Administrația Firea: 74 milioane euro în concerte și luminițe, 15 milioane în rețeaua de termoficare

Laurentiu Gheorghe | 28.12.2020

Din bugetul primăriei Capitaliei în ultimii 4 ani s-au cheltuit 74 de milioane de euro pentru luminițele de sărbători, concerte, spectacole și festivaluri, arată G4Media conform datelor Primăriei București

Pe aceeași temă

Primăria Capitalei și mulțimea de instituții și companii municipale din subordinea ei au cheltuit 74 de milioane de euro în ultimii 4 ani pentru iluminatul festiv de sărbători și pentru organizarea de concerte, spectacole, festivaluri și alte evenimente de acest gen în spații publice, potrivit unui răspuns al Primăriei Capitalei la solicitarea G4Media.ro.

În ceea ce privește rețeaua de termoficare a orașului, Primăria Capitalei a cheltuit efectiv 15 de milioane de euro pentru reparații și înlocuirea țevilor. Primăria a cheltuit însă 784 de milioane de euro pentru subvenționarea agentului termic pentru populație. De remarcat că, în mandatul de primar al Gabrielei Firea, Primăria București a încheiat mai multe contracte pentru proiectarea și executarea lucrărilor de reparații la rețeaua de termoficare, dar sumele cheltuite efectiv – potrivit instituției – sunt de 15 milioane de euro.

La solicitarea G4Media.ro, Gabriela Firea, fostul primar PSD, refuză să recunoască cheltuirea irațională a banului public: „Comparaţia pe care o realizaţi mi se pare absurdă, irelevantă din toate punctele de vedere şi făcută cu rea-intenţie. Nu înţeleg nici care poate fi scopul unei astfel de comparaţii, în afara de cel evident, de a încerca să manipulezi opinia publică şi de a denigra, încă o dată, nu doar activitatea mea, ci şi pe cea a tuturor celor care au lucrat în administraţia locală din Bucureşti”.

Potrivit Primăriei Capitalei, instituție condusă acum de Nicușor Dan, suma de 317.599.433 de lei a fost cheltuită în ultimii 4 ani pentru organizarea de concerte, spectacole și festivaluri, ceea ce înseamnă aproape 65 de milioane de euro.

Cele mai mari sume au fost cheltuite de Creart (peste 150 de milioane de lei, adică peste 30 de milioane de euro) și ARCUB (peste 75 de milioane de lei, adică peste 15 milioane de euro).

Alte 43 de milioane de lei, adică aproape 9 milioane de euro, au fost cheltuite pentru iluminat festiv cu ocazia sărbătorilor de iarnă, de paște sau alte sărbători, de către Primăria capitalei și ALPAB. ”Cheltuieli Iluminat Festiv (Sărbători Iarnă) și Iluminat de Paște: TOTAL GENERAL: 40.308.869 lei”, se arată în răspunsul Primăriei Capitalei pentru G4Media.ro. La această sumă se mai adaugă aproape 2,7 milioane de lei, bani plătiți de ALPAB și alte instituții.

Sume cheltuite pentru reparații și investiții la rețeaua de termoficare. În schimb, potrivit Primăriei Capitalei, pentru reparații sau investiții în rețeaua de termoficare au fost cheltuite efectiv aproape 38 de milioane de lei, adică aproape 8 milioane de euro.

În plus, în august 2019, Termoenergetica a încheiat 8 acorduri cadru (contracte de tip abonament), cu valoare maximă de peste 79 de milioane de lei, pe o perioadă de 2 ani pentru „lucrări de intervenție de primă urgență ce necesită înlocuirea unor tronsoane de conductă de pe rețeaua primară cu un grad avansat de uzură” pentru 27 de kilometri de conducte.

În cadrul acestor acorduri cadru s-au încheiat contracte subsecvente de peste 58 milioane de lei, din care s-au plătit efectiv peste 28 de milioane de lei, adică aproape 6 milioane de euro.

O altă sumă de aproape 4 milioane de lei, adică 800.000 de euro, a fost achitată efectiv de Termoenergetica în 2020 din ”fondul de dezvoltare pentru obiective de investiții”.

Un alt contract cu valoare de peste 226 de milioane de lei a fost atribuit de Primăria Capitalei Companiei Energetica pentru ”modernizarea sistemului de distribuție a energiei termice”.

„Acest contract presupune modernizarea rețelei de termoficare, prin înlocuirea conductelor vechi, clasice, cu altele noi, de tip conductă preizolată, cu fir de detecție a avariilor, pentru 7 obiective:

Obiectiv 1 – Magistrala I Sud (zona Pantelimon);

Obiectiv 2 – Magistrala II Sud (zona Bobocica);

Obiectiv 3 – Magistrala II Sud(zona Colentina);

Obiectiv 4 – Magistrala II – III Grozăvești;

Obiectiv 5 – Magistrala Progresu Berceni;

Obiectiv 6 – Magistrala Progresu Ferentari;

Obiectiv 7 – Magistrala I-III Vest (zona Drumul Taberei).

