Aderarea la Schengen, amanata din nou. Replici acide intre Bucuresti si Haga

Fara Autor | 13.12.2011

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost din nou amânată. De data aceasta, miniştrii de Interne din ţările UE au amânat discuţiile privind calendarul de aderarare al României şi Bulgariei la Schengen după ce Guvernul Olandez a decis, în cadrul summit-ului de săptămâna trecută, să-şi menţină opoziţia faţă de aderarea celor două state.

Pe aceeași temă

 

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost din nou amânată. De data aceasta, miniştrii de Interne din ţările UE au amânat discuţiile privind calendarul de aderarare al României şi Bulgariei la Schengen după ce Guvernul Olandez a decis, în cadrul summit-ului de săptămâna trecută, să-şi menţină opoziţia faţă de aderarea celor două state.
 
Un diplomat european de rang înalt a declarat că preşedinţia poloneză a Uniunii Europene (UE) susţine o aderare în etape a celor două ţări la Schengen, începând cu deschiderea graniţelor maritime şi aeriene la sfârşitul lui martie 2012, dar Olanda a decis încă o dată să blocheze acest proces, citează Novinite.com.
 
Miniştrii prezenţi, marţi, la Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) "vor aborda" stadiul aprobării proiectului de Decizie a Consiliului privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în România şi Republica Bulgaria.
 
Decizia de amânare a discuţiilor până în 2012 este motivată de faptul că nu s-a înregistrat nicio evoluţie pozitivă a luptei anticorupţie în cele două state după ce, vinerea trecută, guvernul olandez a decis să-şi menţină atitudinea faţă de aderarea celor două state invocând rezultatele nesatisfăcătoare ale luptei împotriva corupţiei şi crimei organizate.
 
Liderii UE, reuniţi la summit-ul de iarnă de la Bruxelles, vinerea trecută, prezenţi la declaraţiile guvernului olandez, au decis să amâne aderarea celor două state, iar premierul olandez, Mark Rutte, a sugerat, săptămâna trecută că Haga şi-ar putea impune veto-ul şi în martie.
 
„Nu exclud ca Olanda să spună din nou nu", a arătat premierul olandez, la sfârşitul săptămânii trecute.
 
Motivul atitudinii olandezilor ar fi că aceştia aşteaptă, mai întâi, raportul interimar din februarie 2012 al Comisiei Europene (CE) privind lupta anticorupţie în cele două ţări, pentru a-şi modifica, eventual, poziţia de vreme ce încă se află sub Mecanismul de Verificare şi Cooperare (MCV) în Justiţie.
 
 
Atacurile lui Băsescu la adresa Olandei
 
Ca reacţiei la această atitudine, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la sfârşitul summit-ului de iarnă, că inclusiv preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a spus că, din punctul de vedere al Executivului UE, România şi Bulgaria şi-au făcut temele pe Schengen şi că Olanda nu respectă tratatul UE.
 
"Chiar dacă Olanda îşi menţine poziţia referitoare la Schengen, toate intervenţiile au fost împotriva ei. Inclusiv preşedintele Comisiei a spus că singura care nu respectă tratatul este Olanda. Este un abuz al Olandei. România are Albiţa, Olanda are Rotterdam. Nu Albiţa este poarta de intrare a ţigărilor, a alcoolului, a drogurilor de contrabandă, şi nu România, din neputinţă, a legalizat prostituţia şi consumul de droguri. Noi încă luptăm cu ele", a spus Băsescu.
 
Mai mult, sâmbătă seară, preşedintele României se afla la cumpărături într-un supermarket din Bucureşti la sfârşitul cărora a declarat că preţurile au crescut şi că legumele olandeze sunt mai bine de evitat.
 
"Au crescut şi mai ales la zarzavaturi. Nu mai sunt zarzavaturi româneşti. Trebuie să recunosc că am evitat cât am putut zarzavaturile olandeze. Am preferat să cumpăr turceşti şi spaniole, dacă tot nu sunt româneşti. (...) Şi cred că este bine să nu cumpărăm zarzavaturi olandeze", a declarat Traian Băsescu. 
 
 
Replicile Olandei
 
Replicile Olandei nu au întârziat să vină. Marţi, Ambasada Olandei a comunicat faptul că orice guvern al oricărei ţări membre UE are dreptul "să prezinte sau să explice propriului electorat concluziile Consiliului european în maniera pe care o consideră potrivită", în replică la declaraţiile recente ale preşedintelui Băsescu la adresa opoziţie Olandei privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
 
"Ambasada Olandei nu consideră necesar să comenteze reacţia preşedintelui României referitoare la concluziile Consiliului European. Orice guvern al oricărei ţări membre a UE are dreptul să prezinte sau să explice propriului electorat concluziile Consiliului european în maniera pe care o consideră potrivită", a comunicat misiunea diplomatică.
 
Mai mult, tot marţi, europarlamentarii români vor primi de la colega lor olandeză, Esther de Lange, câte un coş cu legume olandeze, ca replică la apelul preşedintelui Traian Băsescu de a boicota aceste mărfuri. 
 
"Nu este nimic în neregulă cu legumele noastre iar România nu poate bloca exporturile noastre, din motive care par a fi politice", a declarat Esther de Lange, potrivit Radio Olanda. 
 
Ea a anunţat, de asemenea, că va interpela CE cu privire la comportamentul preşedintelui Băsescu.
 
Până în martie 2012, când se preconizează rezolvarea acestei probleme, Olanda este presată să acorde integrarea în trepte a celor două state: întâi prin abolirea controalelor la graniţele maritime şi aeriene, urmând ca acelaşi lucru să se întâmple şi pentru graniţele terestre, în iulie 2012. 
 
"România întruneşte toate condiţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen", este argumentul pe care îl are ţara, susţinut prin rapoarte ale Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).
 
"Eu nu pot spune altceva decât că cele şapte rapoarte de evaluare ne-au arătat clar că România îndeplineşte toate criteriile, îndeplineşte acquis-ul Schengen şi tot ceea ce ţine de a ne permite să aderăm la spaţiul Schengen fără niciun fel de problemă", a spus ministrul MAI, Traian Igaş, la începutul lunii septembrie.
 
Acelaşi lucru este susţinut şi de guvernul Danemarcăi, următorul la rând pentru conducerea CE.
 
"România şi Bulgaria au îndeplinit condiţiile intrării în zona Schengen şi ar trebuie să le stimulam prin acceptarea lor în Schengen", a declarat premierului danez, Helle Thorning-Schmidt, citat de Novinite.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22