Acciza la carburanți se înjumătățește, plafonarea tarifelor la gaze și energie se prelungește

L. G. | 22.02.2022

Facturile vor fi plafonate și în aprilie, timp în care prețurile vor fi de maxim 0,8 lei kWh la energia electrică 0,31 lei kWh la gazele naturale. Acizele la carburanți se înjumătățesc timp de 3 luni.

Pe aceeași temă

O altă modificare importantă pe piața energiei va fi ca în cazul contractelor pe termen lung la energie electrică să fie plătit minimum 20% din prețul contractului în avans, astfel încât să fie eliminată posibilitatea speculei.

 

Între timp, liderii coaliției vor discuta cu Comisia Europeană pentru a găsi o soluție de a reglementa prețurile la energie.

 

Ministrul Câciu a declarat marți că propus în coaliție soluţia scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată și urmează să fie aplicată de Guvern.

 

De asemenea, este posibilă o prelungire a plafonării preţurilor la energie, pe o perioadă de timp scurtă, de o lună, urmând să fie discuţii cu reprezentnaţii Comisiei Europene pentru o piaţă reglementată. Măsurile urmează să fie analizate şi de ministerele de resort, pentru a se vedea impactul acestor prevederi în bugetul de stat şi vor fi anunţate la nivelul Executivului.

 

„Am propus liderilor coaliţiei soluţia scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în şedinţa de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a scris Adrian Câciu, marţi pe Facebook.

 

Toate măsurile urmează să fie analizate şi la nivelul ministerelor de resort, pentru a se stabili impactul acestora în buget.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, declara, luni, la Parlament, că i-a cerut ministrului Finanţelor o simulare despre ce înseamnă acciza la carburant şi cât este componentă din preţ. El arăta că ”o intervenţie, pe o perioadă limitată, de înjumătăţire a accizei, ar avea şi un efect benefic asupra inflaţiei”, iar preţul ar scădea cu 1,2 lei/litru.

 

Liderul PNL, fostul premier Florin Cîţu, a susţinut în şedinţa coaliţiei orice scădere de taxe şi contribuţii, condiţia fiind ca estimările ministrului PSD al Finanţelor Adrian Câciu privind efectele măsurilor să se confirme, iar în caz contrar, acesta să renunţe la funcţie.

 

Surse liberale au afirmat că Florin Cîţu va susţine propunerile liberle, referitoare la reducerea CAS de la 27 la 25% şi reducerea TVA la 17%, dar în egală măsură va susţine orice scădere de taxe si contribuţii, precum reducerea accizei la carburant.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22