Adrian Nastase ii compara cu Iuliu Maniu pe parlamentarii de acum pentru care se cere ridicarea imunitatii

M. B. | 14.04.2015

Pe aceeași temă

Adrian Năstase scrie pe blogul său că s-a comis o eroare în momentul în care i s-a dat Curţii Constituţionale dreptul de a efectua controlul de constituţionalitate asupra hotărârilor Parlamentului și compară încercarea de ridicare a imunității lui Dan Șova cu ce li s-a întâmplat deputaților țărăniști, printre care și Iuliu Maniu, la 19 iulie 1947.

 

Fostul premier Adrian Năstase scrie pe blogul său că hotărârile Parlamentului nu trebuie supuse controlului de constituționalitate, așa cum s-a întâmplat în cazul votului pentru încuviințarea arestării preventive a senatorului Dan Șova, în dosarul Rovinari – Turceni. Năstase nu dă niciun nume, însă trimiterea este clară:

„Constitutia României nu a stabilit, in mod direct, posibilitatea atacării hotărârilor Parlamentului la Curtea Constitutională. Competentele CCR sunt stabilite in art. 146 din Constitutie (unde nu figurează această prerogativă). Există insă o prevedere de final la art. 146, in care se arată că CCR „indeplineste si alte atributii prevăzute de legea organică a Curtii”. In aceste conditii, in 2010, un coleg „intelept” a propus o modificare a legii organice a CCR, adaugându-i si atributia de control de constitutionalitate a hotărârilor Parlamentului (vezi art.I pct.1 din Legea 177/2010). Nu cred că a fost o solutie in spiritul autonomiei functionale a Parlamentului, cel putin sub aspectul organizării interne si a hotărârilor referitoare la persoane – unde regulamentele de ordine interioară trebuiau să stabilească, definitiv, solutiile potrivite”, scrie Năstase.

 

Cu referire la același caz Șova, fostul premier găsește că există o similitudine cu cele întâmplate la 19 iulie 1947, când a fost ridicată imunitatea deputaților țărăniști, printre care și Iuliu Maniu, pentru a putea fi arestați.

 

„Interesanta mentiunea din cartea despre „Viata lui Corneliu Coposu” (Tudor Calin Zarojanu), in care se arata ca, la 19 iulie 1947,  Adunarea Deputatilor a ridicat imunitatea parlamentara a TUTUROR membrilor PNT (p.53). Nu vreau sa sugerez ca astfel de lucruri se pot repeta dar prevederea din Constitutie ar trebui sa fie o pavaza pentru toate anotimpurile…”, mai scrie Adrian Năstase.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22