7 angajați ai Brădet infectați cu E.coli. Patronul: Nu au avut contact direct cu brânzeturile

Iulian Popescu | 15.03.2016

Documente obtinute in exclusivitate de Ziare.com arata ca in analizele recoltate de la 7 angajati ai fabricii Lactate Bradet a fost depistat E-coli patogen, iar trei dintre probele pozitive prezinta ambele gene de verotoxina (vtx 1 si vtx2), care provoca aparitia SHU.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Marius Badea, patronul firmei Brădet, a declarat ca angajatii infectati cu E-coli nu sunt implicati in circuitul in care exista un contact direct cu brânzeturile:„În secţia de brânzeturi, una dintre cele două secţii pe care le avem, 90% din procesul tehnologic se face fără contact al omului cu produsul. Singurul moment în care există acest contact este la ambalare, când brânza se ia cu mâna şi se pune în ambalaj. Niciunul dintre aceşti angajaţi nu lucrează în acest sector, unde brânzeturile ar fi putut fi aşa-zis «contaminate»“, afirmă Badea, citat de Adevarul.

 

Prin adresa cu numarul 1.435 din 11 martie 2016, trimisa de DSP Arges catre Prefectura Arges, se anunta ca in analizele recoltate de la 7 angajati ai fabricii a fost depistat E-coli patogen, iar trei dintre probele pozitive prezinta ambele gene vtx (vtx 1 si vtx2), verotoxina care provoca aparitia SHU, scrie Ziare.com, care prezintă în exclusivitate si un facsimil al documentului.

 

De asemenea, arata documentul, 2 din cele 7 probe recoltate de la ferma Agrostar Farmex SRL, prezentau, la randul lor, E.coli patogen, una dintre probe fiind pozitiva la ambele gene de vtx (care provoaca sindrom hemolitic – uremic).

 

Acesti salariati nu lucreaza insa la ingrijirea animalelor sau manipularea produselor lactate.

 

Produse la care au fost depistate probleme

 

Potrivit documentului, Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor Larex a depistat in doua dintre produsele Bradet, Branza Fagaras, in ambalaj de 200 de grame cu data de expirare 08.03.2016, si smantana 12%, in ambalaj de 200 de grame cu data de expirare 23.03.2016, E-coli peste limita legala admisa.

 

Ar fi vorba despre o depasire de 15 ori a limitei, potrivit surselor Ziare.com

 

Culturile izolate de Larex au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru identificarea tulpinilor de E-coli patogene.

 

Reamintim că trei copii au murit din cauza sindromului hemolitic - uremic (SHU) provocat de o tulpină foarte agresivă a E.coli - 026.

 

Pe 29 februarie, ANSVSA a comunicat descoperirea bacteriei într-unul din cele 194 de eşantioane analizate până în acel moment, adică în  probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş.

 

În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare.

 

Trei bebeluși din județul Argeș au murit în ultima lună din cauza bacteriei E.coli 026, o tulpină deosebit de agresivă, dar nici până acum nu s-a stabilit cu exactitate sursa.

 

Se știe doar că această tulpină a fost identificată în brânza de la Lactate Brădet, dar nu se cunoaște bacteria dacă provenea din laptele folosit la fabricarea ei sau din altă materie primă, sau de la unul dintre angajați.

 

Măsurile dispuse de ANSVSA:

 

•Sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată analizată, până la elucidarea situaţiei.

•Efectuarea dezinfecţiei în această sectie a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru. Dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizarii.

•Personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate.

•Recoltarea de probe de lapte de la cele 2 ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic şi probe de apă, provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate.

 

Gerea, unul dintre cei care i-au încurajat pe români să mănânce produsele Lactate Brădet

 

Fostul ministru al Economiei Andrei Gerea (fost PNL, acum ALDE), a mâncat un iaurt de la Lactate Brădet într-o conferință de presă, pentru a le demonstra oamenilor că are încredere în producătorul argeșean și pentru a-i determina și pe alții să nu renunțe să cumpere produsele acesteia.

 

Am deplina incredere in acest producator cu capital romanesc, spre deosebire de ministri birocrati, ca nu sunt tehnocrati, care nu au incredere si nu ofera sustinere, deranjati probabil de ceea ce inseamna producator romanesc. In ultima perioada, acest producator avea si piata la export, in Uniunea Europeana. Pe fondul bajbaielilor, s-a vrut un tap ispasitor. Problema s-a gasit intr-un supermarket, si nu in interiorul fabricii. Vorbim despre branza proaspata vrac, iar ea putea fi contaminata oriunde. In interiorul fabricii, procesul nu permite contaminarea cu aceasta bacterie. Sunt extrem de revoltat de actiunile iresponsabile ale ministrului, pentru ca va avea efecte negative asupra producatorului local. Trebuie sa stie ca ei nu mai sunt tehnocrati, ci sunt ministri acum si au o responsabilitate. Trebuie gestionate lucrurile in folosul intern al Romaniei”, a declarat miercuri Andrei Gerea, dupa ce a efectuat o vizita la fabrica de Lactate Bradet, relatează ziarulargesenilor.

