Activele Federatiei Ruse, inghetate in Franta si Belgia, pentru recuperarea despagubirilor din cazul Yukos

M. B. | 18.06.2015

Pe aceeași temă

Acţionarii Iukos au obţinut şi poprirea activelor companiilor ruse din Franţa, după ce un tribunal belgian a hotărât îngheţarea activelor Federaţiei Ruse din Belgia, scrie Adevărul.

 

Consilierul preşedintelui Putin, Andrei Belusova anunțat că Rusia va contesta aceste decizii.

Potrivit acestuia, deciziile luate de către tribunalele din Belgia şi Franţa sunt „excesiv politizate”.

 

Informaţia despre îngheţarea activelor Rusiei în Franţa a fost confirmată şi de Andrei Kostin, şeful băncii „VneşTorgBank” (VTB), în care 60% dintre acţiunile aparţin statului rus. Potrivit lui Kostin, autorităţile franceze au pus sechestru pe conturile companiilor ruse din cadrul filialei franceze a VTB şi a misiunilor diplomatice, pe contul cărora erau „zeci de mii de euro”.

 

Ulterior, conturile misiunilor diplomatice au fost scoase de sub sechestru, doar  conturile companiilor ruse rămânând îngheţate, a menţionat bancherul rus.  

 

Toate reprezentanţele băncilor ruse înregistrate în Belgia au primit o decizie de executare judecătorească, prin care sunt obligate să achite 1,6 miliarde euro în favoarea companiei Iukos Universal Limited.  

 

Toate reprezentanțele băncilor ruse înregistrate în Belgia au primit o decizie de executare judecătorească, prin care sunt obligate să achite 1,6 miliarde euro în favoarea companiei Ykos Universal Limited.

 

Suma este stabilită printr-o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului, care a susținut că nu are încredere în intențiile de plată ale administrației de la Kremlin, transmite portalul deschide.md.

 

Mihail Hodorkovski, fost președinte al grupului petrolier Yukos, şi asociatul său Platon Lebedev au fost arestaţi în 2003 şi condamnaţi la opt ani de închisoare, sub acuzația de spălare de bani. Opinia publică mondială a calificat aceste condamnări drept o răfuială a administrației de la Kremlin cu persoanele incomode, care au refuzat să susțină regimul.

 

După 10 ani de detenție, pe 20 decembrie 2013, Hodorkovski a fost grațiat printr-un decret semnat de președintele rus, Vladimir Putin, fiind eliberat din închisoare chiar în aceeași zi. Formal, amnistierea a venit în urma unei cereri depusă de Hodorkovski pe motiv că mama sa e grav bolnavă. Imediat după eliberare, Hodorkovski a plecat la Berlin.

 

Pe 28 iulie 2014, Rusia a fost condamnată de către Curtea de Arbitraj de la Haga să plătească suma de 50 de miliarde de dolari despăgubiri acționarilor companiei petroliere Iukos, în contul activelor expropriate. Valoarea despăgubirii este de 20 de ori mai mare decât cea mai mare sumă stabilită până la acel moment de către această instanță.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22