Adrian Severin prevede invalidarea referendumului pe justiție de CCR și suspendarea președintelui

Laurentiu Gheorghe | 16.05.2019

Fostul europarlamentar PSD și condamnat pentru corupție, Adrian Severin, susține că planul PSD e invalidarea de CCR a referendumului pe justiție, urmată de de suspendarea președintelui Iohannis.

Pe aceeași temă

Severin susține că motivul invalidării referendumului pe justiție de către judecătorii constituționali este „suprimarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau garantiile acestora”.

„Invalidarea referendumului ca neconstitutional in sine de către CCR va oferi Parlamentului baza constitutionala pentru suspendarea unui Presedinte care devine pe zi ce trece un pericol tot mai mare pentru securitatea nationala”, mai spune Severin.

Constitutia exclude de la revizuire orice initiativa care ar avea ca rezultat «suprimarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau garantiile acestora». Or, vocatia la gratiere (la iertare) este tocmai un asemenea drept fundamental, in timp ce amnistia, impreuna cu gratierea, reprezinta garantii ale unui drept fundamental (dreptul la libertate, de exemplu), la care se poate recurge atunci cand nu mai exista mijloace judiciare pentru repararea incalcarii acestuia.

Avem sub ochii nostri in acest sens situatia celor condamnati de complete ilegal constituite, ale caror hotarari au fost declarate in bloc absolut nule de catre CCR, dar care continua sa isi produca efectele ilegale intrucat termenul pentru formularea contestatiei in anulare in multe cazuri concrete, a expirat. Ce facem cu acestia? Daca nu li se mai poate oferi un proces echitabil, li se poate asigura, cel putin, remediul amnistiei sau gratierii”, a scris Severin pe DC News, site apartinand lui Val Vâlcu și Bogdan Chirieac, doi jurnalisti apropiați de Dan Voiculescu și de trustul de presa Intact, susținător al PSD-ului.

„Bine ar fi fost ca efectuarea controlului de constitutionalitate sa se fi desfasurat la inceput. Nimeni nu a sesizat CCR in acest sens. El va avea loc insa la final, intrucat aceasta este o obligatie stabilita direct de Constitutie. Iar atunci CCR nu va avea decat optiunea invalidarii lui, indirent de participarea populatiei”, adauga fruntașul socialist.

Severin mai spune ca după invalidarea referendumului de Curtea Constituțională controlată de PSD va urma suspendarea presedintelui Iohannis.

„Invalidarea referendumului ca neconstitutional in sine de catre CCR va oferi Parlamentului baza constitutionala pentru suspendarea unui Presedinte care devine pe zi ce trece un pericol tot mai mare pentru securitatea nationala. In timp ce refuzul masiv al cetatenilor de a se prezenta la referendum va confirma Parlamentului sprijinul popular de care se bucura o asemenea decizie si ii va insufla curajul necesar pentru luarea ei. Acesta, de altfel, va fi si un mesaj important pentru judecatorii CCR, carora le va usura munca”, explică Severin scenariul urmărit de PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22