38 de suspecţi, acuzaţi că ţineau oameni ca sclavi, reţinuţi de procurorii DIICOT - VIDEO

E.b. | 14.07.2016

În urma perchezițiilor efectuate miercuri la traficanți de persoane din localitatea Berevoești, județul Argeș, procurorii DIICOT au găsit oameni legaţi cu lanțuri, printre care şi minori cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani.

Pe aceeași temă

 

 

Un număr de 38 de suspecţi din comuna argeşeană Berevoeşti au fost puşi sub urmărire penală în dosarul de trafic de persoane, fiind acuzaţi că ţineau ca sclavi oameni pe care îi puneau la muncă forţată. Suspecţii au fost reţinuţi de către procurorii DIICOT Piteşti în noaptea de miercuri spre joi, anchetatorii urmând să ceară arestarea preventivă a acestora.


Reţinerile au fost făcute în urma mai multor ore de audieri.


"În unele cazuri, victimele era răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi ulterior transportate de către membrii grupurilor infracţionale la domiciliile lor, unde aceştia prin constrângere forţau victimele să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor cât şi în proximitatea localităţii, respectiv : să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masa lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în jud. Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantităţile de lemne sustrase", conform unui comunicatul de presă al DIICOT.


Trei adulţi şi doi copii, minorii au fost deja duşi la Direcţiei Generale de Asistenţă Socială ori la Protecţia Copilului Argeş.

 

 Azi, suspecţii vor fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Cu ocazia perchezițiilor domiciliare au fost găsite și ridicate suma totală de 228.000 de lei, aproape un kilogram de bijuterii din aur, nouă drujbe, precum și trei autoutilitare.
 

Procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti şi Craiova, au făcut, miercuri, 40 de percheziţii în comuna Berevoeşti, satul Gămăceşti, din judeţul Argeş, pentru destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiunde trafic de persoane şi trafic de minori.

 

Anchetatorii susţin că începând cu anul 2008 şi până în prezent s-au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate, structurate, pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat 40 de persoane minore şi majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea.

 

Procurorii mai susțin că, de cele mai multe ori, victimele nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi alimentare, erau legate (cu lanțuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopții ca să nu fugă. Unor victime li se aplicau tratamente umilitoare — erau dezbrăcate complet și udate alternativ cu apă rece și caldă; erau legate de mâini și picioare și puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecților, li se arunca mâncarea pe jos.

 

 

De asemenea, există suspiciunea că unele victime au fost violate sau abuzate sexual.

 

În cauză a fost începută urmărirea penală față de 40 de persoane, care vor fi aduse la sediul DIICOT Pitești în vederea audierilor.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22