Din acest contract, Energetica a facturat către Primăria Capitalei peste 26 de milioane de lei, din care s-au achitat efectiv până la această dată 2,3 milioane de lei, adică aproape 500.000 de euro.

Un alt contract atribuit de Primăria Capitalei Companiei Municipale Energetica a fost pentru modernizarea Centralei Termice Amzei, în valoare de peste 2,8 milioane de lei (fără TVA), din care s-au facturat peste 700.000 de lei (inclusiv TVA) și s-au plătit efectiv peste 110.000 lei.

În ultimii 4 ani, Primăria Capitalei a achitat subvenții pentru agentul termic în valoare de peste 3,8 miliarde de lei, adică peste 784 de milioane de euro.”

Reacția integrală a fostului primar PSD al Capitalei:

„Comparaţia pe care o realizaţi mi se pare absurdă, irelevantă din toate punctele de vedere şi făcuta cu rea-intenţie. Nu înţeleg nici care poate fi scopul unei astfel de comparaţii, în afara de cel evident, de a încerca să manipulezi opinia publica şi de a denigra, încă o dată, nu doar activitatea mea, ci şi pe cea a tuturor celor care au lucrat în administraţia locală din Bucureşti. Aştept însă cu interes următorul dvs articol în care veţi compara, cu siguranţă, costurile Festivalului Enescu sau UNTOLD cu cele privind înzestrarea armatei, construcţia de căi ferate sau deschiderea de noi linii de metrou.

Municipiul Bucureşti are peste 25 de instituţii de cultură – teatre, muzee, centre dedicate copiilor şi tinerilor, centre culturale. Evident, mai mult decât oricare dintre oraşele României. Aceste instituţii sunt producătoare de evenimente sau susţinătoare prin parteneriat, fie că e vorba de concerte, expoziţii, gale.

Unele dintre aceste evenimente sunt recunoscute la nivel european şi as menţiona doar câteva – Spotlight, Art Safari sau IMapp. Doar pentru a putea candida în vederea obţinerii organizării unor astfel de evenimente se cheltuiesc fonduri consistente. Festivalurile de teatru organizate de teatrele de prestigiu din Bucureşti sunt, de zeci de ani, incluse in circuitele teatrale mondiale.

Târgul de Crăciun sau iluminatul festiv sunt evenimente cu care orice capitală europeană se mândreşte. Pentru că toate aceste evenimente, festivaluri sau activităţi culturale pe care le-am menţionat înseamnă recunoaşterea internaţională a oraşului respectiv, iar aceasta aduce beneficii tuturor – creşte numărul turiştilor, se dezvoltă afacerile, etc.

Dar, aşa cum ştiţi, performanţa, excelenţa au nevoie şi se susţin cu fonduri, uneori consistente. Da, am susţinut activitatea desfăşurată de toate aceste instituţii şi singurul lucru pe care îl regret este că nu am primit fonduri suficiente de la Guvern pentru a susţine şi mai mult performanţele artiştilor şi creatorilor români.

Iar ca un ultim aspect, menţionez că o mare parte din aceste manifestări artistice sunt de tradiţie, nu le-am inventat eu sau echipa mea…

În ceea ce priveşte sumele pe care le mentionaţi pentru termoficare, acestea sunt prezentate trunchiat, în speranţa că inconsistenţa datelor va putea crea acea imagine falsă pe care doriţi să o prezentaţi.

Concret, în mandatul meu au fost alocate RADET aproape 8 milioane euro pentru investiţii. În plus, au fost încheiate acorduri cadru de 16 milioane euro pentru lucrările de intervenţie de primă urgenţă realizate de firme private. De asemenea, pentru reabilitarea a peste 60 de km de conducte, PMB a încheiat un contract de aproape 60 milioane euro cu CM Energetica SA. Deci peste 84 milioane euro destinaţi refacerii, reabilitarii şi modernizării infrastructurii de termoficare.

La care se adaugă valoarea subvenţiei de peste 780 milioane euro, aşa cum aţi precizat. Total, 864 milioane euro.

Reamintesc, că timp de patru ani, am pregătit documentaţia necesară pentru atragerea a 330 milioane euro pentru refacerea reţelei de termoficare. Pe care am depus-o, la cheie, cum se zice, la Ministerul Fondurilor Europene, pentru a putea fi semnată. Acest lucru nu s-a putut întâmpla în timpul mandatului meu, dar s-a putut la începutul mandatului actualului primar general. Lucruri pentru care a fost blocată semnarea în timpul cât eram eu primar general, nu au mai avut nicio importanţă imediat ce s-a instalat noul primar. Deci nu pentru că ar fi fost ceva în neregulă, s-ar putea spune.

În concluzie, PMB a alocat sau a obţinut fonduri consistente pentru reţeaua de termoficare, în mandatul meu, indiferent de greutăţile şi dificultăţile cu care ne-am confruntat.

Aştept, pentru a avea o imagine echilibrată, să solicitaţi şi Guvernului şi Ministerului Energiei sau Economiei, să precizeze ce eforturi investiţionale a realizat în ultimii ani pentru îmbunătaţirea activităţii ELCEN”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22