255 de parlamentari au semnat proiectul prin care isi acorda pensii speciale. Proiectul a fost depus la Camera Deputatilor

P.c. | 16.04.2015

Pe aceeași temă

Proiect de lege care acorda pensii speciale parlamentarilor a fost depus la Camera Deputatilor. Proiectul contine o anexa in care se prezinta o sinteza privind indemnizatiile parlamentarilor si varsta de pensionare/cuantumul pensiei in unele tari ale UE. Printre cei 255 de parlamentari care au semnat pentru acest proiect se numara 20 de deputati si trei senatori ai PNL, desi copresedintele acestui partid a declarat ca nu sustine acest demers, relateaza Hotnews.


Prevederi ale proiectului de lege :

(1)Deputatii si senatorii care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare au dreptul, la sfarsitul mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta.
(2)De indemnizatie beneficiaza si deputatii si senatorii care au avut anterior prezenti legi calitatea de parlamentar, daca se indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare
(3)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indeminzatia bruta lunara aflata in plata.
(4)Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta prevazut la alin (2) se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara realizata in luna anterioara solicitarii de catre un deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, corespunzator fiecarui an de mandat,in limita a maximum trei mandate.

 

Petre Daea, deputat PSD, unul dintre initiatorii proiectului

 

CITITI SI: Parlamentarii vor din nou pensii speciale: Un proiect de lege adaugă indemnizatii intre 1.200 si 3.600 de lei la pensiile alesilor

 

(5)Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara.
(6)Indemnizatia pentru limita de varsta se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat/senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data. 
(7)Indemnizatia pentru limita de varsta de cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate.
(8)Indemnizatia pentru limita de varsta este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate.
(9)Cuantmul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat. 
(10)Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la secretariatul General al Camerei Deputatilor sau Senatului, dupa caz. 
(11)Indemnizatia pentru limita de varsta se acorda incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.

 

CITITI SI: Dupa scandalul imunitatii, parlamentarii isi vor PENSIILE SPECIALE inapoi

 

Petre Daea, un deputat PSD care se numara printr initiatorii proiectului, a declarat ca un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de 4.000 de lei, initiativa legislativa fiind inspirata din legea Parlamentului European: "Acest proiect este semnat de peste 260 de deputati si senatori din care peste 87 de semnaturi sunt de la Opozitie si se inscrie in logica de pana acum de a repara ce s-a stricat in guvernarea Boc. Cu alte cuvinte, sa readucem situatia care a fost in 2010, cand s-a luat aceasta masura de taiere a pensiilor si a salariilor. Formula de calcul a izvorat din experienta UE, care inseamna un procent de 0,55% din indemnizatia lunara a unui deputat sau senator. De exemplu, aceasta indemnizatie pentru un mandat este undeva la 1.500 lei. Pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maxima", a spus Daea, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.
 

CITITI aici proiectul de lege

 

El a explicat ca pragul minim este de 6 luni iar daca o persoana a fost parlamentar mai putin de 6 luni nu beneficiaza de indemnizatie. "Noi ne-am inspirat din legea Parlamentului European. Este vorba de a pune in acord lucrurile. Indemnizatia unui parlamentar nu este purtatoare de spor de vechime, motiv pentru care indemnizatia existenta acum, pensia, este afectata prin acest mod de calcul. Cu alte cuvinte, daca ai o suma de 5.000 lei, la aceasta suma, un parlamentar care are 25-30 de ani vechime, beneficia de un spor de vechime. In cazul acesta nu beneficiaza. Motiv pentru care la calculul pensiei erau aeste sume deformate cu procentul pe care il influenta sporul de vechime", a mai precizat Daea. 
 

CITITI aici expunerea de motive

 

Initatorii au anexat o sinteza care arata ce indemnizatii au parlamentarii in UE si o anexa care arata situatia statistica privind beneficiarii de legi speciale existent in plata la finele lunii august 2010, in momentul cand au fost eliminate.

 

Cine sunt cei care au semnatDe la PSD au semnat 181 de parlamentari, de la UDMR au 14 deputati si senatori iar de la PNL au semnat urmatorii 20 de deputati: Calimente Mihaita, Chereches Florica, Chirtes Ioan-Cristian, Costin Gheorghe, Craciunescu Grigore, Cristian Horia, Dobrinescu Traian, Gireada Dumitru-Verginel, Grecea Maria, Gudu Vasile, Horga Vasile, Iane Daniel, Laza-Matiuta Liviu, Oros Nechita-Adrian, Pardau Dumitru, Samartinean Cornel-Mircea, Scarlat George, Urcan Ionas-Florin, Varga Vasile, Zlati Radu
si urmatorii senatori: Grapa Sebastian, Grigoras Viorel, Iliescu Lucian.
 

CITITI aici lista completa a initiatorilor


Alina Gorghiu, co-presedintele PNL, a declarat ca nu sustine acest proiect si ca aceasta initiativa este de condamnat. "Acest proiect nu are girul politic al PNL. Stim ca, in general, pensiile din Romania si indemnizatiile nu sunt la nivelul pe care multi si l-ar dori, dar in acelasi timp cred ca este o problema de prioritate unde directionezi banii din bugetul Romaniei, pentru ca eu fata de acest proiect al PSD as fi avut alta prioritate. Una din dorintele mele si ale familiilor care au copii este acel proiect de macar dublare a alocatiilor pentru copii de la 42 la 82 de lei, daca nu sa ajungem chiar la 200 de lei, ceea ce este un deziderat la care sa raspunda premierul. (...) Daca acest proiect va fi depus (pensiile speciale pentru parlamentari - n.r.) optiunea politica a PNL va fi aceea de a nu-l sustine", a afirmat Gorghiu, citata de Agerpres. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22