Academia Romana nu dispune de probe care sa confirme presupusa amenintare a lui Nicolae Breban la adresa lui Gabriel Liiceanu, sustine presedintele institutiei

T.d. | 03.06.2015

Pe aceeași temă

Dupa ce Nicolae Breban – presedinte onorific al Consiliului Consultativ al Institutului Cultural Roman (ICR) – ar fi cerut intr-o sedinta a Sectiei de Filologie si Literatura a Academiei Romane ca Horia Roman Patapievici si Gabriel Liiceanu sa fie impuscati, Liiceanu i-a adresat o scrisoare deschisa presedintelui Academiei, scrisoare care a primit un raspuns, miercuri, de la academicianul Ionel-Valentin Vlad.

In raspunsul publicat pe site-ul Academiei Romane, academicianul Valentin Vlad sustine ca institutia nu dispune de probe care sa confirme presupusa amenintare facuta de Breban.

Cred din toată inima că, oricât de tumultuos ar fi temperamentul domniei sale (Breban – n.r.), nu ar putea să dorească moartea cuiva, fie că este vorba despre o personalitate a culturii române sau despre oricare alt cetăţean”, transmite presedintele Academiei Romane.

De altfel, Valentin Vlad sustine ca a discutat si cu Presedintele Sectiei de Filologie si Literatura, academicianul Eugen Simion, acesta din urma negand existenta vreunei amenintari facute de Nicolae Breban fata de Gabriel Liiceanu.

În calitate de Preşedinte al Academiei Române, regret că astfel de interpretări au fost posibile, dar şi că omul de cultură Gabriel Liiceanu plasează Academia Română într-o dezbatere publică pornind de la un incident aflat sub semnul prezumţiei, care ne poate aduce prejudicii, pe fondul unei informări precare şi viciate a cetăţenilor, într-un spaţiu public prea adesea tensionat şi conflictual”, mai arata presedintele Academiei.

De asemenea, academicianul Ionel-Valentin Vlad isi exprima “încrederea că discipolul lui Constantin Noica şi directorul prestigioasei Edituri Humanitas are capacitatea de a oferi societăţii româneşti modelul solidarităţii, generozităţii şi înţelepciunii”.
 

“Nu sunt de acord sa fiu impuscat”

Este titlul scrisorii deschise adresata de Gabriel Liiceanu presedintelui Academiei Romane, academicianul Ionel Valentin Vlad, in contextul afirmatiilor facute de Breban.

 “Este a treia oară în douăzeci și cinci de ani când, într-o țară în sfârșit democratică, s-a cerut în mod public să fiu împușcat. Vă asigur că acest lucru nu mă flatează deloc”, scrie Liiceanu, dupa ce “Breban a cerut ca Horia Patapievici și cu mine să fim împușcați în numele îngrijoratei sale iubiri de România și a neiubirii noastre de ea”.

“N-am cum să nu vă întreb, Domnule Președinte”, continua Gabriel Liiceanu, dacă credeți că dinlăuntrul <celui mai inalt for de spiritualitate> al României poate fi lansată instigația la crimă”.
 

Apelul la impuscare, o metafora – sustine Breban

Aflat in centrul controversei, Nicolae Breban a incercat sa se disculpe, spunand ca expresia folosita la Academia Romana a fost “o metafora, poate nefericita”. El a mai spus ca nu a facut vreo afirmatie la adresa lui Gabriel Liiceanu.

"Asta este un folclor. Eu am mai auzit tonul asta. La Academie am repetat doar pe scurt ce am spus la Antena 3 (intr-o emisiune, n.r.), dar asta cu impuscatul este o varianta din ce am spus (...) am spus ca, daca omul asta, Patapievici, ar fi fost in Polonia si ar fi murdarit si injurat istoria poloneza, probabil ca polonezii l-ar fi impuscat, nu eu. A fost o metafora, poate nefericita, dar arata faptul ca eu dispretuiesc atacurile la adresa neamului romanesc si a istoriei acestui neam. Vroiam sa spun ca probabil polonezii ar fi reactionat foarte dur. Asta vroiam sa spun. Pe cand in Romania nu a reactionat nimeni. Dispretuiesc pe cei care ataca istoria si limba romaneasca. Asta e tot ce am spus. N-am spus nimic de Liiceanu", a declarat Nicolae Breban.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22