Administratia Prezidentiala reactioneaza la votul din Senat in cazul Dan Sova. Presedintele Iohannis sesiseaza Curtea Constitutionala

T.d. | 26.03.2015

Pe aceeași temă

Klaus Iohannis sesizeaza Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) in privinta votului Senatului in cazul Dan Sova. Intr-un comunicat de presa, Administratia Prezidentiala arata ca presedintele a trimis, joi, o cerere de solutionare a “conflictului juridic”.

Administratia Prezidentiala vorbeste in documentul citat despre un “conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte”.
 

(FOTO: Administratia Prezidentiala)
 

Seful statului vorbeste despre un “conflict ivit ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispozițiile legale cu Constituția în ceea ce privește majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviințare a cererilor de reținere/arestare a unui deputat/senator, cu consecința blocării activității puterii judecătorești”.

CITESTE SI: DNA cere CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul Dan Sova

Decizia vine la o zi dupa ce presedinte Iohannis atragea atentia asupra faptului ca Legislativul “nu se poate erija in instanta”, in conditiile in care senatorii au votat impotriva ridicarii imunitatii si arestarii lui Dan Sova.


Mesajul presedintelui Iohannis:

În calitate de garant al respectării Constituției și principiilor statului de drept, nu pot să trec cu vederea faptul că astăzi Parlamentul a blocat din nou o cerere a justiției. Într-un stat de drept nimeni nu este mai presus de lege. Calitatea de deputat, senator sau ministru nu ar trebui să confere nimănui imunitate în fața justiției. Parlamentul nu se poate erija în instanță. Justiția este singura în măsură să-și spună cuvântul, pornind, desigur, de la prezumția de nevinovăție. Numai un Parlament cu principii ferme în ceea ce privește integritatea, capabil să răspundă prompt și corect la cererile justiției, poate recăpăta încrederea cetățenilor”, transmitea ieri seful statului, dupe ce senatorii au respins ridicarea imunitatii lui Sova.
 

Sova beneficiaza de scut senatorial

Senatul Romaniei a votat impotriva arestarii preventive a lui Dan Sova. Au fost 151 de voturi exprimate, din care 79 “pentru”, 67 “contra” si 5 voturi anulate. Sova nu poate fi arestat pentru ca votul nu a intrunit majoritatea calificata necesara.

CITESTE SI: VIDEO Victor Ponta NU RASPUNDE la intrebarile jurnalistilor despre cazul Dan Sova: Nu puteti sa stabiliti ce e IMPORTANT

Senatorul PSD Dan Sova a declarat, miercuri, dupa respingerea de catre parlamentari a cererii DNA privind arestarea sa preventiva, ca "au inteles colegii faptul ca un proces se desfasoara in instanta si asteapta sa se apere in fata judecatorilor".

"Cred ca au inteles colegii parlamentari, un proces se defasoara in instanta. Astept sa trimita cineva dosarul in instanta, pentru a putea sa ma apar acolo in fata judecatorilor", a spus Sova.
 

Sova se autosuspenda din PSD 

Senatorul a anuntat, miercuri, ca se autosuspenda din toate functiile detinute in PSD. Anuntul vine dupa votul din Parlament, unde senatorii au respins ridicarea imunitatii in cazul sau, in vederea retinerii si arestarii de catre DNA.

În urma evenimentelor din ultimele zile, am luat decizia de a mă autosuspenda din toate funcțiile deținute în cadrul Partidului Social Democrat”, se arată într-un comunicat de presa.

CITESTE SI: Mircea Cartarescu: Nu ne asteptam ca o banda de hoti sa-l salveze pe unul de-al lor. Avem nevoie de ALEGERI ANTICIPATE

Sova a transmis ca are incredere in Justitie, dar si ca procesul de judecata nu se face “prin arestari”

Am deplină încredere în Justiția din România. Consider că și colegii parlamentari au arătat prin votul de astăzi că un proces se desfășoară în instanță. Justiția nu se efectuează prin arestări, ci prin judecată și deciziile judecătorilor”, mai arata sursa citata.

DNA a cerut retinerea si arestarea preventiva a lui Dan Sova, in dosarul complexurilor Rovinari si Turceni. In cauza, anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu total de peste 71 de milioane de lei, cauza in care Sova este acuzat de trei fapte de complicitate la abuz in serviciu.

In plus, procurorii sustin ca Sova ar fi incercat sa distruga probe si sa fabrice documente false, pentru a denatura mersul anchetei.
 

Dubla masura senatoriala

Senatul Romaniei a votat impotriva arestarii preventive a lui Dan Sova. Au fost 151 de voturi exprimate, din care 79 "pentru", 67 "contra" si 5 voturi anulate. Sova nu poate fi arestat pentru ca votul nu a intrunit majoritatea calificata necesara.

Senatul Romaniei i-a ridicat imunitatea lui Darius Valcov, fost ministru de Finante, aproband cererea DNA de incepere a urmaririi sale penale. Din 150 de voturi exprimate, 97 au fost  "pentru", 48  "contra" si 5 au fost anulate.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22