4 ani de la Colectiv: Peste 3.000 de oameni au aprins lumânări în fața fostei fabrici Pionerul

Laurentiu Gheorghe | 30.10.2019

Mii de oameni au comemorat, în București, dar și în marile orașe din întreaga țară tragedia de la Colectiv, soldată cu 65 de morți. În fața fabricii Pionerul s-au depus flori și s-au aprins lumânări.

Pe aceeași temă

București: Câteva sute de persoane s-au adunat miercuri seară în Parcul Unirii, de unde au plecat într-un marș tăcut pe traseul Splaiul Unirii – Strada Bucur – Parcul Bucur. Pe traseu s-au mai alăturat sute de participanți, astfel că în Parcul Bucur s-au adunat aproximativ 3.000 de oameni care au aprins lumânări și au pus flori pe altarul victimelor de la Colectiv.

Pe o pancarta de mari dimensiuni se putea citi: #COLECTIV, „Capul lui Arafat vrem!” si „Arafat – demisia”. Numele tuturor victimelor erau scrise pe o pânză albă. De asemenea, pe o pancartă era inscripționată o declarație a lui Raed Arafat din 2018: „Putem demonstra orice secunda ca interventia de la Colectiv era in parametri. Chiar peste parametrii care ar fi putut sa faca alte tari din jurul nostru”.

Și în alte orașe din țară, mii de oameni au comemorat tragedia Colectiv în toată țara, la patru ani de la data fatidică de 30 octombrie 2015 când 65 de oameni au murit în urma incendiului izbucnit în timpul spectacolului trupei Goodbye to Gravity.

Sibiu: Peste 100 de sibieni au participat miercuri seară la slujba de pomenire a victimelor de la Colectiv, oficiată de Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza și un sobor de 12 preoți, de la Catedrala Mitropolitană, relatează Agerpres. Înainte de serviciul religios, au aprins lumânări și s-au rugat în Piața Mare, după care au pornit într-un marș al tăcerii, cu lumânările aprinse până la Catedrala Mitropolitană.

Cluj: În jur de 100 de persoane s-au adunat la monumentul Memorandiştilor unde au aprins lumânări, au prezentat fotografii cu victimele incendiului şi au ascultat melodii ale formaţiei Goodbye to Gravity. Pe crucea monumentului au amplasat o coroană cu flori aranjate în forma literei „C”. Unul dintre cei prezenţi a spus că speră ca asemenea tragedii să nu se mai întâmple niciodată şi să se afle adevărul despre ceea ce s-a întâmplat la clubul „Colectiv”.

Arad: Comemorarea a avut loc în Parcul Mihai Eminescu din centrul orașului și au aprins lumânări la Crucea Martirilor Unirii, monument ridicat în anul 1936. Participanţii au aprins lumânări şi au format cu acestea cuvântul „Colectiv”. S-a ţinut şi un moment de reculegere, iar acţiunea s-a încheiat după o oră. Cei prezenți au reproșat autorităților pentru că nu ar fi făcut schimbările aşteptate în ultimii ani, mai transmite Agerpres.ro.

Brasov: In fata Palatului administrativ, in care isi au sediul Prefectura si Consiliul Judetean, precum si in Piata Sfatului, cativa tineri, alaturi de familii, care si-au adus la comemorare si copiii, au cantat, acompaniati de o chitara si au aprins lumanari. Conform estimarilor Jandarmeriei Brasov, in cele doua locatii s-au aflat in total aproximativ 50 de persoane care au participat la evenimentul comemorativ.

Actiuni comemorative s-au mai desfasurat în Bacau, Timisoara, Iasi și Galati.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22