Acțiunea represivă și evenimentele au fost premeditate. Plan "vizat" de Liviu Dragnea

Dora Vulcan | 14.08.2018

Ceea ce s-a intamplat vineri, 10 august, in Piata Victoriei este efectul unui plan de compromitere a manifestatiei pasnice conceput de apropiati ai lui Liviu Dragnea si pus in aplicare de Jandarmerie si de cel putin 100 de huligani infiltrati printre protestatari, scrie Emilian Isăilă pentru Ziare.com.

Pe aceeași temă

 

 

 In cursul zilei de joi, atat pe canale oficiale, cat si pe unele neoficiale, jurnalisti, dar si reprezentanti ai societatii civile au primit mesaje si semnale ca la protestul diasporei vor fi violente, scrie Emilian Isăilă, într-o analiză publicată de Ziare.com.

 

Pentru prima data de la inceperea seriei de proteste, din ianuarie 2017, Jandarmeria organizeaza o conferinta de presa la care lanseaza "amenintari" la adresa celor care vor veni in Piata: "Nu vom accepta niciun fel de insubordonare civica sau actiuni care urmaresc destabilizarea sociala. Toti cei care vor lansa mesaje de instigare vor raspunde si vor suporta consecintele prevazute de lege", au declarat reprezentantii Jandarmeriei intr-o conferinta de presa.

 

Miercuri 8 august, Ovidiu Grosu a fost retinut de DIICOT pentru "instigare la violenta". Acesta, sustinand ca e unul dintre initiatorii protestului diasporei, a afirmat, in seara de marti, 7 august, la postul de televiziune Antena3 ca: "Eu vorbesc de o revolutie, nu de un protest. (...) Trag acum un semnal de alarma, un avertisment catre fortele de ordine: oricine va incerca sa reprime aceste manifestari va fi judecat de Tribunalul Penal International, pentru ca avem drept inclusiv sa ucidem in aceste conditii (...) .Daca jandarmul imi pune bastonul in gat sau pistolul in cap, eu am dreptul sa-i iau viata".

 

"Nu este o intoxicare, nu este un bluf, nu este un extras dintr-o discutie purtata la MAT-ul din sat"

 

Reprezentantii PSD si sustinatorii lor au facut mare caz de declaratiile barbatului pentru a induce teama printre protestatari si pentru a oferi reprezentantilor Jandarmeriei posibilitatea sa anunte ca fortele de ordine vor interveni in forta.

 

De asemenea, in cursul zilei de joi, mai multe persoane au primit informatii neoficiale despre posibilitatea ca jandarmii sa actioneze cu violenta la mitingul ce urma sa se desfasoare a doua zi.

 

O sursa apropiata de reprezentanti ai Ministerului de Interne care a dorit sa-si pastreze anonimatul a declarat pentru Ziare.com ca, in dupa-amiaza zilei de joi, la ora 16:23 a primit pe WhatsApp un mesaj de atentionare de la "o cunostinta care lucreaza in structurile de informatii si pe care o cunosc din 2004. Eram anuntat ca la nivelul Ministerului de Interne s-a creat un plan de interventie in forta".

 

"Nu este o intoxicare, nu este un bluf, nu este un extras dintr-o discutie purtata la MAT-ul din sat. Se intampla de trei zile: echipa operativa multi si pluridisciplinara, organizata de doamna Carmen Dan (...) a elaborat un plan de actiune vizat de dl. Liviu Dragnea. Prin acesta se urmareste crearea momentelor de interventie in forta de catre jandarmi", se arata in mesajul transmis pe WhatsApp.

 

De asemenea, sursa Ziare.com a precizat ca, inca de joi seara, imediat dupa ce l-a primit, a postat mesajul "in grupurile de discutii inchise" ale angajatilor din Ministerul de Interne, "iar cei de acolo stiu despre ce e vorba".

 

Mesajul e important pentru ca descrie "o comunicare neoficiala" intre persoane apropiate de ceea ce s-a intamplat in interiorul Ministerului de Interne, facand o referire directa la implicarea politica in organizarea represiunii din Piata Victoriei.

 

Carmen Dan, un ministru care a muncit pana la 3 dimineata, dar n-a coordonat nimic

 

Pe parcursul zilei de sambata, 11 august, ministrul de Interne Carmen Dan a sustinut in doua randuri, la interval de cateva ore, ca ea nu a coordonat operatiunile Jandarmeriei din seara precedenta.

 

Reactia ministrului a venit la scurt timp dupa ce Realitatea TV a facut publica informatia ca doamna Carmen Dan a parasit sediul Ministerului de Interne la ora 03:30, in dimineata zilei de sambata, 11 august, dupa ce represiunea Jandarmeriei asupra participantilor la mitingul diasporei s-a incheiat.

 

"Am fost prezenta ieri la MAI. Mi-am intrerupt concediul, dar asta nu inseamna ca am intervenit in misiunea operativa de aseara. Invit public sa iasa orice angajat al MAI de la orice nivel care a primit vreun ordin direct de interventie operativa de la ministrul Carmen Dan. Ce s-a intamplat aseara a fost grav, dar nimeni nu poate acuza jandarmii", a spus Carmen Dan intr-o declaratie de presa sustinuta sambata.

 

 

analiza integrală pe Ziare.com.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22