33 de dosare penale deschise de DNA vizând achizițiile publice efectuate în timpul stării de urgență

Laurentiu Gheorghe | 21.05.2020

DNA a deschis 33 de dosare penale pentru achiziții publice de echipamente medicale în perioada stării de urgență, potrivit șefului instituției, procurorul Crin Bologa.

Pe aceeași temă

Există oameni și companii care au înțeles să profite de pe urma acestei pandemii, a afirmat Bologa, joi, într-o conferință de presă. Este vorba despre achiziții de echipamente de protecție - măști, izolete - și despre achiziții de măști medicale neconforme, interzise în UE.

„Privind suma totală nu am un răspuns. Pot spune doar că sesizările se referă la prejudicii reclamate și estimate la sute de milioane de lei”, a declarat Bologa.

Referitor la persoane, Crin Bologa a spus că în cele 33 de dosare penale deschise pentru achiziții în perioada pandemiei sunt vizate și persoane cu funcții importante în cadrul autorităților contractante. „Dacă v-aș spune și funcția, ați identifica și persoana. În scurt timp veți avea și aceste informații, cred că nu va dura mult".

Legat de achizițiile Unifarm, Bologa a confirmat că „în aceste dosare se ridică acte și se fac audieri".

„Tot ce a apărut în presă este în atenția DNA. Se fac audieri atât la societăți private, cât și ale statului", a spus el, precizând că nu pot fi date alte detalii.

„Există și dosare care se referă la achiziții făcute de alte instituții, pe lângă cele centrale. Verificăm achiziții publice făcute la nivelul ministerelor, cât și la nivel central, făcute de spitale", a spus Bologa, întrebat dacă în dosarele deschise de DNA este vorba și despre achiziții făcute de spitale din țară sau numai despre achiziții făcute de ONAC și Unifarm.

Chestionat despre valoarea contractelor care fac obiectul acestor dosare, șeful DNA a spus că nu poate preciza o cifră exactă, dar că "sesizările se referă la sute de milioane de lei și la milioane de euro ca prejudicii sesizate".

Întrebat dacă sunt vizate și persoane care fac parte din Guvern, Bologa a răspuns: „Din cele 33 de dosare, 29 au fost deschise prin sesizări din oficiu. Nu pot răspunde, pentru că nu știu împotriva căror persoane s-a început urmărirea penală in personam. În majoritatea dosarelor cercetăm fapte. (...) Cercetăm faptele posibil comise de cei implicați”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22