60 de imigranti au intrat in Romania dinspre Serbia. Sirieni cu acte false, la Calafat

Iulian Popescu | 16.01.2016

Un grup de 60 de imigranţi, toţi de sex masculin, au intrat în România, prin apropierea punctului de frontieră Lunga, Timiș, de la graniţa cu Serbia.

Pe aceeași temă

 

Imigranții au intrat ilegal, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 1:45, conform reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră.

 

Polițiștii de frontieră i-au depistat cu ajutorul aparaturii de termoviziune și i-au preluat imediat de pe un câmp din vecinătatea localității Comloșul Mic, Timiș.

 

Bărbaţii au vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani şi sunt  din ţări precum Pakistan, Afganistan, Irak, Somalia sau Maroc.

 

Cei 60 de imigranţi au fost transportaţi cu autocarele la sediul poliţiei de frontieră din Jimbolia, pentru a li se procesa datele, de unde vor fi duși la centrul pentru imigranți din județ, și se vor începe procedurile pentru acordarea statutului de azilant. Dacă nu se încadrează în condițiile legale, ei pot fi repatriați.

 

Autorităţile i-au adăpostit deocamdată într-o clădire păzită de jandarmi, unde au la dispoziţie toate facilităţile.

 

Oficialii români au luat legătura cu omologii din Serbia, pentru a stabili traseul urmat de imigranţi până la graniţa cu România. Dispozitivul de la graniţă a fost întărit, conform procedurilor.

 

Cu o zi înainte, vineri, politistii de frontiera din cadrul I.T.P.F. Giurgiu - P.T.F. Calafat au depistat doi cetateni sirieni care au incercat sa intre ilegal in tara, folosindu-se de documente de calatorie spaniole false, potrivit unui comunicat al institutiei:

 

“In data de 15.01.2016, ora 05.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat - Vidin Feroviar, s-au prezentat pentru a intra in tara doua persoane, una de sex masculin si una de sex feminin, pasageri in trenul Interregio care circula pe ruta Sofia-Budapesta. Persoanele in cauza au prezentat la control carti de identitate cu insemnele autoritatilor spaniole.

Procedand la verificarea documentelor, echipa comuna de control, formata din politisti de frontiera romani si bulgari, a constatat ca documentele prezentate la control sunt false.

Persoanele in cauza nu vorbeau limba spaniola si nicio limba de circulatie internationala si nu detineau asupra lor documente legale de identitate.

In urma cercetarilor preliminare, s-a stabilit ca persoanele in cauza sunt cetateni sirieni.

Politistii de frontiera au procedat la intreruperea calatoriei persoanelor in cauza, iar conform protocolului romano - bulgar, cei doi migranti au fost preluati de Politia de Frontiera Bulgare in vederea continuarii cercetarilor si dispunerii masurilor legale ce se impun.”

 

***

 

În afara acestor intrări ilegale, în cazul cărora autoritățile sunt obligate să analizeze situația pentru a vedea cine se încadrează în statutul de refugiat, România așteaptă să sosească din Italia primul grup de imigranți ce vor fi relocați în țara noastră ca urmare a mecanismului de cote obligatorii convenit la reuniunea JAI din 22 septemrbie 2015.

 

România a votat împotriva acestui sistem, alături de Ungaria, Cehia și Slovacia, dar el a devenit obligatoriu prin votul majorității calificate.

 

Până acum, România nu a reprezentat o rută pentru imigranții din Orientul Mijlociu sau nordul Africii, fiind în general ocolită de aceștia, deoarece este o țară săracă și presupune un tarseu mai lung spre Occidentul bogat unde vor să ajungă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22