ActiveWatch si APADOR-CH: ghidul CSM de colaborare cu presa, un simulacru marca Alistar

Dora Vulcan | 24.11.2017

ActiveWatch si APADOR-CH cer CSM, printr-o scrisoare deschisa, sa reorganizeze procesul de consultare cu organizatiile societatii civile, "realizat in mod superficial pana la aceasta ora", "in conditii netransparente de catre domnul Victor Alistar, membru al Consiliului".

Pe aceeași temă

 

 

Cele doua entitati reclama ca au aflat din presa despre aceasta consultare pentru actualizarea Ghidului privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si mass-media, scrie ziare.com.

 

In plus, au fost invitate la discutii organizatii precum Asociatia Nationala de Paintball Romania, Salvamont Romania, Asociatia Profesionala a Transportatorilor sau Asociatia Romana de terapii in ADHD - autism, fiind omise cele relevante, cu activitate in domeniul Justitiei si bunei guvernari.

 

"Spre surprinderea noastra, am aflat de la colegii din presa - Ziare.com - despre acest demers, care nu intruneste nici macar minimal principiile de transparenta, consfintite de Legea 52/2003 privind transparenta decizionala, sau pe cele promovate de organizatia nonguvernamentala al carei director este domnul Alistar", se arata intr-un comunicat de presa remis joi seara pe adresa redactiei.

 

ActiveWatch si APADOR-CH cer CSM, pe langa reorganizarea consultarii publice, si "o analiza interna privind modul in care domnul Victor Alistar a decis, cu lipsa de profesionalism, sa organizeze o astfel de consultare care, prin superficialitatea desfasurarii aduce, pe de o parte, grave prejudicii de imagine Consiliului Superior al Magistraturii si, pe de alta parte, duce la o deturnare clara de la scopul activitatii de consultare publica - acela de imbunatatire a Ghidului".

 

Consultarea in discutie ar trebui intreprinsa prin interesarea si implicarea organizatiilor din domeniul drepturilor omului si a bunei guvernari, organizatiilor de media, institutiilor de presa, la nivel national, precum si altor categorii relevante, se mai arata in comunicat.

 

"Mai mult, datele legate de acest proces ar fi trebuit publicate si evidentiate pe pagina de Internet a CSM", se mai arata in document.

 

Amintim ca Ziare.com a atras atentia, marti, ca pe site-ul CSM nu este anuntata o astfel de consultare și că au fost invitate la discutii ONG-uri precum Asociatia Romilor Ursari, ATI (anestezie-terapie-intensiva) Timisoara, Salvati copiii sau Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor.

 

Din lista destinatarilor e-mailului care contine invitatia la dezbateri lipsesc ONG-urile specializate pe justitie si transparenta institutionala, precum Institutul pentru Politici Publice, Freedom House, APADOR-CH sau CRPE.

 

 

"Victor Alistar a incercat sa faca o smecherie, cu care sa pacaleasca si CSM-ul si presa si ONG-urile. S-a acoperit cu o consultare total irelevanta, de la care nu aveau cum sa ii vina propuneri de substanta, pentru ca nu a implicat nicio zona de competenta. Dupa care, invocand lipsa de reactie a societatii civile, sa faca propriile propuneri probabil de opacizare a comunicarii sistemului judiciar, opacizare pe care s-o puna pe seama vointei societatii civile", avertiza ziare.com.

 

Surse din CSM au declarat pentru Ziare.com ca solicitarea ActiveWatch si APADOR-CH a fost acceptata de Consiliu si procedura de consultari pentru Ghidul privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si mass-media se va relua de la zero.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22