A murit scriitorul german Günter Grass, laureat al premiului Nobel

M. B. | 13.04.2015

Pe aceeași temă

Scriitorul german Günter Grass, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, a murit luni, la vârsta de 87 de ani, într-o clinică din Lübeck, anunță Agerpres, citând agenția AFP.

 

Printre operele sale cele mai cunoscute figurează "Toba de tinichea", "Pisica și șoarecele", "Ani de câine", "Anestezie locală", "Calcanul", "Șobolanul", "Apel către broasca râioasă", "Secolul meu", "În mers de rac", sau "Aparatul de fotografiat".

 

Născut la 16 octombrie 1927, la Dantzig, Grass a recunoscut că a făcut parte în tinerețe din Waffen SS, o unitate de elită a regimului nazist al lui Adolf Hitler, deși în scrierile sale a criticat adeseori Germania pentru trecutul ei nazist. Laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1999, romancierul s-a consacrat în ultima vreme desenului și picturii în acuarelă, după o perioadă în care a fost spitalizat, mai scrie Agerpres.

 

Cunoscut pentru convingerile sale de stânga și pentru opiniile sale controversate, Günter Grass este cel mai renumit scriitor german pe plan mondial din a doua jumătate a secolului XX.

 

De la publicarea în 1959 a capodoperei "Toba de tinichea", un succes mondial ecranizat și premiat cu Palme d'Or la Cannes pentru cel mai bun film, scriitorul german nu a încetat să agite spiritele cu declarațiile sale despre trecutul nazist al țării.

 

Günter Grass a declanșat o amplă polemică în aprilie 2012, după ce a publicat în presa germană un poem în care critica Israelul și afirma că această țară "amenință pacea mondială" prin arsenalul ei atomic. Israelul l-a declarat pe autorul german la scurt timp după aceea persona non grata.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22