 

Gerea se referă la ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, cel atacat de mai multe televiziuni și partide pentru că a spus în ce produs a fost identificată bacteria E.coli la analiza efectuată de ANSVSA pe probe dintr-o serie de alimente.

 

Bacteria a fost descoperită în brânza dulce proaspătă fabricată de Lactate Brădet din Curtea de Argeș și era vândută ca produs tradițional, iar minsitrul a spus clar acest lucru.

 

Miercuri, el a explicat motivele pentru care a nominalizat firma, cu riscul de a afecta imaginea acesteia.

“Referitor la situația rezultată în urma depistării lotului de brânză contaminată cu E-coli, precizez următoarele:

Am dat informația în mod absolut transparent. De fapt, ceea ce mi se impută acum este prea marea transparență de care am dat dovada. Poate am greșit, poate nu. Pe de altă parte, informația era deja cunoscută în mass media, jurnașiștii necerându-mi decât confirmarea ei. Alte persoane avuseseră deja grijă să o dea, “pe surse” cum se spune, înainte.

Eu o să vă spun cum se vede situația de la mine și de ce am decis să fiu atât de transparent. În primul rand, cred că se face o confuzie imensă între valori. Nu cred că putem pune în balanță viața unor copii cu orice altceva. Nu cred că este un mod corect și moral a vedea astfel lucrurile.

Desigur, nu există dovada legăturii dintre brânza incriminată și cazurile respective, fiind de datoria Ministerului Sănătății să ducă la capăt ancheta.

Însă, din informațiile pe care le aveam când am ieșit public, rezulta că lotul de brânză de 25 kg de la fabrica respectivă, NU A MAI FOST REGĂSITĂ NICI LA PRODUCĂTOR, NICI LA UNITĂȚILE DE COMERCIALIZARE.

Ce înseamnă lucrul acesta? Înseamnă că acea cantitate de brânză SE AFLA ÎN FRIGIDERUL OAMENILOR! Chiar în momentul în care eu făceam declarația, această brânză infestată cu e-coli putea face alte victime!

Iar oamenii aceia NU ȘTIAU CE AU ÎN FRIGIDER ȘI CE PUTEAU SĂ LE DEA COPIILOR! Sper că nu a fost afectat grav un producător, DAR POATE AM SALVAT ASTFEL VIATA UNOR COPII, și asta moral îmi dă liniște. În cazul în care ar fi fost afectați alți copii, mi s-ar fi reproșat că am știut numele producătorului și l-am tăinuit”, a scris pe Facebook ministrul Irimescu.

 

Vicepreședintele CJ Argeș: Declarația ministrului este iresponsabilă

 

Printre cei care îl acuză se numără și vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dorin Mărăşoiu (PSD), care a catalogat drept iresponsabile afirmaţiile ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, referitoare la infectarea cu E.Coli a unor produse de la firma “Lactate Brădet” şi a precizat că declaraţiile au fost făcute fără o verificare temeinică.

 

Este incredibil că ministrul Agriculturii , un ministru care a lucrat în Uniunea Europeană, vine şi, fără să aibă o verificare temeinică, până nu s-a terminat niciun fel de investigaţie, ieşi pe piaţă şi dai numele unei societăţi cu capital românesc.

Acea societate are acea fabrică făcută pe fonduri europene, investiţie europeană care cinci ani trebuie să deruleze afacerea respectivă. În condiţiile acestea, cu o astfel de inepţie spusă de la nivelul acela (…) omul acela nu are nicio şansă să îşi mai continue bussinesul. Cine mai plăteşte fondurile europene? Este iresponsabilă declaraţia acestui ministru”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dorin Mărăşoiu.

 

Reamintim că pe 29 februarie, ANSVSA a comunicat descoperirea bacteriei într-unul din cele 194 de eşantioane analizate până în acel moment, adică în  probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş.

 

În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii DSVSA s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare.

 

Trei bebeluși din județul Argeș au murit în ultima lună din cauza bacteriei E.coli 026, o tulpină deosebit de agresivă, dar nici până acum nu s-a stabilit cu exactitate sursa.

 

Se știe doar că această tulpină a fost identificată în brânza de la Lactate Brădet, dar nu se cunoaște dacă bacteria provenea din laptele folosit la fabricarea ei sau din altă materie primă, sau de la unul dintre angajați.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22