Adevărul: Candidații PSD au rezultate dezastruoase în sondajul intern, fără nicio șansă în turul 1

Laurentiu Gheorghe | 12.07.2019

Rezultatele sondajului intern comandat de PSD arată că cei mai bine situați candidați ai PSD în cursa pentru alegerile prezidențiale sunt Viorica Dăncilă și Gabriela Firea.

Pe aceeași temă

Conform acelorași surse Șerban Nicolae, Liviu Pleșoianu și Mihai Fifor sunt cotați în marja de eroare de aproximativ 3%. Eugen Teodorovici a atins 5% iar cel mai bine stă Viorica Dăncilă cu 9-11% la intenția de vot. Gabriela Firea a fost măsurată doar la capitolul încredere unde se situează pe primul loc între candidați.

Însă marea surpriză a măsurătorilor este că indiferent cine ar fi prezidențiabilul propus de PSD nu va trece de primul tur de scrutin. Iar cel mai bine clasat în sondaj, cu 30%, este „alt candidat”, fără a fi indicat un nume, scrie Adevarul, citand surse social-democrate.

Pe lângă sondajul dedicat exclusiv candidaţilor la Cotroceni, PSD a mai testat, într-un alt sondaj, încrederea în personalităţile partidului. Potrivit surselor citate, Gabriela Firea conduce în clasamentul încrederii cu un procent de peste 30%, fiind urmată de Viorică Dăncilă, care atinge 20%, scorul partidului.

Bătălia pentru desemnarea candidatului PSD se duce practic între premierul Dăncilă și primarul Firea, fiecare dintre ele fiind susținute de tabere diferite din interiorul partidului. Prima este dorită de cei care au votat-o la congres, în timp ce cea de a doua este sprijinită de tabăra condusă de Paul Stănescu.

Aceste rezultate ar fi explicația pentru care joi dimineață Viroica dăncilă a admis în premieră că ar putea să-și asume candidatura la prezidențiale, dacă partidul îi va cere acest lucru. Aceleași susțin că a fost surpriză neplăcută pentru Dăncilă rezultatul extrem de slab al lui Teodorovici pe care se pregătea să-l impună în cursa pentru Cotroceni. De fapt Teodorovici era atât de convins de reușita lui, că își și înregistrase sloganul de campanie la OSIM.

Viorica Dăncilă are șanse reale să devină candidatul PSD, având de partea sa mulți primari și prședinție de organizații județene. De altfel, deși a trecut doar o zi de la anunțul premierului, au și început să apară declarații de susținere a candidaturii sale.

De cealaltă parte, Gabriela Firea are de partea ei notorietatea rezultat al unei campanii de imagine bine conduse de când a fost aleasă primar general. În plus ea beneficiază de o activitate mult mai vizibilă în PSD și mai de durată.

Însă pe orice variantă se va merge, rezultatul de primul tur va fi un dezastru pentru PSD. Potrivit sondajului PSD, Klaus Iohannis pleacă favorit pentru un nou mandat, iar în turul doi s-ar bate cu candidatul USR-PLUS. „Diferenţa dintre Iohannis şi Barna sau Cioloş variază între 7 şi 12 procente”, susţin sursele citate.

Tensiunile sunt în creștere în PSD, mai ales că este anunțată și o remaniere guvernamentală de amploare. Dăncilă ar vrea să arate o schimbare după încarcerarea lui Liviu Dragnea și să-i înlăture de la conducerea partidului pe toți cei apropiați de fostul lider. În plus se confruntă și cu o mare opoziție din partea unor baroni care doresc înlăturarea din Guvern a Anei Birchall, mișcare care i-ar știrbi din noua imagine de om politic tolerant pe care vrea să și-o creeze Dăncilă. Motivul supărării baronilor sunt declarațiile referitoare la Secția Specială de investigare a magistraților, arma PSD în lupta cu procurorii și judecătorii incomozi, nealiniați politic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22