40.000 de maghiari sunt așteptați la Tg. Mureș la marşul de Ziua libertăţii secuilor

Dora Vulcan | 06.03.2018

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc spune că 40.000 de maghiari sunt așteptați sâmbătă la comemorarea şi marşul ce vor fi organizate sâmbătă la Tg. Mureş cu ocazia Zilei libertăţii secuilor, transmite agentia maghiara MTI.

Pe aceeași temă

 

 

 Toate organizaţiile politice maghiare din judeţul Covasna îşi mobilizează simpatizanţii pentru comemorarea şi marşul ce vor fi organizate sâmbătă, la Târgu-Mureş, cu ocazia Zilei Libertăţii Secuilor, scrie hirado.hu.

 

Liderii locali şi regionali ai UDMR, ai Partidului Civic Maghiar (PCM), ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi ai Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) au vorbit despre mobilizare, luni, la Sfântu Gheorghe, în cadrul conferinţei de presă comună, alături de Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), organizatorul evenimentului.

 

Toţi au considerat extrem de important faptul că, în acest an, când România sărbătoreşte centenarul declaraţiei de unificare cu Transilvania, organizaţiile maghiare să-şi manifeste unitar nevoia de autonomie a Ţinutului Secuiesc.

 

Sándor Tamás, preşedintele organizaţiei UDMR din Covasna a reamintit că, cele mai de succes evenimente ale CNS, în urmă cu cinci ani, au fost acelea la care şi UDMR şi-a mobilizat simpatizanţii. Acesta consideră că, în 2013, atât Ziua Libertăţii Secuilor, cât şi marele marş al secuilor au avut un ecou internaţional, şi că acum este nevoie tot de un astfel de eveniment, de o asemenea amploare. El a mai adăugat că această poziţie a fost discutată şi cu Hunor Kelemen, preşedintele Uniunii care a sprijinit mobilizarea în cadrul UDMR.

 

Árpád Antal, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, preşedintele organizaţiei locale a UDMR, a considerat important să se demonstreze că, în momente importante, organizaţiile maghiare îşi pot uni forţele şi pot lăsa deoparte toate motivele care le separă.

 

Balázs Izsák, preşedintele CNS, a declarat că organizaţia pe care o conduce şi-a propus ca scop întemeierea Zilei Naţionale a Secuilor, atunci când, ani de-a rândul, a încercat să întărească cultul martirilor secui. De asemenea, el a arătat că pe obeliscul martirilor secui din Târgu Mureş se află un citat de Mór Jókai: “poziţie naţională liberă, independentă”. El consideră că acest lucru poate fi numit autonomie, în concepţia secolului XXI.

 

József Kulcsár Terza, preşedintele organizaţiei PCM din judeţul Covasna a subliniat că maghiarii din Transilvania ar trebui să demonstreze unitate în anul centenarului românesc. “Dacă există cooperare, va exista şi viitor în Ţinutul Secuiesc” – a declarat politicianul care, în luna decembrie a anului trecut, a înregistrat în Parlament, proiectul de lege al autonomiei Ţinutului Secuiesc.

 

József Bálint, preşedintele filialei judeţene a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a declarat că: “nu se poate avansa cu frâna de mână trasă” şi, dacă una dintre organizaţii lipseşte, aceasta ar echivala cu frâna de mână trasă. “Pentru a fi memorabili trebuie să fim prezenţi cu toţii”, a mai spus politicianul.

 

Zoltán Szakács, preşedintele organizaţiei din “Scaunul Sepsi” al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), a considerat că acţiunea comună pentru autonomie nu este doar oportună, ci şi urgentă.

 

La iniţiativa lui Sándor Tamás, Balázs Izsák a declarat că, şi de această dată, a cerut tuturor participanţilor ca, prin manifestările lor, să protejeze atât demnitatea românilor, cât şi a maghiarilor, şi să evite expresiile şi lozincile străine de voinţa CNS. Acesta a mai spus că nici lozincile “Jos Trianon!”, respectiv “Ţinutul Secuiesc nu este România!” nu corespund ideilor CNS. Consiliul Naţional Secuiesc încearcă să obţină libertatea secuiască prin adoptarea unei legi a statutului autonomiei prezentată în Parlamentul României, şi nu prin revizuirea graniţelor.

 

Balázs Izsák a afirmat că se aşteaptă să participe în jur de 40 000 de persoane, la comemorarea şi la marşul organizat cu ocazia Zilei Libertăţii Secuilor la Târgu Mureş.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22