Acuzații grave imediat după ce Teodorovici a anunțat că vrea să candideze la pezidențiale

Laurentiu Gheorghe | 24.06.2019

Eugen Teodorovici și-a manifestat dorința de a fi candidatul PSD la prezidențiale. Însă acuzațiile pe care i le aduc Florin Cîțu (PNL) și fostul șef al Fiscului, Gelu Diaconu sunt mai grave.

Pe aceeași temă

Liderul senatorilor liberali, Florin Cîțu, nu pierde ocazia de a-i aduce aminte ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, de Banca Internaţională de Investiţii cu sediul la Moscova și poziția pe care o deține in board-ul acestei instituții financiare.

În plus, Cîțu, un adversar al politicii promovate de trioul Dragnea-Vâlcov-Teodorovici, îi transmite că a participat la o întâlnire cu trezorierul unei bănci controlate de Moscova de la care a primit o serie de informații interesante.

„Vanity, my favorite sin!

Băiatul cu ordonanţa 114 care omoară economia în fiecare zi, animalul de companie al Vioricai şi argat al infractorului Valcov, vrea să candideze pentru Cotroceni", a scris senatorul.

În plus, Florin Cîţu a făcut şi referire directă la preluarea Băncii Romaneşti de către Eximbank, bancă de stat specializată în finanțarea exporturilor companiilor românești.

"Specialistul ăla care nu are bani de pensii şi salarii în buget dar care se împrumuta de la o bancă privată ca să cumpere statul o altă bancă privată se vede preşedinte", a adăugat el.

În închiere, senatorul PNL şi-a reluat atacurile la adresa ministrului de Finanţe motivat de apartenenţa României la Banca Internaţională de Investiţii, înfiinţată pe timpul regimului comunist şi controlată de Federaţia Rusă.

"O să fie interesant. Mai ales că acum două zile am avut o întâlnire cu trezorierul băncii controlate de Moscova. Orlando, ieşi tu cu informaţiile sau ies eu?", se mai arată în postare.

Orlando vrea sa-si duca circul la Cotroceni, a scris pe Facebook Florin Citu. Si atunci promite si asta:"Da, m-am gândit că a sosit momentul să aducem cu adevărat unitate într-o societate dezbinată și mai mult echilibru într-o civilizație care ezită uneori să-și manifeste credința în valorile moștenite, de teamă a nu fi catalogată drept neevoluată și nevizionară."

Pe cine crezi ca pacalesti tovarase? Aceasta este adevarata fata a lui Orlando", mai spune senatorul liberal.

Postarea lui Florin Citu de pe Facebook:

Tot vineri, fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, dezvăluie ceea ce consideră a fi interesele private ale ministrului Finanțelor Teodorovici din spatele intenției de a prelua direct în subordinea sa Vama: o afacere din care are câștigat o firmă din China favorizată de Teodorovici pentru achiziția de echipamente pentru securizarea frontierelor cu țările non-UE. Și aceasta după ce echipamentele care au mai fost cumpărate în acest scop zac nefolosite.

Interese cu firma chineză Nuctech

Postarea de pe pagina de Facebook a lui Gelu Diaconu:

„Strania poveste a relației dintre Orlando Teodorovici și firma chinezeasca Nuctech, în contextul promovării agresive de către dl ministru a “reformei” sistemului vamal și a “securizării” frontierei!

După ce a presat agenții economici să cheltuie peste 100 de milioane de euro pentru a se dota cu noi case de marcat (complet inutile pentru combaterea evaziunii fiscale din motive pe care vi le-am prezentat anterior), ministrul Teodorovici, de ceva timp încoace, pregătește o achiziție de zeci de milioane de euro din bani publici pentru "securizarea" frontierei.

Sub pretextul combaterii traficului cu țigări (care are ca principală sursă alte vulnerabilități din afara sistemului vamal), Orlando Teodorovici împinge pe agenda publică o temă falsă, strigătoare la cer pentru orice cunoscător al administrației fiscale: “reforma” Vămii (prin scoaterea din ANAF și punerea în directa subordonare a ministrului de Finanțe, adica a lui) și “securizarea” frontierelor.

Dacă îi va reuși această manevră, pot paria cu dvs pe următoarea coincidență: "securizarea" dpdv vamal a frontierei EXTERNE a UE, aflată pe teritoriul nostru (peste 1.000 km), se va face cu tehnologia chinezească a firmei Nuctech.

La aceasta "misiune" a participat de la început și misteriosul (pt opinia publică, nu și pt initiați și, presupun, procurori) secretar general al ANAF, dl. Onescu (Ostropel).

După această lungă introducere, vă rog să citiți cu atenție cele ce urmează:

  • Toată tehnoloia de control nedistructiv cumpărată de statul roman pe zeci și zeci de milioane de euro (332 echipamente diverse din care 15 roboscane) zace din august 2017 nefolosită: fără autorizație CNCAN, fără reparații și mentenanță.

  • Vinovat de această gravă neglijenta, premeditată sau nu, este tocmai cuplul Orlando-Ostropel, care fie nu a asigurat banii necesari, fie nu a derulat procedurile de achiziție (o clasică metodă de influențare a rezultatului).

  • Sunt convins că nu doar pentru mine, ci pentru orice angajat al MFP-ANAF, care cunoaște nuanțele administrarii fiscale, se naște întrebarea:

  • “O fi acționat premeditat pentru a distruge complet infrastructura de control a Vămii tocmai în perioada când și-a întețit contactele cu firma chinezeasca Nuctech?”

În plus, am găsit pe preșul ușii și un plic în care cineva mă informa că se poate vorbi inclusiv de o deplasare efectuata de ministrul Teodorovici la o fabrică apartinând Nuctech. Eu n-am posibilitatea să verific această informație, dar mă gandesc că, în primă fază, unii reprezentanți ai mass-media ar putea face acest lucru.

Revenind la problema securizării frontierelor....așadar, statul român a cheltuit până acum:

⁃ 21 mil. dolari în perioada 2001-2004 din împrumut Banca Mondiala (3 roboscane MIS + 70 echipamente diverse)

⁃ 17 mil. euro în anii 2007-2008 din fonduri Phare (5 roboscane + 183 alte echipamente)

⁃ cca 40 mil euro în anii 2009-2012 din fonduri bugetare în cadrul strategiei Schengen (7 roboscane și 67 alte echipamente)

Toți acești bani au fost aruncați pe apa sâmbetei atâta timp cât, din vara lui 2017, aceste echipamente de înaltă tehnologie zac neutilizate.

Majoritatea acestora au fie resursa nucleară epuizată fie nu mai pot fi repornite în condițiile de siguranță impuse de lege.

Mai grav este că, la fel ca în cazul împrumutului cu Banca Mondială, contractat pentru informatizarea ANAF, din cauza nerealizării proiectului prin neutilizare, Comisia Europeană poate cere oricând statului roman restituirea fondurilor Phare.

Am senzația că acest caz prezintă un interes destul de consistent pentru procurori și mă întreb deja dacă anunțul candidaturii la prezidențiale a lui Orlando Teodorovici nu este o încercare disperată de a inhiba niște spirite mai “slabe de inger”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22