30.000 de oameni sunt așteptați azi să participe la sfințirea Catedralei Mânturii Neamului

Redactia | 25.11.2018

Ceremoniile prilejuite de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului au început duminică la ora 9. Edificiul se află încă în construcție, neavând autorizație ISU, Patriarhia asumându-și responsabilitatea.

Pe aceeași temă

Peste 30.000 de oameni vor participa la ceremoniile de azi de sfințire a Catedralei, a cărei construcție a costat până în prezent 110 milioane de euro. Mii de persoane urmăresc slujba de pe esplanada din Fața Catedralei Neamului, pe ecrane uriașe montat special în acest scop.

Peste 30.000 de oameni sunt așteptați astăzi la ceremoniile de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului, a cărei construcție nu este finalizată și pentru care s-au cheltuit până acum cel puțin 110 milioane de euro. Credincioşii vor putea urmări slujba pe ecrane montate afară. Catedrala nu are autorizație de securitate pentru incendiu, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis că Patriarhia poartă întreaga responsabilitate pentru siguranța participanților la evenimentele de astăzi.

Încă de la ora 08:00, premierul Dăncilă și-a făscut apariția pentru a participa la slujbă. Președintele Iohannis nu poate participa la eveniment, fiind prezent la reuniunea extraordinară a Consiliului European legat de Brexit.

Sâmbătă s-a oficiat prima slujbă în Catedrala Mântuirii Neamului pentru cinstirea eroilor neamului românesc.

Catedrala are hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile, iar al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei.

Programul ceremoniilor, prezentat de HotNews.ro

Începând cu ora 8.00, va fi oficiată Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina. Slujba de sfințire a altarului catedralei va începe duminică la ora 9.00 și va fi oficiată de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, alături de Patriarhul Daniel, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi. La finalul slujbei va fi citit Actul de sfinţire. De la ora 10.30 va avea loc Sfânta Liturghie.

La ora 13.00, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Apostol Andrei şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate spre închinare la ieşirea din altarul Catedralei Naţionale. Racla cu moaștele Sfântului Andrei a fost adusă în România vineri de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei.

Credincioșii vor putea urmări slujba de sfințire pe ecrane montate în fața catedralei

Credincioşii sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa catedralei, unde vor putea urmări pe ecrane slujba de sfinţire a altarului Catedralei Mântuirii Neamului. În timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în catedrală doar cei 2.000 de invitaţi oficiali.

"Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali. Însă, după finalul Sfintei Liturghii, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfinţirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, "zilele sfinţirii"), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, nou sfinţit", a transmis Patriarhia.

Peste 30.000 de oameni așteptați la ceremonii. Avertismentul ISU

Peste 30.000 de oameni din toată țara sunt așteptați la ceremonii, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență ISU București-Ilfov a înștiințat Mitropolia Munteniei și Dobrogei - Arhiepiscopia Bucureștilor, prin două adrese trimise joi și vineri, că poartă întreaga responsabilitate pentru siguranța participanților la evenimentul de sfințire a Catedralei.

Duminică dimineață, înaintea orei 7.00, la catedrală erau deja sute de oameni, majoritea veniți din alte județe.

În prezent, construcția nu este finalizată, astfel încât nu se poate pune în discuție existența unei autorizări pentru siguranța la incendiu. Autorizația de securitate la incendiu este emisă de către inspectoratele pentru situații de urgență la finalizarea construcției, înainte de intrarea efectivă în funcțiune , potrivit destinației declarate de beneficiar, a precizat ISU.

De asemenea, instituția spune că ISU București - Ilfov a amendat constructorul Catedralei cu 10.000 de lei, pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de șantier pentru acest obiectiv.

Potrivit ISU, în condițiile în care construcția nu este finalizată, iar în preajma acesteia este organizat un șantier care nu poate asigura 100% condiții de siguranță pentru un număr foarte mare de participanți, Ministerul de Interne a dispus mobilizarea unui număr mare de echipaje de pompieri, salvatori SMURD, jandarmerie și poliție, care vor acționa în zonă pentru prevenirea oricărei situații de risc pentru populație.

Până acum Catedrala Mântuirii Neamului a costat 110 milioane lei

La acest moment, catedrala este finalizată în proporție de 95%, în stadiul "la roșu".

Patriarhia Română a transmis că până în prezent pentru Catedrala Mânturii Neamului a fost cheltuită suma de 110 milioane de euro, cu tot cu TVA.

"Din această sumă, un procent de aproximativ 25% provine din donații, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autoritățile administrației publice centrale și locale în baza prevederilor unor acte normative”, au transmis reprezentanții Patriarhiei Române, potrivit Mediafax.

În ceea ce privește costurile viitoare, Patriarhia spunea că nu se poate estima o sumă, întrucât nu există încă proiectele finalizate.

"Cu banii existenți (104 milioane lei primiți la începutul lunii octombrie de la Guvern) se va termina structura de rezistență a «catedralei la roșu», ferestrele și ușile montate, acoperișul (inclusiv învelitoarea din cupru), crucile, subsolurile adiacente din vest, spațiul liturgic exterior și dependințele asimilate”, mai spuneau reprezentanții BOR.

