Adrian Nastase, despre reforma PSD: Din pacate, unii cred ca inseamna sa rescrii istoria

Tudor Despina | 19.10.2015

Fostul premier Adrian Nastase nu pare sa fie de acord cu noua conducere a PSD in ce priveste ideea de reforma. In plus, Congresul de duminica ii poate aduce lui Liviu Dragnea o plangere pentru discriminare.

Pe aceeași temă

Exista o anumita tentatie a unor lideri PSD de a prelua, periodic, ideea „reformei”. Din pacate, unii cred ca „reforma” inseamna sa rescrii istoria  si sa te ocupi de teme ale trecutului”, scrie Nastase pe blog.

 

Fostul premier continua: “Eu cred ca temele „modernizarii” sunt legate de pericolele si sansele globalizarii, de limitele capitalismului, de disparitia capitalului national, de nevoia de urbanizare a ruralului, de redesenarea sferelor de influentă in zona in care traim, de invadarea zonei serviciilor de hyper-marketuri care, fiecare, „omoară” câte 30 de mici magazine locale, de disparitia industriei, de incapacitatea de a iriga culturile, in timp ce 4-5 mari intermediari străini contolează pretul la cereale. Există solutii? Oricum, ar trebui căutate”.

 

Congresul PSD , organizat cu peste 4.000 de delegati, duminica, la Sala Palatului in Bucuresti, a fost marcat de un moment inedit, atunci cand noul presedinte Liviu Dragnea a cerut un moment de reculegere pentru victimele dictaturii comuniste. El a subliniat nevoia ca partidul sa isi asume trecutul si sa se desparta de el.

 

Dragnea, acuzat de discriminare

 

In alta ordine de idei, Congresul PSD de duminica ar putea sa ii aduca lui Liviu Dragnea o plangere la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii.

 

Liderul PSD e acuzat de mai multe ONG-uri ca ar fi organizat votul la Congres in mod discriminatoriu.

 

Coalitia pentru Egalitate de Gen acuza repartizarea functiilor de vicepresedinti in conducere (10 pentru barbati si 4 pentru femei) si identitatea cromatica diferita a buletinelor de vot, pentru femei acestea fiind de culoare roz.

 

Coalitia pentru Egalitate de Gen, formata din 10 organizatii neguvernamentale care activeaza in domeniul drepturilor femeilor, atrage atentia conducerii PSD "cu privire la modul incorect si discriminatoriu de aplicare a principiul cotelor de reprezentare a femeilor".

 

"Mai mult decat atat, folosirea culorii roz la buletinele de vot pentru vicepresedintii femei duce in derizoriu intreaga procedura si intareste stereotipurile de gen", sustine Coalitia, citata de Hot News.

 

ONG-urile sustin ca aceste cote "trebuie sa asigure un procent minim de femei in randul candidatilor sau ai vicepresedintilor alesi, nu sa limiteze accesul femeilor la functiile de conducere, asa cum s-a intamplat in cadrul procedurii folosite la Congresul PSD.

 

Daca s-a dorit ca cel putin 4 vicepresedinti sa fie femei, restul de locuri ar fi trebuit sa fie lasate competitiei libere intre candidati, indiferent de sex, nu sa fie alocate exclusiv barbatilor. Acesta este principiul corect aplicat al cotelor de reprezentare, care constituie o practica frecvent utilizata de partidele de stanga de la nivel european".

 

In context, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a confirmat ca situatia intra in competentene Consiliului.

 

"Nu a fost depusa inca o plangere. Am luat la cunostinta din presa ca o coalitie de ONG-uri va depune o plangere, ca urmare nu am procedat la autosesizare. Asteptam sesizarea, dupa care vom demara procedura legala de citare a partilor si de solutionare", a precizat Asztalos.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22