păstrarea unei zone de protecție în care traficul rutier și pietonal va fi restricționat, după cum urmează:

  • pe Str. Paris, segmentul cuprins între Bd. Aviatorilor și Str. Duliu Zamfirescu;

  • pe Str. Duliu Zamfirescu, segmentul cuprins între Str. Paris și Str. Louis Blanc;

  • pe Str. Louis Blanc, segmentul cuprins între Str. Paris și Bd. Iancu de Hunedoara;

  • breteaua Iancu de Hunedoara, de la intrarea în pasaj până la Piața Victoriei;

  • trotuarul și banda I de circulație de pe Bd. Aviatorilor, sensul de mers dinspre Piața Romană către Statuia Aviatorilor, segmentul din fața Guvernului României;

În funcție de evoluția situației operative și de numărul participanților, se va restricționa traficul rutier și pe arterele care converg spre Piața Victoriei, din următoarele puncte:

  • Str. Paris, de la intersecția cu Str. Tirana;

  • Bd. Iancu de Hunedoara, intrare/ieșire din pasaj;

  • Bd. Aviatorilor, de la “Statuia Aviatorilor”/Piața Charles de Gaulle;

  • Șos. Kiseleff, de la Piața Arcul de Triumf;

  • Str. Arh. Ion Mincu, între Piața 1 Mai și Statuia Aviatorilor;

  • Calea Victoriei/ Str. Sevastopol;

  • Bd. Lascăr Catargiu / Str. Grigore Alexandrescu;

  • Bd. Lascăr Catargiu / Str. G-ral. Gheorghe Manu;

  • Piața Romană.

Rute alternative:

  • Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareșal Averescu – Bd. Mărăști – Piața Montreal – Șos. București-Ploiești;

  • Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Șos. București-Ploiești.

Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule:

  • să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate;

  • să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate;

  • să respecte semnalele şi recomandările polițiștilor rutieri care se află în punctele de deviere;

  • să folosească autovehiculele personale cât mai puţin pentru a evita blocajele de trafic şi să opteze pentru mijloacele de transport în comun;

Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu se deplaseze ori să staţioneze pe partea carosabilă.

Pentru că în Capitală se anunță temperaturi ridicate, primarul general Gabriela Firea a aprobat ca Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București să asigure 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) și 4.000 de l de apă potabilă manifestanților. De asemenea, Primăria Capitalei va pune la dispoziție și 100 de toalete ecologice, amplasate în zonă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22