Abuzul in serviciu la mina CCR. Decizia care ar putea arunca in aer sute de dosare

Vlad Toma | 05.05.2016

Curtea Constituţională discuta astazi o sesizare de neconstitutionalitate ridicata de Alina Bica, fosta sefa a DIICOT, in privinta articolului din Codul penal care defineste infracţiunea de abuz în serviciu.

Pe aceeași temă

 

Bica a facut aceasta sesizare in unul din dosarele legate de restituirea proprietatilor in care este cercetata, acuzand faptul ca acest articol este definit prea vag.

 

Infractiunea de abuz in serviciu se pedepseste cu pana la 15 ani de inchisoare.

 

Daca CCR decide ca articolul care defineste infracţiunea de abuz în serviciu este neconstitutional multe dosare ale DNA vor ramane fara obiect, abuzul in serviciu fiind principala acuzatie pe care DNA a formulat-o impotriva multor demnitari ai statului roman, cum ar fi Elena Udrea, Gabriel Oprea, Nicuşor Constantinescu, Radu Mazare, Gheorghe Nichita, Andrei Chiliman, Cristian Popescu Piedone, Marian Vanghelie, Neculai Onţanu etc
 

In ultima perioada, au existat multe critici la adresa articolului din Codul penal care defineste abuzul in serviciu, multe venind din partea Elenei Udrea, a lui Traian Basescu si a altor oameni politici romani.

 

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, a declarat recent ca abuzul in serviciu ar trebui scos din Codul Penal:"Ne arata toata Europa cu degetul. In Romania, coruptia e un fenomen grav, dar nu trebuie sa o transformam in cea mai corupta tara din lume. Multa vreme va trebui sa muncim sa nu mai avem aceasta imagine", a spus Tariceanu, aseara, la Antena 3.

 

Elena Udrea a declarat in mod repetat ca infractiunea de abuz in serviciu trebuie scoasa din Codul penal deoarece nu este vorba de o fapta de coruptie, in alte state UE astfel de actiuni fiind pedepsite cu sanctiuni administrative: "... fapta de abuz în serviciu... nu e reglementată nicăieri în Europa. Am studiat situația pentru că am și eu un interes... E vorba despre zecile de mii de primari, consilieri, funcționari publici, persoane din mediul privat care se pot face vinovate de abuz în serviciu pentru că își fac atribuțiile în mod defectuos. Nu există nicăieri în Europa reglementată această chestiune, această faptă de abuz în serviciu. Cine greșește să fie sancționat administrativ, de serviciu, la locul de muncă. Dacă se cauzează o pagubă, e pus să recupereze prejudiciul", a spus Udrea, in februarie, citata de B1 tv.

 

Traian Băsescu, fostul președinte al Romaniei, a declarat si el ca doar legea din România pedepseste cu închisoarea abuzul in serviciu: 'Nicăieri în UE nu există sancțiune penală pentru abuzul în serviciu, pentru că orice funcționar, orice demnitar poate să ia decizii greșite. Se iau măsuri administrative, cu obligația să plătești dauna produsă și te zboară și din funcție', a declarat Traian Băsescu la România TV, conform reporterntv.ro

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22