A patra zi de grevă la STB. Șoferii protestează în autobaza Titan

Redactia | 23.01.2022

Sute de șoferi de autobuz și vatmani protestează, duminică dimineața, la autobaza Titan din Capitală, relatează televiziunile de știri.

Pe aceeași temă

Sute de șoferi de autobuz și vatmani protestează, duminică dimineața, la autobaza Titan din Capitală, relatează televiziunile de știri. Protestatarii scandează ”demisia”. Potrivit acestora, la ora opt este așteptat directorul STB, Adrian Criț, pentru a discuta cu angajații. Potrivit unor relatări, duminică dimineața au existat tramvaie și autobuze ieșite pe traseu, dar insuficiente. Șoferii care au ieșit ar fi fost în continuare amenințați de protestatari.

  • UPDATE 10.04 Liderul sindical susține că autobuzul a fost agresat de călători. ”Nu suntem de acord și  nu încurajăm ca între colegi să ne comportăm în felul ăsta. Conducerea, prin amenințările, injuriile pe care ni le-au adus, au încercat să destabilizeze pe cei care sunt în conflict spontan de muncă, ei cred că în felul ăsta rezolvă conflictul. O problemă importantă este refuzul directorului general de a negocia un nou contract colectiv de muncă. Refuză dialogul. Noi am avut tot timpul o atitudine constructivă”, a declarat liderul sindicatului reprezentativ din STB, Vasile Petrariu.

  • Singurul lucru care ar aplana conflictul ar fi demisia. Directorul general și acum zece ani și acum în 2021 are niște teme de rezolvat. El poate să spună ce dorește, cât timp salariații nu s-au lăsat pradă amenințărilor.

  • Atitudinea celor pe care îi avem în spatele meu aici e foarte clară: își asumă toate riscurile și nu se lasă pradă amenințărilor.

  • UPDATE 9.30 Un număr de 181 de vehicule erau pe traseu duminică dimineaţa, la ora 8:00, dintr-un total programat de 791, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit datelor furnizate Agerpres de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ. (Citește integral aici)

  • UPDATE 8.03 La STB se desfășoară la această oră o ședință online. Un reprezentant al companiei ar urma să discute ulterior cu protestatarii, transmite Digi24.ro

  • UPDATE 8.00 Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti solicită în continuare angajaţilor să-şi reia activitatea şi să-şi îndeplinească obligaţiile de serviciu şi anunţă că 25% din parcul auto se află în trafic, respectiv 82 de tramvaie din 181, 65 de troleibuze din 86 şi 15 autobuze din 460, transmite News.ro

  • ”Conducerea STB SA solicită în continuare angajaţilor să-şi reia activitatea şi să-şi îndeplinească obligaţiile de serviciu. În momentul de faţă asigurăm cca 25% din parcul de vehicule programat. Mijloacele de transport în comun ieşite în traseu pot fi localizate în timp real folosind aplicaţia INFO TB. În acelaşi timp, le mulţumim celor care au înţeles gravitatea situaţiei, nivelul de manipulare la care au fost expuşi şi au decis să-şi facă datoria faţă de călători”, a transmis compania, care precintă şi situaţia vehiculelor aflate pe traseu.

  • UPDATE 7.30 Angajații au sosit la autobaza Titan în jurul orei trei dimineața pentru a opri deschiderea acesteia. Doar două autobuze au reușit să iasă. Unul dintre autobuze a fost lovit de greviști, iar forțele de ordine mobilizate în zonă au intervenit pentru a calma situația, transmite Antena 3.

Un număr de 68 de vehicule erau pe traseu sâmbătă seara, la ora 20:00, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit datelor furnizate AGERPRES de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.

”Depourile STB Colentina și Titan funcționează în integralitate la această oră. Liniile de tramvai 14 și 21 au acum trafic în regim normal. Salut decizia rezonabilă a vatmanilor și a șoferilor care respectă legea și hotărârea instanței și ies la muncă. Îi încurajez pe toți să reia rapid activitatea și să facă ceea ce e corect”, a scris Nicușor Dan sâmbătă seara pe Facebook.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, sâmbătă, că angajații care nu se întorc la muncă riscă să le fie desfăcut contractul de muncă. El a anunțat că a înființat un număr unic de telefon 0800800868 pentru toți șoferii și vatmanii care vor să iasă la muncă dar sunt amenințați de sindicat.

Directorul STB, Adrian Criț, a anunțat, sâmbătă, că  șoferii care pe traseu nu vor fi cercetați disciplinar, potrivit unei decizii adoptate duminică de Consiliul de Administrație. Criț a mai spus că prejudiciul în urma celor trei zile de grevă se ridică la peste 20 de milioane de lei și că banii vor fi recuperați în instanță de la organizatorii grevei declarate ilegală de Tribunalul București.

Context

Angajaţii STB au intrat joi dimineaţa în grevă generală, acuzând că revendicările lor privind creşterile salariale nu au fost soluţionate, însă au cerut şi demisia directorului general al societăţii. Reprezentanţii Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti au susţinut în repetate rânduri că nu este vorba de o grevă ci de o încetare voluntară a lucrului de către salariaţii de la STB SA şi au transmis că nu a iniţiat şi nu a organizat prezentul protest.

Tribunalul Bucureşti a decis vineri că greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) este ilegală.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22