4 rachete lansate din Liban au lovit Israelul; negocierile continua

O.m. | 08.01.2009

Pe aceeași temă

4 rachete de tip Katiusa lansate din Liban au lovit nordul Israelului, ranind 2 persoane, au anuntat surse ale politiei israeliene preluate de catre CNN. Rachetele au atins tinte situate in zona orasului Nahariya, aflat in apropierea granitei cu Libanul. Armata israeliana a ripostat impotriva sursei atacului. Rachetele au fost lansate de un grup necunoscut, au precizat surse ale armatei libaneze. Purtatorul de cuvant al Hamas din Liban a declarat ca miscarea islamista nu este responsabila pentru tirurile cu rachete lansate joi din sudul Libanului impotriva Israelului, precizeaza Mediafax.

Guvernul israelian a salutat eforturile depuse de Franta si Egipt in negocierea unei incetari durabile a focului. Totusi, oficiali israelieni dar si ai Hamas au negat afirmatiile presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, potrivit carora cele doua parti au ajuns deja la un consens privind incetarea focului, relateaza  International Herald Tribune. "Exista un acord asupra unor principii generale, potrivit carora Hamas trebuie sa opreasca atacurile cu rachete si sa nu se reinarmeze", a precizat un oficial israelian citat de IHT."Insa trebuie sa transformam aceste principii in realitati functionale pe teren, iar acest lucru este de abia a inceput", a continuat oficialul israelian.  Purtatorul de cuvant al guvernului de la Tel Aviv, Mark Regev, a precizat ca "acum provocarea consta in a potrivi detaliile cu principiile".  Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Dana Perino a precizat ca israelienii "sunt deschisi conceptului, dar trebuie sa stie mai multe despre detalii; si noi la fel". Un aspect crucial al oricarui acord pentru incetarea conflictului consta in prevenirea alimentarii cu arme a Hamas prin tuneluri de contrabanda construite pe sub frontiera dintre Egipt si Gaza.

Ministrul egiptean de Externe, Ahmed Abul Gheit, a declarat pentru cotidianul al-Hayat, preluat de Mediafax, ca tara sa doreste sa ajunga la un acord de incetare a focului in urmatoarele 3 zile: "Vrem sa ajungem (la un acord) cel putin pentru primele doua puncte ale initiativei, un acord de incetare a focului pe o perioada limitata de timp si deschiderea punctelor de trecere".

Pana in prezent, 683 de palestinieni au murit, dintre care 218 copii si 90 de femei. Surse medicale palestiniene mai precizeaza ca cel putin 3.085 de persoane au fost ranite.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22