A început noul an universitar. Ce au spus politicienii cu această ocazie

Redactia | 01.10.2018

Luni a început noul an universitar, ocazie cu care politicienii s-au deplasat în marile centre universitare pentru a participa la ceremoniile organizate cu acest prilej. Klaus Iohannis participă la Iași, fieful lui Tudorel Toader, Viorica Dăncilă la Craiova, iar ministrul Apărării Mihai Fifor a fost prezent la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” din București

Pe aceeași temă

 

 

 

Şeful statului a luat parte, începând cu ora 11.00, la festivitatea de deschidere a anului universitar la Iaşi, la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri”, la ceremonie urmând să participe reprezentanţi ai celor cinci universităţi de stat din municipiu.

 

De asemenea, preşedintele va participa, de la ora 13.00, la evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri şi aniversarea a 205 ani de la înfiinţarea primei clase de inginerie în limba română, în Aula Magna "Carmen Sylva” a Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi” din Iaşi.

 

Reprezentanţi ai mediului academic declarau săptămâna trecută pentru News.ro că, iniţial, şeful statului a fost invitat să participe la festivitatea de deschidere a Universităţii Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iaşi, însă ulterior s-a decis să se organizeze un eveniment comun pentru întreg centrul universitar Iaşi.

 

Preşedintele Iohannis a fost primit cu urale, mai multe persoane scandându-i numele în momentul în care acesta a ajuns la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri”.

 

"Timpurile se schimbă şi, în mod normal, ar trebui să fim pregătiţi să le facem faţă. Din nefericire, nu suntem. În cercetare şi inovare se fac paşi înapoi", a declarat şeful statului.

 

El a spus că instabilitatea legislativă şi lipsa unor direcţii clare în educaţie l-au determinat să lanseze proiectul România Educată, ale cărui concluzii le va prezenta curând. 

 

Festivitatea de deschidere a anului universitar la Iaşi s-a desfăşurat la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri”, la ceremonie luând parte reprezentanţi ai celor cinci universităţi de stat din municipiu. La ceremonie a fost prezent şi ministrul demisionar al Educaţiei Valentin Popa. 

 

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a deschis anul universitar la Craiova.

 

 

De la ora 10.00, ea va lua parte la festivitatea de deschidere a anului universitar la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Craiova, iar de la ora 11.00 Dăncilă  va participa la ceremonia de la Universitatea din Craiova.

 

”Veţi lucra într-un domeniu de importanţă vitală, esenţial pentru ţară şi pentru fiecare dintre noi. profesia pe care v-aţi ales-o este nobilă penbtru că aveţi misiuneade a proteja viaţa şi sănătatea oamenilor. Dezvoltarea noastră ca societate trebuie gândită în jurul a doi piloni: sănătatea şi educaţia”, le-a spus Viorica Dăncilă studenţilor.

 

Ea a spus că aceste domenii au fost abordate ca priorităţi de către Guvern, atât prin fondurile alocate, cât şi prin proiectele şi politicile abordate, iar problemele din domeniul medical au fost acumulate în mulţi ani - infrastructură, fonduri, resurse umane, mentalităţi. Dăncilă a susţinut că actuala coaliţie de guvernare şi Executivul investesc în sănătate.

 

Premierul a ţinut să precizeze că, începând cu 1 martie, veniturile medicilor şi ale sistenţilor medicali, ambulanţierilor şi şoferilor din sistem ”au crescut consistent, între 70 şi 170% comparativ cu anul trecut”.

 

 Tot la Craiova, Viorica Dăncilă va vizita Fabrica de Avioane, de la ora 12.30.

 

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, va participa, începând cu ora 09.00, la ceremonia de deschidere a noului an universitar de la Academia Tehnică Militară "Ferdinand I” din Bucureşti.

 

Mihai Fifor, a declarat, luni, la deschiderea anului universitar la Academia Tehnică Militară din Bucureşti că, ”după ani de subfinanţare cronică”, există ”susţinerea politică pentru a aloca Apărării 2 procente din Produsul Intern Brut până în anul 2026, cel puţin”. Fifor a trecut în revistă programele de înzestrare a Armatei care vor întări capacitatea de luptă şi apărare a României.

