Administratorii Fondul Proprietatea: Romania nu e diferita de Uganda sau Botswana. Statul isi bate joc de sectorul energetic

Fara Autor | 18.01.2011

Pe aceeași temă

Mark Mobius, seful Franklin Templeton si administratorul Fondului Proprietatea, este de parere ca Romania este o piata marginala din punctul de vedere al investitorilor, care nu se diferentiaza cu mult de Uganda sau Botswana. La rindul sau, Gzregorz Konieczny, managerul de fond al FP, sustine intr-un interviu acordat "Adevarul" ca "statul isi bate joc de sectorul energetic".




"Romania este o piata marginala. Chiar daca este membra a Uniunii Europene, asta nu inseamna mare lucru din perspectiva pietei de capital. Uitati-va la Grecia! Are probleme mai mari cu datoriile decat o piata emergenta", a spus Mobius, intr-un interviu acordat Pro TV si InCont.ro.




El isi argumenteaza afirmatia folosindu-se de legislatia romana, care dezavantajeaza investitorii. Mobius a adaugat ca o crestere economica de 2% nu este suficient pentru o tara de marimea Romaniei. Astfel, pentru a avansa, Romania are nevoie de o crestere de 5-7% anual.




Companiile de stat au fost conduse până acum de miniştri, nu de manageri, iar deciziile proaste ale Guvernului au diminuat profitul pe care l-ar fi putut obţine societăţile energetice, spune Greg Konieczny, directorul Fondului Proprietatea, într-un interviu acordat ziarului "Adevărul". Cele trei complexuri energetice ar trebui restructurate şi vândute, iar Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, listate la bursă, recomandă managerul Fondului.




Potrivit acestuia, până acum, deciziile Guvernului au dus la diminuarea profitului pe care l-ar fi putut obţine companiile energetice.




„Din modul cum au evoluat companiile s-a văzut că au fost conduse de miniştri, nu de manageri. Ar trebui ca managementul executiv să fie responsabil pentru activităţile companiei, apoi să raporteze boardului, apoi în final Adunarea Generală a Acţionarilor să aprobe activitatea lor şi să decidă direcţia strategică. Până acum a fost exact invers. Şi nimeni nu-şi asumă responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat", a spus Konieczny, care este şi vicepreşedinte al Franklin Templeton, compania care administrează Fondul Proprietatea (FP).




Fondul are în portofoliu 83 de companii româneşti, cele mai importante făcând parte din sectorul energetic. Konieczny a arătat că Guvernul a afectat interesele Fondului şi ale acţionarilor săi în multe dintre deciziile sale. Unul dintre exemplele elocvente este tranzacţia încheiată pe bursa de energie prin care Hidroelectrica va livra electricitate combinatului ArcelorMittal Galaţi, la un preţ cu 25% sub media pieţei. Fondul s-a opus acestei afaceri în Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica.




„Nu vom tolera situaţii unde companiile din portofoliul nostru vor vinde produse, în acest caz electricitate, sub preţul pieţei, sau vor cumpăra produse şi servicii la preţuri prea mari. Este clar că acest lucru nu face bine companiei şi este greu de înţeles de ce apar astfel de situaţii. Interesul managerilor şi al acţionarilor este să maximizeze profitul unei companii", susţine Konieczny. El a subliniat că Hidroelectrica, unde Fondul deţine 20% din acţiuni, a pierdut astfel peste 70 de milioane de lei.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22