Adoptarea Ordonanței „Taxa pe lăcomie” a fost amânată pentru vineri

Redactia | 20.12.2018

Ordonanța de Urgență anunțată de Teodorovici marți seară nu va mai fi introdusă pe ordinea de zi a ședinței de guvern de miercuri, la care participă și președintele Klaus Iohannis, deși a primit avizul CES

Pe aceeași temă

Ordonanța de urgență care a fost prezentată marți seară de ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici denumită taxa pe lăcomie nu a mai fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței de guvern prezidată de președintele Klaus Iohannis.

Asta nu înseamnă că Guvernul a renunțat la supraimpozitările unor domenii importante din economie, în special a sectorului financiar, ci doar va îndulci alte prevederi. În special viitorul pilonului 2 de pensii care a creat divergențe în sânul coaliției. ALDE nu agrează ideea retragerii banilor din acest fond la cerere. Astfel, va fi preferată varianta ca banii din Pilonul 2 să poată fi transferați la Pilonul 1 de stat sau 3, facultativ.

Consiliul Economic și Social a avizat negativ ordonanța, însă acest aviz este doar consultativ. Se pare că totuși se va umbla și la cotele care vor fi impozitate din cifrele de afaceri ale companiilor din energie și telecom.

Înainte de ședința de guvern premierul Dăncilă preciza că ”Nu renunţăm la această ordonanţă, astăzi avem CES-ul şi acolo vor avea loc discuţii cu patronatele, sindicatele, reprezentanţii CES. Dacă vom avea această discuţie în cadrul CES, adoptăm această ordonanţă. Tot ceea ce am făcut şi toate punctele din această ordonanţă sunt pentru cetăţeni. Deci, în momentul în care Guvernul României ia măsuri pentru cetăţeni, eu cred că acest lucru este benefic. Ştiu că există o rezistenţă, ştiu că există întotdeauna şi nemulţumiţi.

Aduceţi-vă aminte de trecerea contribuţiilor. Şi atunci s-a spus că va fi un lucru rău şi am văzut că a avut şi un impact bugetar bun şi am văzut că această decizie a fost bună. Eu cred în aceste măsuri şi cred că aceste măsuri vor aduce beneficii cetăţenilor.

Am să iau un singur exemplu, pentru că am văzut că este cel mai prezent în spaţiul public, cel referitor la bănci. Pe mine mă interesează foarte mult ca cetăţenii care au contractat împrumuturi să nu mai aibă dobânzile atât de mari, mă interesează să ajut cetăţenii, suntem un Guvern de stânga şi eu cred că trebuie să luăm aceste măsuri”, a explicat Dăncilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22