 

”După ani de subfinanţare cronică, Ministerul Apărării Naţionale are astăzi susţinerea politică pentru a aloca Apărării 2 procente din Produsul Intern Brut până în anul 2026, cel puţin, ceea ce permite derularea unui proces de înoire fără precedent în ultimele decenii”, a mai spus ministrul Apărării.

 

 

În Capitală, Universitatea din Bucureşti organizează ceremonii de deschidere a anului universitar în toate facultăţile, urmând să participe la acestea, alături de studenţi, şi profesori din spaţiul academic internaţional, personalităţi din diverse domenii şi diplomaţi. Astfel, la festivitatea de deschidere a anului universitar de la Facultatea de Drept, care va începe la ora 10.00, vor participa ambasadorul Franţei în România, Michèle Ramis, ambasadorul SUA, Hans Klemm, precum şi rectorul UB, Mircea Dumitru, alături de profesori de la Universitatea Paris I „Panthéon – Sorbonne”.

 

Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, a criticat în termeni dur modificările la legile justiţiei şi la Codul Penal, susţinând că presiunile politice asupra justiţiei anulează reformele din sistemul judiciar din ultimii 20 de ani.

 

"De când România a aderat la UE, sistemul de justiție nu s-a mai confruntat cu dezbateri atât de intense și posibile schimbări. Sistemul de justiție românesc, construit cu mare efort, ar putea fi dezmembrat în mai puțin de un an. Indiferent de tipul de drept în care veți intra, și voi veți fi afectaţi", le-a spus Klemm studenţilor.

 

"Amendamentele la legile justiției vor scădea vârsata de pensionare la judecători și procurori. Aceste amendamente vor crește pregătirea post-universitară, oprind temporar fluxul de magistrați. Este dificit de prevăzut cum va face față acest sistem la presiuni, având în vedere lipsa de personal. Se acumulează dovezi că magistrații sunt vizați din ce în ce mai mult politic și în presă, pentru decizii judiciare și opinii publice pe care politicienii le văd ca punând în pericol interesele lor", a afirmat ambasadorul, adăugând că schimbările din justţie "dau ceasul înapoi în anul 2000".

 

La Facultatea de Istorie, odată cu festivitatea de deschidere a anului universitar, începe şi programul „Săptămâna bobocului la Istorie”, în care noii studenţi pot interacţiona cu profesorii tutori, cu cadrele didactice şi cu studenţii mai mari, pot face vizite la Muzeul Naţional de Istorie şi la Muzeul Universităţii, dar şi tururi ghidate în Centrul istoric şi pot participa la conferinţe şi prelegeri.

 

De la 10.30, va avea loc festivitatea de începere a anului universitar la Facultatea de Psihologie, iar de la ora 12.00, cea de la Facultatea de Filosofie, unde rectorul UB, Mircea Dumitru, va susţine cursul festiv „Ce pot face filosofii şi ce poate face filosofia?”.

 

Facultatea de Ştiinţe Politice îşi va deschide porţile miercuri, de la ora 10.00, iar la festivitate vor participa ambasadorul Franţei, Michèle Ramis, ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, şefa Biroului pentru România al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Anca Stoica.

 

Deschiderea anului universitar 2018-2019 la Academia de Studii Economice din Bucureşti va avea loc luni în Aula Magna a instituţiei, de la ora 9.00. Anul acesta, ASE are peste 22.000 de studenţi, dintre care 5.000 de boboci la programele universitare de licenţă cu frecvenţă, peste 700 la învăţământul cu frecvenţă redusă şi la distanţă, peste 3.000 la programele universitare de masterat şi aproximativ 170 la programele universitare de doctorat.

 

Festivităţi de deschidere vor avea loc şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, unde au intrat anul acesta 1.500 de tineri, precum şi la SNSPA şi la universităţile militare.

 

În cele mai multe instituţii de învăţământ superior, anul universitar 2018-2019 are 32 de săptămâni de cursuri, şase săptămâni de sesiuni şi patru săptămâni de vacanţă.

 

În România sunt 54 de universităţi de stat, dintre care şapte militare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22