41 de parlamentari PNL, rămași fideli lui Ludovic Orban, cer susținerea acestuia ca premier

Laurentiu Gheorghe | 05.10.2021

41 de parlamentari ai PNL cer susținerea lui Ludovic Orban ca premier, după demiterea prin moțiune de cenzură a Guvernului Florin Cîțu.

Pe aceeași temă

Ei spun că este nevoie de o soluție rapidă pentru ieșirea din criza politică, iar pentru asta propun refacerea coaliției cu UDMR și USR, cu Ludovic Orban premier. Este vorba de liberalii care i-au rămas fideli fostului președinte al PNL.

Scrisoarea celor 41 de liberali

„Dragi români,

România se află într-o criză politică și guvernamentală de mai bine de o lună de zile, declanșată în mod iresponsabil și unilateral de prim-ministru și soldată astăzi cu demiterea Guvernului de către Parlament. Nu există o explicație rațională asupra motivului pentru care România a ajuns în această situație critică și nici în privința planului de soluționare a crizei politice.

Ne delimităm public față de cei care se fac răspunzători pentru actualul context politic și social, care nu poate continua, ținând cont de așteptările societății românești. România este în fața unui dezastru umanitar determinat de impactul fără precedent al pandemiei COVID-19 și de incapacitatea Guvernului astăzi demis de a lua din timp măsurile necesare pentru a diminua răspândirea virusului. Este previzibil faptul că situația sanitară se va agrava semnificativ în perioada imediat următoare, cu prețul pierderii vieții tot mai multor persoane. Totodată, crizei sanitare i se suprapune o evoluție economică extrem de dificilă, determinată de creșterea prețurilor la energie în perioada sezonului rece și de erodarea puterii de cumpărare.

Prioritatea absolută a acestui moment este una clară și lipsită de echivoc: soluționarea în cel mai scurt timp posibil a crizei politice și învestirea unui nou Guvern cu puteri depline, capabil să intre în funcțiune imediat și să facă față conjuncturii extreme în care se află România! Imperativul social actual se află în contradicție flagrantă cu orice tentativă de tergiversare în identificarea unor noi soluții de guvernare. Orice actor politic sau instituțional care acționează pentru perpetuarea incertitudinii politice și a provizoratului demonstrează o iresponsabilitate criminală față de toți cetățenii României.

Susținem refacerea coaliției de guvernare în jurul PNL, alături de USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților naționale, ca fiind singura formulă politică în acord cu votul exprimat de cetățeni în urmă cu un an de zile. Respingem orice fel de înțelegere sau colaborare de natură a învesti un nou Guvern cu sprijinul PSD.

Considerăm că cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliției de guvernare și să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru este Ludovic Orban. El are calitățile necesare pentru a fi desemnat ca prim-ministru, susținut de Partidul Național Liberal, pentru a îndeplini această responsabilitate cu eficiență, coerență și echilibru imediat ce va primi votul de încredere al Parlamentului. Ludovic Orban este reprezentantul PNL care se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experiență politică și guvernamentală, dovedite în calitate de prim-ministru în cea mai grea perioadă cu care s-a confruntat România chiar de la debutul pandemiei.

Situația de criză în care se găsește România nu lasă loc de experimente politice. Facem apel la maturitate politică și înțelepciune din partea tuturor actorilor politici și parlamentarilor Partidului Național Liberal, precum și din partea celorlalte formațiuni politice parlamentare care și-au exprimat dorința de a continua guvernarea alături de PNL, prin susținerea lui Ludovic Orban ca prim-ministru”

Semnatarii scrisorii deschise:

Corneliu Olar Deputat

Sorin Bumb Senator

Ioan Cristina Senator

Adrian Miuțescu Deputat

Dănuț Bica Senator

Cătălina Ciofu Deputat

Elena Hărătău Deputat

Ioan Cupșa Deputat

Diana Morar Deputat

Ovidiu Iosif Florean Senator

Alexandru Popa Deputat

Cristina Vecerdi Deputat

Dumitru Flucuș Deputat

Adrian Oros Senator

Sabin Sărmaș Deputat

Bogdan Bola Deputat

Gabriel Plăiașu Deputat

George Scarlat Deputat

Onuț Atanasiu Deputat

Nicolae Giugea Deputat

Ion Iordache Senator

Luminița Barcari Deputat

Alexandru Kocsis Deputat

Sorin Năcuță Deputat

Daniel Gheorghe Deputat

Ervin Molnar Deputat

Alexandru Nazare Deputat

George Ionescu Deputat

Constantin Șovăială Deputat

Christine Tellmann Deputat

Costel Barbu Deputat

Claudiu Chira Deputat

Claudia Banu Senator

Iulian Mihai Bîca Senator

on Ștefan Deputat

Ionel Dancă Deputat

Raluca Ioan Senator

Violeta Alexandru Deputat

Antonel Tănase Deputat

Viorel Badea Senator

Valentin Făgărășian Deputat

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22