Suma totală acordată de statul român în ultimul deceniu Bisericii Ortodoxe pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului depășește însă pragul de 121 de milioane de euro, au scris jurnaliștii Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele într-o investigație publicată pe portalul Să fie lumină. Potrivit acestora, Guvernul a contribuit cu peste 82 de milioane de euro. Primăria Capitalei cu mai bine de 18 milioane, tot euro. Sectoarele 1, 2 și 5 cu peste 6 milioane de euro fiecare.

Fișă tehnică a construcției

Pentru construirea catedralei Biserica a obtinut 11 hectare de teren lângă Parlament.

Slujba de aşezare a pietrei de temelie şi a sfinţirii locului Catedralei Naţionale, pe terenul din Calea 13 Septembrie, a avut loc în 29 noiembrie 2007, fiind oficiată de Patriarhul Daniel. Lucrările de construcție a Catedralei Mântuirii Neamului au început la sfârşitul anului 2010.

Catedrala Mantuirii Neamului va avea o înălțime de 120 de metri, căt un bloc cu 30 de etaje.

- Lungimea = 126,10 m

- Lățimea (la abside) = 67,70 m

- Înălţimea = 120,00 m

- Aria construită la sol totală = 13.668,5 mp

- Aria desfăşurată construită totală = 52.529,2 mp

- Aria utilă totală = 36.897,96 mp

- Spaţiul principal de la cota +0,00 (pronaos şi naos) permite amplasarea a 1000 de scaune pentru participanţii la slujbe.

Construcţia Catedralei este alcătuită din două componente principale, prima fiind partea văzută a Catedralei, formată din nivelele superioare situate peste cota ±0,00 şi a doua fiind partea nevăzută, formată din nivelele inferioare situate sub cota ±0,00. Clădirea Catedralei situată peste cota +0,00 m se desfăşoară pe o lungime de 126,10 de metri, o lățime de 67,70 metri şi o înălţime de 120,00 metri până la baza crucii de pe turla principală. Aici se află principalele spaţii liturgice, dispuse succesiv, în conformitate cu cerinţele liturgice ortodoxe: accesul principal pe latura de vest prin intermediul unui pridvor cu arcade, apoi exonartexul, pronaosul, naosul și altarul situat în partea de răsărit. Pe laturile de nord și sud ale naosului sunt amplasate două abside laterale, iar peste naos se înalță turla principală (Pantocratorul). Pe latura vestică, deasupra exonartexului se află amplasat spaţiul rezervat corului, iar deasupra acestui spaţiu se ridică turla clopotniță.

La nivelele superioare ale pronaosului şi naosului sunt dispuse galerii (balcoane) laterale interioare, precum și un circuit interior în jurul bazei turlei principale la cota +56,00 m şi unul exterior la cota +91,00 m în jurul cupolei turlei principale – Belvedere spre a privi orașul (ca la multe alte catedrale europene). Circulația verticală se va realiza pe scări și prin 8 ascensoare (lifturi) care asigură accesul la toate nivelele inferioare şi superioare ale Catedralei, mai ales pentru persoanele vârstnice sau cu dizabilități.

La nivelele inferioare ale Catedralei (sub cota +0,00) sunt prevăzute: un paraclispentru program liturgic de mănăstire în fiecare zi, Muzeul Creștinismului românesc, spaţii pentru consiliere pastorală a pelerinilor, magazin pentru cărți şi obiecte bisericeşti, iar în exterior, spaţii pentru parcare subterană.

Cele șase clopote cântăresc 33 de tone

Catedrala are şase clopote care cântăresc împreună 33 de tone şi care au fost montate în turnul "Clopotniţă” de pe faţada de vest, la o înălţime de 60 de metri.

Clopotele Catedralei Naţionale au fost realizate în fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, au o garanţie de 15 ani şi o durată apreciată la peste 400 ani şi au fost aduse în ţară în mai 2017.

Cele şase clopote cântăresc împreună 33 de tone. Clopotul mare, dedicat "Eroilor Neamului”, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri şi va putea fi auzit pe o rază de 15 kilometri la evenimentele şi sărbătorile importante.

"În ceea ce priveşte calitatea sunetelor, aceasta este asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% şi 22% staniu electrolitic, cu aceeaşi puritate. Urmând tradiţiei creştine privind inscripţionarea clopotelor, pe fiecare dintre cele şase clopote se află inscripţionate: stema Patriarhiei Române, chipul în efigie al Patriarhului Daniel – sub păstorirea căruia s-a concretizat construirea Catedralei Naţionale – şi crucea patriarhală, precum şi inscripţia: <Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională – Centenar 1918 – 2018>", spun reprezentanţii Patriarhiei.

Catapeteasma, unică în lumea ortodoxă

Catapeteasma Catedralei Mântuirii Neamului, realizată în întregime în tehnica mozaic, este unică în toată lumea ortodoxă prin dimensiunile ei impresionante: 23 de metri lățime și 18 metri înălțime, potrivit Basilica.ro.

În total, pentru cei 400 de metri pătrați ai catapetesmei s-au folosit 8 tone de mozaic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22