Acordul cu FMI: marul discordiei dintre Basescu si Geoana

O. M. | 10.03.2009

Pe aceeași temă

Desi guvernul este tot mai hotarat sa ceara un imprumut la FMI, Mircea Geoana crede, dimpotriva, ca prioritatea ar trebui sa fie identificarea unei solutii romanesti la criza economica: "In acest moment, suntem in fata unei situatii in care riscam ca in absenta unui raspuns romanesc la problema crizei, a locurilor de munca si a protectiei sociale, sa avem un raspuns de tipul FMI".

Totodata, presedintele PSD nu a ezitat sa il critice si pe Traian Basescu pentru declaratiile sale din ultimele zile: "nu domnul Basescu a facut aceasta coalitie, nu domnul Basescu ii da domnului Geoana sau oricare altcuiva lectii cu privire la modul in care trebuie sa te comporti intr-o democratie. Ceea ce a facut domnul Basescu arata inca o data ca este incapabil sa-si depaseasca un anumit mod de a face politica. In acest moment, tara are nevoie de oameni de stat, de barbati de stat si nu de incercari, efectiv jenante, de a fixa un adversar politic intr-un mod care nu-i face cinste".

In ultimele doua zile au avut loc mai multe "ciocniri" la nivel declarativ intre presedintele Romaniei Traian Basescu si presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Intr-un interviu acordat cotidianului Gandul, pe 9 martie, Mircea Geoana a criticat discutiile dintre delegatia Romaniei si FMI, despre care afirma ca nu a stiut nimic: "Ceea ce este preocupant e ca o decizie atat de importanta pare sa fie facuta... suna asa, a guvernare pe furis. Sunt doua lucruri care cred ca nu sunt in regula. In primul rand, ca se pare ca este deja o inclinatie puternica din partea primului ministru si a presedintelui pentru un acord cu Fondul inainte ca noi sa fi reusit sa punem, ca Guvern al Romaniei, un plan anticriza real, robust si cu efecte. Teama mea cea mai mare e ca riscam sa ne intoarcem cu zece ani in urma, cand singura politica economica a Guvernului de atunci era stabilizarea macroeconomica, cu efectele dure in plan social si al cresterii economice reale".

Pe de alta parte, Mircea Geoana a criticat preocuparea presedintelui fata de obtinerea unui eventual imprumut extern, replicand ca aceasta nu este o problema a presedintelui Romaniei, ci a guvernului si a BNR.

In discursul sau sustinut in Parlament pe 9 martie, presedintele Basescu a pledat pentru necesitatea obtinerii unui imprumut extern: “Romania are nevoie, ca centura de siguranta, de un imprumut extern. Putem contracta un imprumut de la CE, dar numai in conditiile unui parteneriat cu FMI. Un imprumut ne va face mai rezistenti la o eventuala deteriorare rapida a economiei nationale sau globale”.

Replica lui Mircea Geoana nu a intarziat prea mult: "ca om de stanga sper ca aceasta centura de siguranta sa nu se transforme, in Romania, in centura de castitate, astfel incat sa nu avem resursele necesare pentru protectie sociala si pentru investitiile publice necesare".

Tot pe 9 martie, Traian Băsescu a declarat tot intr-un interviu acordat postului public de televiziune ca daca PSD ramanea in opozitie, Mircea Geoana nu mai era presedintele partidului si ca asteapta din partea liderului PSD, desi nu-i este "dator" sa aiba "bun simt".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22